Eski veya giriş seviyesi “CD çalarlarımızı güncelleştirebilir miyiz” sorusunun cevabını aramaya devam ediyoruz. Bu yazı dizisindeki birinci amacımız CD çalarımızı adam etmekten çok evimizde bilgisayar tabanlı müzik dinlemek için satın aldığımız DAC’ları ikincil amaçlarla kullanarak tüm dijital kaynaklarımızı tek bir cihaz vasıtasıyla yükseltmek. Daha önce bu yazı dizisinin girizgahında konu ile ilgili senaryolarımızı yazmıştım. Amacımız CD çalarımızı bir transport gibi kullanmak ve satın aldığımız veya satın almayı planladığımız DAC’ı kullanarak CD çalarımızı daha yüksek performans ile kullanmak.
CD çalarımız ve DAC’ımız arasında bağlantıyı kurabilmek için iki ana seçeneğimiz var. Koaksiyel ve optik bağlantılar benim tercih ettiğim iki bağlantı türü. Tabii ki elinizde eski bir Wadia veya TEAC CD çalar var ise AES/EBU gibi seçeneklerinizde var ancak bu durumda alacağınız DAC’ın biraz daha farklı ve dolayısıyla üst model olması lazım.
Bu kez mercek altına Hegel HD11 DAC‘ı alacağız. Daha önce bu DAC ile alakalı bir yazı yayınlamıştım. Fiyatına göre başarılı bir ürün olarak nitelendirmiştim ve vakit geçirdiğim zaman içerisinde mutlu oldum. Kullanımı basit., müzikal yoldan sapmayan bir cihaz olarak kendi alışveriş listemde de rahatlıkla yer bulur. İstanbul’da HD25 modelini de dinleme fırsatım oldu. Hegel tasarımcısı Anders Ertzeid’ın konuk olduğu etkinlikte farklı testlere şahit oldum ve en önemlisi Ertzeid ile ürün tasarımları konusunda uzun uzun sohbet ettim. Bu etkinlikle alakalı videoları burada izleyebilirsiniz. Zaten tüm merak ettiğiniz konularda bilgileri bulacaksınız.
Her zamanki gibi CD çalarım ile DAC arasında kablolamayı yaparak başlıyoruz. Testlerimizde kablolarımızı sabit tutmak adına hem fiyatları uygun hemde performansları çok başarılı olan DH Labs Silversonic D-75 ve Deluxe Toslink kabloları kullanıyorum. Bu kablolar bana ait değil. Timpani firmasından uzun süreli kullanım ve test amacı ile Stereo Mecmuası karargahında duruyor. Şu an için kendime ait bir DAC sistemim olmadığından bu konuda bir yatırım yapmaya gerek duymadım. Test ettiğim kablolar arasında fiyatı makul olup performansı da hoşuma gittiği için bu kabloları sistemime sabitledim. Eğer yakınlarda DAC konusuna yatırım yapacak olursam (ki zannetmiyorum) her iki ürünü de satın alırım. Daha önce yazdığım gibi fiyat performans oranı çok başarılı…
Daha önce yazdığım gibi denemelerimde genelde hep aynı test CD’lerini kullanmaya çalışacağım. Bu albümlerdeki detaylara, sahneye, tonlamalara bakarak olumlu/olumsuz gelişmeleri anlamaya çalışacağım.
Test albümlerimiz şunlar;
1. Die Rohne – The Tube – Stuttgarter Kammerorchester – TACET S74
2. Giorgio Gaslini – Proxima Centauri Orchestra – Enigma Soul Note 121390-2
3. Henry Cow – In Praise Of Learning (Original Mix) ReR HC3
4.Youn Sun Nah – Same Girl ACT 9024-2
5. Sera Una Noche – S/T M.A. Recordings M052A
Tabii ki bu albümlerden 1,4 ve 5 numaralı olanları çok kolaylıkla bulabilirsiniz. 2 ve 3 numaralı CD’leri bulabilmek için eBay gibi sitelerde biraz dolaşmanız gerekebilir. Aslında bu albümlerin yanında çok sayıda albüm deneme fırsatım oldu ancak yapıları itibarı ile bu 5 albümü özellikle mercek altına alıyorum.
Die Rohne – The Tube CD’si ilginç bir CD’dir. Aynı albümün bende plağı da var ve çok özenli bir baskı. Farklı kıyaslamalar yapma imkanım mevcut. Öncelikle Hegel ile sahne çok başarılı. Detay seviyesi de son derece mutlu ediyor. Koaksiyel ile optik bağlantılar arasında daha ilk dinleyişte koaksiyel bağlantı ön plana çıkıyor. Sonuç çok başarılı.
