Jadis Orchestra

Bu yazımda Fransız lambalı ampli üreticisi Jadis’in zamana meydan okuyan tasarımı Orchestra entegre ampliyi mercek altına alıyorum. Bu yazı benim açımdan bir nevi eski sevgili ile yeniden buluşmak gibi bir şey! Lambalı amplilere ilk merak sardığım dönemlerden beri defalarca dinlediğim, defalarca evime konuk gelen Orchestra ile alakalı Stereo Mecmuası’nda herhangi bir yazı olmadığını fark ettiğimde Mavi Hifi’dan demo ürünü istemeye karar verdim. Aslına bakarsanız ürün gelmeden de bu incelemeyi çok rahat yazabilirdim. O kadar çok vakit geçirdim ki bu ampli ile zamanında…

Bu amplifikatörü ilk gördüğüm zamanları hatırlıyorum. Resmen aşık olmuştum. O dönemlerde ilk lambalı sistemimi kuruyordum. Aklım hep bu amplideydi. Fakat o dönemlerde sistemime ayırdığım bütçeyi aştığı için bir türlü satın alamamıştım. Benim bir prensibim vardır, belirli bir alana bir bütçe ayırdığım zaman bir kuruş dahi olsa o bütçeyi aşmam. Erken yaşlarda ticarete atılmanın verdiği bir davranış biçimi olduğunu düşünüyorum. O dönemlerde de sistemimi kurarken bu yaklaşım ile hareket etmiştim. Satın aldığım ampli uzun seneler bana hizmet etti, hayatımdan da mutluydum ama Orchestra ulaşılamamış bir sevgili gibi hep bir yerlerde karşıma çıktı. Arkadaşlarımdan bazıları satın aldı, onlar eşlerini olaya hazırlama sürecine girince amplifikatörü uzun süreler evimde konuk ettim. Bir şekilde hep güzel anılarım olmuştu. Şimdi o anıları tazeleme zamanı!

Tasarım ile başlayalım. Orchestra’nın ön bölümünde son derece sade tasarım çizgileri var. Altın sarısı ön panel bu tasarımın imzalarından bir tanesidir. Tüm Jadis ürünlerinde bu tasarımı görebilirsiniz. Sol tarafta eski tarz bir açma kapama düğmesi ve yanında gözü rahatsız etmeyen yeşil renk yanan bir durum ışığı var. Sağ bölümde ise kontrollere yer verilmiş. Balans, ses seviyesi ve kaynak seçici yine altın sarısı metal düğmelere sahip. Ortada ise firmanın logosu bulunuyor.

Amplifikatörün üst kısmı ise tıpkı arka bölümü gibi kromajlı metalden üretilmiş. Her türlü ışık oyunun yaşandığı bu şık şasi tasarımı, zaman geçse de Jadis’in asla ödün vermediği tasarım anlayışının bir parçası. Sol tarafta kapasitörler hemen dikkat çekiyor. Üretici üst modellerinde de bu tasarım anlayışını devam ettiriyor. Bunun en önemli faydası kapasitörlerin kasa içerisinde yüksek ısıya maruz kalmasını önlemek. Ayrıca bu sayede tasarım daha ince hale getirilebiliyor. Jadis Orchestra son derece klasik bir  lamba kombinasyonuna sahip. 4 adet EL34 güç lambası ve onlara eşlik eden 2 adet 12AX7 (ECC83) ile son derece alışılmış bir push pull tasarıma sahip. Kutu içeriğinde 12AX7 lambalar Tung-Sol markasından EL34’ler ise Electro Harmonix markasından tercih edilmiş. Tabii ki meraklılar zaman içerisinde farklı lamba kombinasyonlarını deneyebilirler. Yazının ilerleyen bölümlerinde zaman içerisindeki denemelerimden bahsetmeye çalışacağım. Kurulum gayet basit, her sokete takılacak lamba bir harf ile kodlanmış. İlk aldığınızda uygun harfli lambayı alıp ilgili sokete takmanız yeterli. Tüm lambalar fabrikada eşlenmiş ve denenmiş olduğu için bias konusunda herhangi bir ayar yapmanıza gerek yok.

