Matrix X-Sabre, fotoğraflarında görüldüğü gibi tam boy bir cihaz değil. Midi dediğimiz tarz boyutlara sahip bir cihaz. Zaten günümüzde neredeyse tüm popüler DAC’lar bu form faktörü ile üretiliyorlar. Cihazı elinize aldığınız an, cihazın ağırlığı hemen dikkatinizi çekiyor. Bu boyuttaki bir cihaz için bu ağırlığın normal olmadığını söylemek lazım. Ayrıntılara bakılınca Matrix tasarımcıları bu cihazı yekpare alüminyumdan üretmişler. Hem devre kartları hemde trafo için CNC kullanılarak özel bölümler açılmış ve bileşenler bu özel bölümlere yerleştirilmiş. Ayrıca kablo geçişleri için özel geçiş yolları açılmış alüminyum üzerine. Fiyatı göreceli makul bir ürün için yapılan bu çalışmayı günümüzde üst uç sınıf ürünlerde bile göremiyoruz açıkçası. Cihazın altında yine özel olarak işlenmiş 3 adet ayak var. Bu minik ayaklar cihazın boyutundan büyük ağırlığını yere aktarıyorlar. Bu tasarım cihazın arka köşelerine elinizle bastırdığınızda ön bölümün hafifçe kalkmasına sebep oluyor ancak bu tasarımın titreşim ile mücadele için daha etkili olduğu görülmüş. Bu arada havalanma dediğim şey sadece bir santim veya bir santimden azıcık daha fazlası bir değer. Önemli bir şey değil. Zaten cihazın benim bulabildiğim tek kusuru bu. DAC’ın ağırlığının bir avantajı üzerine bağladığınız kablolar ne kadar kalın, ağır veya az esnek olursa olsun, cihaz yerinden kıpırdamıyor. Çok ilginç bir tasarım.
Cihazın ön tarafında sağ tarafta açma/kapama ve kaynak seçim selektörüne yer verilmiş. Kaynak girişi olarak koaksiyel, USB ve AES/EBU seçeneklerimiz var. Cihazın orta bölümünde ise bilgi ışıkları bulunuyor. Beyaz led ışıklar hem göz almıyor hemde çok şık duruyorlar. Cihaz çok sade bir tasarıma sahip.
Cihazın arka bölümü ise hınca hıç doldurulmuş. Sol tarafta dengelenmiş çıkış ve klasik RCA çıkışlara yer verilmiş. Kullanılan konektörler oldukça kaliteli gözüküyor. Bunların hemen yanında sırasıyla genelde üst sınıf DAC’larda denk geldiğim AES/EBU girişi, klasik koaksiyel dijital giriş ve USB girişi bulunuyor. En sağa ise elektrik girişi eklenmiş. Tasarım oldukça iyi ve özellikle özel bir elektrik kablosu kullanmak için yeterli alan mevcut. Cihazın arka kısmında da gayet sade ve kolay anlaşılır tasarım çizgileri kullanılmış.
Matrix X-Sabre üzerinde, ESS Technology firmasının en güncel yongaseti olan ES9018 Sabre Reference 32bit yongaseti bulunuyor. Bu yongaseti teknik açıdan oldukça beğenilen bir ürün. Firmanın kendi lisanslı 32-bit Hyperstream denilen teknolojisi sayesinde gelen sinyalin oldukça sağlıklı şekilde çözülebilmesi sağlanırken, yongasetinin içerisine eklenen Time Domain Jitter Eliminator sistemi yongasetinin her bir sinyal döngüsü sırasında daha doğru deyişle aynı anda jitter sorununu da çözmesini sağlıyor. Bu sayede bu yongaseti farklı rakiplerine göre hifi pazarı için daha ilginç bir seçenek haline geliyor. Bu teknolojik yapı 1.500MhZ örnekleme oranlarını bile işleyebilecek güce sahip. Teknik konulara daha fazla girmeyeceğim bu yazımda. Forumlarımızda bu konularda bayağı kapsamlı yazışmalar var ve bende bu yazışmalardan çok istifade ediyorum. Bir göz atmanızı öneririm.
Matrix X-Sabre, ile denemelerime başlamadan önce DXD ve DSD sinyallerini işleyebildiğini gördüm. DSD’nin açılımı Direct Stream Digital. Yani SACD formatının ardındaki teknoloji. Sony ve Philips firmaları tarafından Super Audio CD (SACD) için geliştirilen teknoloji EMM Labs kurucuları Andreas Koch ve Ed Meitner tarafından USB bağlantısı ile kullanılabilir hale getirilmiş. İlk tasarımlar Stereo Mecmuası’na da konuk ettiğimiz Playback Designs yelpazesinde görülmüş. Durum böyle olunca benim denemelerimde kullanacağım DSD müzik dosyalarına ihtiyacım vardı. Aklıma hemen Acoustic Sounds firması geldi. Ancak bu tarz dosyaları alırken bir çok sorunla karşılaşmanız mümkün. Örneğin Amerika dışına satış yapılmıyor. Tabii ki bu durumu bir şekilde aşmak mümkün. VPN kullanabilirsiniz veya bir arkadaşınız sizin için satın alır, Dropbox tarzı bir bulut sistemi vasıtası ile indirirsiniz. Ben Oliver Nelson – The Blues and the Abstract Truth ve Miles Davis – Kind Of Blue albümlerini satın aldım. Ödediğim fiyat birim başına 25 Dolar civarındaydı. Bunun yanında DSD File gibi sitelerden çeşitli sample’ları ücretsiz indirebilirsiniz.
DXD formatı ise başka bir alem. Açılımı Digital eXtreme Definition olan format SACD’lerin editlenmesi sırasında kullanılan bir teknoloji. DXD formatındaki dosyaları edinmek pek kolay değil. Norveçli 2L firmasında bazı dosyaları edinebilmeniz mümkün. Bu linkten 24bit /352.8kHz çözünürlükteki DXD dosyaları indirebilirsiniz. Ancak bu dosyalar biraz yüksek boyutlardadır kotası olanlar dikkat etsinler. Bu sayede elimdeki dijital medya arşivine ek olarak DSD ve DXD dosyaları da mercek altına alabileceğim. Böylelikle 16Bit PCM’den 32Bit floating point’e kadar oldukça “özel” bir test arşivim oldu.
Bir sonraki adımda bu büyük boyutlardaki dosyaları okumak için yazılım üzerinde modifikasyon sürecine girmemiz gerekiyor. İlk yapılacak şey güncel ASIO sürücüleri Foobar üzerine kurmak. Bunun akabinde yine Foobar üzerine DSD Playback için gereken dosyaların yüklenmesi gerekiyor. Matrix kutusundan çıkan kullanım kılavuzu üzerinde yapılacak işlemler tek tek açıklanıyor. Ayrıca gerekli sürücüler kutu içerisine eklenmiş mini CD’ye eklenmiş. Tüm bu süreci adım adım anlatmayacağım. DAC’ın kurulumu çok basit ve yaklaşık 10 dakika içerisinde Foobar yazılımını amacımıza uygun şekilde modifiye edebiliyoruz. Yalnız sürücüleri firmanın web sitesinden indirmenizi tavsiye ediyorum. İnceleme yayınlanırken güncel sürüm 1.67.1 versiyonu idi.
Normal koşullarda tüm DAC testlerinde özelleştirilmiş bir netbook kullanıyorum biliyorsunuz. Ancak dosya boyutları DXD ve 32Bit formatlı medya yüzünden anormal boyutlara çıkınca kullandığım netbook iflas etti. Bunun üzerine devreye günlük bilgisayarımı sokmak zorunda kaldım. 6GB’lık albümü RAM üzerinden okutmak için netbook yeterli gelmeyince yardıma 16GB RAM koştu ve rahat ettim. Ayrıca bu boyutlardaki dosyalarla uğraşacaksanız ciddi ciddi Solid-state HDD’ler ile yaşamak gerekiyor. Bu boyuttaki dosyaları kopyalamak veya taşımak böylelikle daha rahat hale geliyor.
Foobar’da DSD dosyalarını çalmak için gerekli işlemleri anlattığımız güncel rehbere ulaşmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. Bu ayarlar Foobar ile DSD dosyalarını çalmak için gerekli işlemleri içermektedir. Rehberin son bölümünde ise Matrix X-Sabre DAC’a özel ayarları da bulabileceksiniz. İncelememize devam edelim…
Bir yorum ekleyin