Giorgio Gaslini & Proxima Centauri Orchestra – Enigma albümünü hem çok severim hemde karmaşıklığına hayranım. Gaslini’nin zaman içerisinde yaptığı bir çok solo çalışmayı da dinledim ancak geniş müzisyenler topluluğu ile bambaşka bir hal alıyor. Baskının özel bir özelliği yok ancak CD çalardan DAC’a geçince sahne yine geniş. Detaylar evet artmış durumda ancak piyano detayı hemen kendisini ön plana çıkartıyor. Koaksiyel bağlantı ile daha mutluyum.
Henry Cow – In Praise Of Learning son dönemlerde en çok dinlediğim albümlerden. Hem plağı hem CD’si devamlı dönüyor müzik sistemimde. Eğer bir müzisyen olsam herhalde bu tarz bir albüm yapardım diye düşünüyorum her zaman. Hegel’in sahnesi gerçekten çok başarılı bunu testlerimizde gördük ancak burada önemli bir nokta var. Bu albümün hoparlöre yaslanması gerekiyor ve albüm çalarken hoparlöre yaslanmış durumda. Hegel HD11 her albümde sahneyi genişletip sanal bir mutluluk yaratmıyor. Evet bir miktar sahne var ancak geride bu albümde bence olması gerektiği gibi. Önceki albümlerde olduğu gibi detay seviyesi gayet başarılı.
Youn Sun Nah – Same Girl oldukça incelikli hoş bir albüm. Vokalin son derece başarılı olduğu albüme katkı sağlayan müzisyenler sayesinde arka planda oldukça ilgi çekici. Vokal tonlamalarında bir dijitalleşme veya doğallıktan kayma yok. Ben bu etkiye metalikleşme diyorum. Arka plandaki detaylar daha duyulabilir ve ayrıntılı. Koaksiyel bağlantının parladığı bir albüm oldu.
Sera Una Noche’nin ilk albümünde detay seviyesinin gerçekten bir sonu yok. Bir arkadaşımda çok kısıtlı sayıda basılmış plağını dinlemiştim orada durum daha da vahimdi. CD sistemimden DAC’a geçince enstrümanların teker teker detaylarında anormal bir artış var. Sahne zaten albümde acayiptir, odanın içi müzikle dolmuş durumda. Koaksiyel bağlantı yine bir adım önde.
Hegel HD11, basit bir CD çalar kullanıyor olmama rağmen beni çok mutlu etmeyi başardı. Bu cihazın koaksiyel bağlantı seçeneğinin çok başarılı olduğunu söylemem lazım. Yaptığım testler sırasında bilgisayarımı DAC’a sadece USB bağlantı kullanarak bağlayabilmiştim ancak masaüstü bilgisayar sistemleri kullanan meraklıların ses kartlarında dijital/koaksiyel seçenekleri var ise USB’nin yanında ek denemeler yapmalarında bence fayda var. Yurtdışından sipariş ettiğim bazı parçaların gelmesi ile belki ilerleyen aylarda deneyeceğimiz Hegel ve diğer marka DAC’ testlerinde USB haricinde ses giriş/çıkışlarını kullanmamız mümkün olabilecek.
Hegel HD11‘i USB DAC olarak kullanmak üzere satın aldığınızda eğer elinizde farklı dijital kaynaklar var ise mutlaka bağlayın ve denemeler yapın. Şaşırabilirsiniz baştan uyarayım!
Hakikaten şaşırtıcı.
Halihazırda CD’lerimi incelemenizdeki gibi dinliyorum. HD11 ve DhLabs Deluxe Toslink ile. Maalesef CD oynatıcımda koaksiyel çıkış olmadığı için bu opsiyonu deneyemedim. Çok da merak ediyorum doğrusu.
teşekkürler
sevgiler
Koaksiyel çıkışı ben çok başarılı buldum Erkan Bey. Keşke imkan olsa da deneseniz…
Valla Hakan bey koaksiyelde iddialı olduğunu biliyorum HD11’in. Ama sırf bunun için de memnun olduğum Cd oynatıcı değiştirilmez ki :(
Bakalım zaman içinde oynatıcı miadını doldurduğunda gerekli çıkışı olan bir tane edinirim.
Bu arada belki bir arkadaşımdan denemek için alırım. Ama korkum eğer ki çok memnun kalırsam yeni masraf kapılarının açılması :)
Teşekkürler
sevgiler
Yok canım kesinlikle değiştirilmez…