Kutu içeriğine lamba kafesi de dahil edilmiş. Yukarıda görebileceğiniz üzere amplinin güzelliğine gölge düşürüyor. Tabii ki kullanımı isteğe bağlı ancak kutu içeriğinde çıkması güzel bir şey. Bunu özlem ile yazdım aslında. Kendi kullandığım amplifikatörün lamba kafesi olmaması, beraber geçirdiğimiz uzun zaman aralığında benim açımdan sıkıntı olmamıştı. Tabii ki evin içinde dolaşmaya başlayıp her şeyi mıncıklamaya başlayan bir ufaklık hayatıma girene kadar. Bu yüzden bu tarz akseasuarların kutu içeriğinde olması her zaman avantaj. Ne zaman lazım olacağı belli olmuyor! Lamba kafesini sabitlemek için gerekli vidalar ve uzun bir allen anahtarı kutu içeriğine eklenmiş durumda. Kullanmayacaksanız bile bir kenara koyun. Ne zaman ihtiyaç duyacağınızı bilemezsiniz…

Jadis Orchestra’nın giriş ve çıkışları son derece sade şekilde ürünün arka bölümüne yerleştirilmiş. Toplamda 5 adet kaynak girişi ve bir adet çıkış amplifikatörün sol tarafına yerleştirilmiş. Orta bölümde ise bir çift hoparlör çıkışı buluyor. En sağda ise elektrik girişine yer verilmiş. Ürün üzerinde herhangi bir ek özellik yok, söz gelimi kulaklık çıkışı gibi. Aslına bakarsanız lambalı amplifikatörlerde  genel olarak bu tarz bir beklentim olmuyor. Eğer olursa bonus olarak kenara yazıyorum. Giriş ve çıkışlar arasındaki mesafeler her türden ve kalınlıktaki kabloyu kullanabilmeniz açısından yeterli alanı sunuyor. Ürün üzerinde bir pikap katı da  mevcut değil. Aslında lambalı amplilerde olmasını pek beklemediğimiz bir özellik olsa da, eksiklik eksikliktir değil mi…

Amplifikatörün hem içini hemde dışını zaman içerisinde çok fazla kurcaladığım için bazı küçük detayları sizlerle paylaşayım. Örneğim amplifikatörüm hem çıkış hemde elektrik trafoları direkt olarak şasiye sabitlenmek yerine yukarıda görebileceğiniz gibi şasiden ayrılmış. Trafoların altına eklenen titreşim önleyici pad’ler ve vidalar sayesinde trafolar ana şasiden izole edilmiş.. Bu titreşimlerin azaltılması aynı zamanda da ısının dağıtılması anlamında alınmış ufak bir önlem. Uzun senelerdir üretilen bir amplifikatör olan Orchestra zaman içerisinde geliştirilerek neredeyse mükemmel hale gelmiş. Bu denli sevilmesinin sebebi belki de bu gelişim sürecidir.

Jadis Orchestra’nın şık kromajlı şasisi yine geleneksel olduğu şekilde yan taraflarda ahşap birer panel ile sonlandırılmış. Bu yan paneller zaman içerisinde farklı ağaçlar ile karşımıza çıkmıştı. Bana gönderilen test örneği siyah bir panele sahip ve lake cila ile çok şık görünüyor. Bu arada unutmadan yazayım hifi standartlarında cihazların boylarının 43cm civarlarında olduğunu görürüz. Jadis Orchestra bundan bir 10cm kadar daha uzun. Çok standart rack veya sehpa kullanan meraklıların bu konuya dikkat etmesi gerekiyor. Benim kendi amplimde standart dışı boyda olduğu için stand’ımı buna göre tercih ettiğim için herhangi bir sorun yaşamadım ama bir ayrıntı olarak yazmak istedim. Bunun yanında şunu da söylemeliyim. Benim stand’ımda ampli için ayırdığım yer en alt bölüm. Ancak Jadis Orchestra öyle güzel bir tasarım ki, onu gözünüzün önünde istersiniz. Hele ki benim evimde Michell Gyrodec Bronze edition ile birbirlerine öyle güzel yakıştılar ki, kesinlikle yan yana koymak isterdim.  Bu ampliye sahip olsam sanırım stand’ımdan vazgeçerdim!

Bir noktada sesin yanında görüntü de mühim. Her zaman yazdığım gibi; kim gözünün önünde çirkin bir tasarım ister ki! 

Artık yavaş yavaş dinleme notlarına geçelim. Her zaman olduğu gibi sistemimdeki tüm bileşenler aynı iken amplifikatörümü yerinden çıkarıp Jadis Orchestra’yı kuruyorum. Ayrıca pre-amplifikatörümü de devreden çıkartıyorum. Jadis Orchestra entegre yapıda bir amplifikatör olunca ek bir pre-ampli kullanmaya gerek yok. Cihaz zaten Mavi Hifi demo odasında kurulu olduğu için pişmesi çoktan tamamlanmış durumda bana da bu işleri atlayarak keyifle dinlemek kalıyor.

İkinci Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız

Tags: