Amerikalı SOTA firmasının giriş seviyesi pikabı Moonbeam modelini mercek altına aldığımız yazımıza hoş geldiniz. Hemen her SOTA pikapta olduğu gibi David Fletcher, Jack Shafton ve John Gilmore’dan oluşan tasarım ekibi, pikabın tasarımını yapmışlar. Diğer tüm SOTA modellerinde olduğu gibi yine çok alışılageldik tasarım çizgileri hemen kendini belli ediyor. Önceki aylarda incelediğim Series V NOVA modelinde olduğu gibi ilk dikkat çeken şey ahşap gövde. SOTA pikaplarında bu tasarım anlayışından vazgeçmiyor ve çok iyi yapıyor. Giriş seviyesi pazarda alternatif bir görüntüye sahip olduğunu düşünüyorum.
SOTA Series II Moonbeam pikabın ambalajını açtığımda Audio AVM tarafından bize gönderilen ürünün kiraz kaplamaya sahip olduğunu gördük. Pikabın farklı ahşap kaplama seçenekleri de bulunuyor. Pikap, Rega RB250 kol ile donatılmış. Ayrıca ülkemize özel olarak paketi Ortofon 2M Red modeli tamamlamışlar. Bu sayede başlangıç için gayet güzel bir kombinasyon almış oluyorsunuz.
Ürün içerisinde kolu ayarlamanız için gerekli protractor, pikabın terazi ayarını yapabilmek için gerekli su terazisi çıkıyor. Ortofon 2M Red iğne de kutusu ile ambalaj içeriğine eklendiğinden dolayı iğne fırçası, montaj için gerekli tornavida ve vida seti de kutu içeriğinde yer almış oluyor. Ayrıca farklı iğnelerle kullanım sırasında Rega kolu yükseltmeniz için gereken ek aparatlara da kutu içeriğinde yer verilmiş. Böylelikle neredeyse pikap kurulumu için eksiksiz bir pakete sahip olmuş oluyorsunuz. Benim tespitime göre kurulum aşamasında tek ihtiyacınız olan bir ağırlık ölçer olacak. Burada karmaşık bir çözüm yerine ülkemizde çok uygun fiyatlara alabileceğiniz Ortofon veya Thorens üretimi ağırlık ölçerler işinizi rahatlıkla görecektir. Bunların ortalama fiyatlarının 20 ila 30 TL arasında eklemek isterim…
Pikap son derece sade bir tasarıma sahip. Hoş ahşap kaplaması sayesinde bulunduğu klasmandan bir tık üzerinde gözüküyor. Pikabın üzerinde sol tarafta açma kapatma düğmesi haricinde herhangi bir tuş yok. Ürünün platosu polimer yapıda. Bu polimer yapıdaki platonun üzerinde ayrı bir katman daha eklenmiş. Burada önemli bir nokta olarak plak etiketinin denk geleceği kısıma dikkat edilerek bir katman yapılmış.
Pikabın bearing kısmı üzerinde bayağı kafa yorulmuş ve normalde giriş seviyesi pikapların aksine bearing çok daha uzun tasarlanmış. Bu olası dalgalanmaları baştan önlemek adına iyi bir çözüm. Turcite adı verilen özel bir polimer ile kaplanan bearing bloğu gerçekten sağlam gözüküyor. Arzu eden kullanıcılar bu bearing ile çok ağır olmayan ağırlık sistemlerini veya bilinen ismiyle record puck’ları (veya clamp) kullanabilirler. SOTA’nın kilitlenebilir sisteme sahip ağırlık sistemini ben tavsiye ederim. Ayrıca Michell’in record clamp’ini de kullanabilirsiniz ki, ben testlerimde kullandım..
Platonun altında ek bir plato ile dönüş sağlanıyor. Motor mili ile bu alt plato arasındaki devir aktarımı kayışla yapılıyor. 33 ile 45 devir arası geçiş ile manuel şekilde yapılıyor. Bunun için platoyu kaldırıp mil üzerinde bulunan farklı çaplardaki bölümleri kullanmanız gerekiyor. Bu tip tüm pikaplarda hep aynı ayar vardır; dar çaplı bölüm 33 devirlik, geniş çaplı bölüm ise 45 devir hızını sağlar.
Pikabın altında bearing standartlardan daha uzun olduğu için göreceli uzun ayaklara yer verilmiş. Ayaklar arzu edildiği gibi yükseltilip alçaltılabiliyor. Bu sayede pikabı teraziye almak son derece basit. Kauçuk tabanların altı özel bir malzeme ile kaplanmış. Nihai kurulumda koruma naylonunu kaldırınca pikap neredeyse olduğu yere sabitleniyor.
Pikabın arkasında elektrik kablosu, ayrılabilir topraklama kablosu ve Rega RB250 kolun kabloları bulunuyor. RB250 kolda topraklama bulunmaması sebebi ile SOTA tasarımcıları pikabın motor bloğuna bir topraklama kablosu eklemişler. Rega kolun standart kabloları çok üst sınıf sayılmaz ancak elinden gelenler basit bir şekilde bu kola müdahale edip çok ciddi anlamda yükseltme yapabilirler. Yekpare kablo değişikliği ve alternatif arka ağırlıklar kullanılarak RB250 kolun performansını bir kaç tık ileriye taşıyabilirsiniz. Tüm bu işlemler birazcık cesaret, birazcık beceri gerektiriyor. Küçük alanlarda lehim beceriniz varsa ilerleyen dönemlerde kolu upgrade edebilmeniz mümkün.
Pikap konusunda bir eleştiri fiyata dahil olmayan toz kapağı diyebilirim. Toz koruma kapağını satın alabileceğiniz gibi çok ucuz fiyata (yaklaşık 100TL) pileksiden bir kutu yaptırabilirsiniz. Bunu tüm kapağı olmayan pikaplara yapabilirsiniz tabii ki. Öyle veya böyle fiyata kapağın dahil olmaması Moonbeam’in hanesine bir eksi olarak yazılıyor.
Michell Gyrodeck pikabımı yerinden kaldırıp SOTA Series II Moonbeam pikabı yerleştirdim. Sistemimde kullandığım Step Up Transformer’ı devreden çıkartarak MM pikap katımı kullandım. Sistemde geri kalan tüm bileşenler aynı kaldı. Şimdi dinleme notlarına geçelim…
Bir yorum ekleyin