Naim Mu-So

Naim senelerdir hem Mecmua Forumlarında hemde denk geldiğimiz odyofil sohbetlerinde bana en çok sorulan markalardan bir tanesidir.  Seneler içerisinde bir çok modeli ile haşır neşir olma fırsatı bulduğum Naim ürünleri konusunda Stereo Mecmuası’nda formal bir inceleme yayınlama fırsatımız ne yazık ki olmamıştı. Yakın zamanda Extreme Audio, Naim markasının mümessiliğini alınca yeni yayın döneminin ilk inceleme ürününün bu markadan  gelmesi tabii ki gayet doğal. Bu yazımda Mu-So kablosuz müzik sistemini inceleyeceğim ancak merak etmeyin ilerleyen haftalarda Nait’ler Uniti’ler hepsine bakış atacağız. İnanın bende bu ürünleri kendi sistemimde uzun uzadıya dinlemeyi sabırsızlıkla bekliyorum.

Naim Mu-So, İngiliz firmanın kablosuz müzik sistemlerine bakış açısını yansıtıyor. Bu pazar Apple’ın iPhone ve özellikle de iPod  ürünlerinin popüler hale gelmesi ile ortaya çıkmaya başladı. Erken dönem piyasayı domine eden ürün Bowers & Wilkins firmasının Zeppelin ismini verdiği ürün oldu. Hiç kimsenin tahmin etmediği kadar başarılı olan ürün yepyeni bir pazarı ortaya çıkardı ve en büyüğünden en küçüğüne neredeyse tüm önemli üreticiler bu tarz ürünlerini pazara sunmaya başladılar.

İlerleyen zamanlarda akıllı telefonların, internet radyolarının daha da popüler hale gelmesi ile pazar gelişmeye devam etti. Bir noktadan sonra dock sistemlerinden kablosuz müzik çalar kavramına doğru bir evrilme başladı. Buradaki en önemli konu,  tüketici elektroniği dünyasına yönelik ürünler pazara sunulurken ses kalitesinden ziyade tasarım öğelerine daha fazla önem verilmesi idi. Pazarın ilk dönemlerde ses kalitesi anlamında beklentileri sınırlı iken, ilerleyen dönemlerde ses kalitesi, tasarım çizgilerinin yanında önemli bir seçim kriteri haline geldi. Mu-So işte bu projeksiyona Naim firmasının bakış açısını ortaya koyuyor.

Mu-So, son derece şık hatlara sahip. Alt bölüm tamamen saydam pleksiden üretilmiş. Buradaki Naim logosu led ışıklar ile aydınlatıldığı için alt bölümde belli belirsiz çok şık gözüken bir ışık hüzmesi oluşuyor. Ürünün şasisi alüminyumdan üretilmiş. Farklı ışık yansımalarında farklı karakterlere bürünen bu şık tasarım evinizin herhangi bir bölümüne koymayı arzu edebileceğiniz bir tarza sahip.  Son derece sade ve şık bir tasarımı var Mu-So’nun…

Ürünün çok şık tasarlanmış siyah koruma kapağını çıkarttığınızda toplamda 6 adet hoparlör karşımıza çıkıyor. Koruma kapağında ince bir tasarım detayı hemen dikkat çekiyor. Kapağa verilen hafif verev yapı ürünün tekdüze gözükmesini önlüyor. Altı hoparlör her biri özel olarak tasarlanmış 75W güç üretebilen 6 adet amplifikatör ile sürülüyor. Zaten bu noktada Naim mühendislerinin Mu-So’nun, tasarımı şık bir kablosuz müzik sistemi olmasının yanında ses açısından da iddialı bir ürün olmasını istediklerini ortaya koyuyor. Bu çok hoparlörlü ve amplifikatörlü sistem, Bentley otomobilleri için Naim tarafından geliştirilen özel teknolojileri barındırıyor. Toplamda 450W güç üretebilen amplifikatörler için alüminyum şasi ve arka yaprak tasarım yeterli soğutmayı sağlarken aynı zamanda ürünün şasisi içerisinde altta bulunan bas refleks deliği sayesinde ek hava akımı sağlanarak soğutma desteklenmiş.

Bu arada koruma kapağı kutu içerisinden siyah renk olarak çıkıyor. Ancak farklı renk seçenekleri opsiyonel olarak sunulan kapaklar ile evinize uyum konusunda sorun yaşamanız önlenmiş. Mesela ben turuncu rengini bayağı beğendim…

Naim Mu-So’yu kontrol etmek son derece kolay. Beraberinde gelen uzaktan kumanda -ki fotoğrafı bir sonraki sayfada mevcut- evinizde kullandığınız tablet veya akıllı telefon ile cihaz üzerindeki her özelliği kullanmak mümkün. Naim tasarımcıları ayrıca ürünün üst bölgesine yukarıda gördüğünüz kontrol sistemini yerleştirmişler. Bu son derece şık ve işini harika şekilde gören bir sistem. Yine beyaz led ışıklar ile aydınlatılan bu yuvarlak yapılı kontrol ünitesinin çevresinde bulunan alüminyum halka ses kontrolünü üstlenirken orta bölümdeki dokunmatik yüzey, parametre seçimleri, kaynak seçimi ve açma kapama gibi fonksiyonları üstleniyor. Açıkçası muhteşem bir tasarıma imza atmışlar. Bayıldım…

Mu-So’yu kontrol edebilmek için gerekli yazılım hem Android hemde iOS cephesinde meraklılara sunulmuş durumda. Açık konuşayım uzun zamandan beri ilk kez her iki eko-sistemde böylesine sorunsuz çalışan bir yazılım görmemiştim. Yazılım ile kurulum yapmak veya farklı özellikleri inanın çok basitleştirilmiş. Naim App adı verilen yazılım cihaz üzerindeki tüm özellikleri çok hızlı şekilde kontrol edebiliyor. Hal böyle olunca ürün ile beraber gelen uzaktan kumandayı kullanmanıza bile gerek kalmıyor.

Yazılan çizilenlere bakılırsa yazılım anlamında Naim mühendisleri ürünü sık sık güncelliyorlar. Ben ürünü kullanmaya başladıktan hemen sonra çok kapsamlı bir güncelleme ile Tidal desteği geldi. Üründe ayrıca UPnP vasıtası ile müzik dosyalarını çalabilme özelliği, Apple’ın kendisine özgü AirPlay sistemi, Spotify dinleyebileceğiniz Spotify Connect, aptX desteğine sahip Bluetooth kablosuz bağlantı, ethernet veya kablosuz ağ üzerinden internet radyosu dinleme özelliği bulunuyor. Ayrıca diğer Naim veya farklı markalardan streamer’ları kullanarak bu sistemi bu network’ün bir parçası haline getirip kullanabilmeniz de mümkün. Tüm bu özelliklere ayrıntılı şekilde bakacağız.

Ürünün giriş ve çıkışlarından bahsetmek gerekirse şasinin sağ alt bölümde ethernet girişi, optik dijital giriş ve elektrik girişi bulunuyor. Mu-So’yu evinizde koyacağınız yerde eğer ethernet kablosu var ise kablosuz bağlantıya göre her zaman daha sorunsuz olması sebebi ile şahsen ben tavsiye ederim. Optik giriş ise daha çok televizyon veya uydu alıcı gibi cihazlar düşünülerek eklenmiş bir giriş. Bu sayede ilgili cihazınızı Mu-So’ya bağlayabilmeniz mümkün. İşin güzel tarafı tüm bu bağlantıları yaptığınızda neredeyse hiç kablo görmüyorsunuz. Girişlerin yeri çok akıllıca tasarlanmış. Bir kere bağlantı yaptıktan sonra unutun gitsin!

Ürünün sağ yan tarafında ise bir adet USB ve bir adet 3.5mm giriş yer alıyor. Bu bağlantılar sayesinde farklı müzik çalarları veya cihazları kullanabilmeniz mümkün. Günümüzde neredeyse tüm akıllı telefonlar ve müzik çalarlar kablosuz ağ teknolojileri ile donatıldığından eski nesil iPod tarzı bir cihazınız var ise bu bağlantıları kullanabilirsiniz.

Bu bağlantıların yan tarafında ise bilgi led ışığı ve reset (sıfırlama) deliği var. Sıfırlama için kullanılabilecek ve cep telefonlarında görmeye alıştığımız aparat kutu içeriğine dahil edilmiş. Naim tasarımcıları led ışıkları gerçekten fonksiyonel şekilde kullanmayı başarmışlar. Örneğin cihazınızı kablosuz ağa bağlayacaksınız. Bunun için akıllı telefonunuzdaki Naim yazılımını açıyorsunuz. Ekranda size adım adım yapmanız gereken söyleniyor ve bu durum led ışıkları ile destekleniyor. Yanan uyarı renk ışığına göre bir kaç parmak hareketi ile saniyeler içerisinde tüm bağlantılarınız yapabilmeniz mümkün. Kullanım kolaylığı konusunda Naim tasarımcıları müthiş bir iş yapmışlar.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: