Raspberry Pi Maceraları: Allo Audio Mini Boss

Raspberry Pi Zero Wireless, geçtiğimiz yıllarda en küçük ve en ucuz Raspberry Pi bilgisayar olarak pazar sunulmuş Raspberry Pi Zero modelinin gelişmiş bir versiyonu. Raspberry Pi maceralarımızı anlattığımız yazı dizimizde sıklıkla Raspberry Pi 3 modeli bilgisayarları kullanmıştık. Kredi kartı boyutlarında minik bir bilgisayar olarak tanımlanan Pi 3 yanında Pi Zero W modeli daha da minik kalıyor. Özellikle farklı projelerde kullanım amacı ile üretilen Pi Zero, çok farklı amaçlarla karşımıza çıkıyor. Bir USB bellek kadar küçük mini bir bilgisayar veya küçük bir oyun konsolu olarak. Raspberry Pi Zero W arzu ederseniz, micro SD kart ve normal bir fare, klavye ve ekrana bağlanabilir ve Raspbian Linux veya benzerlerini kullanan minicik ama gerçekten minicik bir bilgisayar haline getirilebilir. Tabii ki biz bu yazımızda işleri müzik dinleme yönünden ele alacağız ama kısa özelliklerine de bakalım.

Pi Zero W Broadcom BCM2835 İşlemci ile donatılmış bir bilgisayar. 1GHz ARM1 tabanlı tek çekirdek işlemci, 512MB LPDDR2 SDRAM ile kullanılıyor. Standart boy mikro-SD kart yuvasına sahip olan Pi Zero üzerinde 1080p60 Mini-HDMI video çıkışı ve 2 adet mikro USB portu bulunuyor. Bu portlardan sağda bulunan aynı zamanda güç girişi olarak kullanılıyor. Boyutları ise 65mm x 30mm x 5mm. Yani gerçekten minicik :) Bu arada Pi Zero W modeli yaklaşık 80TL’lik bir fiyat etiketine sahip. Arzu eden okuyucularımız Samm Teknoloji firmasından tedarik edebilirler. Aslına bakarsanız fiyatı da minicik:)

Cihaz üzerinde farklı Raspberry Pi bilgisayarlar ile kullanılmak üzere 40-pin GPIO yuvası standart olarak bulunuyor. Ayrıca önceki Zero modelinden farklı olarak 802.11b/g/n kablosuz ağ desteğinin yanında Bluetooth 4.1 desteği de var. Böylelikle ortaya donanımsal anlamda hem küçük hemde dolu bir mini bilgisayar çıkmış.

Yukarıda miniklik durumunun ne denli uç noktada olduğunu görebilirsiniz. 1 TL’yi minik Pi Zero W üzerine koyduğunuz zaman durumu daha iyi anlayabiliyorsunuz. Bu küçük yapının bazı dezavantajları da yok değil. Örneğin eğer monitörünüze bağlantı yapacaksanız standart bir HDMI kablo yerine ya dönüştürücü  ya da uygun bir kablo kullanmanız gerekiyor. Benzer bir durum USB girişleri içinde geçerli. USB kablo bir şekilde sorun olmuyor sonuçta mini USB kablolar günümüzde cep telefonları ile hayatımıza girdiğinden her evde bol bol bulunuyor :)

Bu minik yapının en büyük sıkıntısı yukarıda görülen 40-pin GPIO  kısmında karşımıza çıkıyor. Normalde buradaki “pin” şeklindeki giriş ve çıkışlar sadece delik halinde ve uygun bir 2×20 Header soketini lehimlemeniz gerekiyor. Bu benim gibi gözleri sıkıntılı insanlar için biraz eziyet. Benim için lehimler Sn Selim Kazmirci tarafından yapıldı. Veya tak ve bırak tarzı lehim gerektirmeyen özel header’lardan edinmeniz gerekiyor. Yani geçmişte yazıp çizdiğimiz Raspberry Pi maceralarına göre biraz daha fazla DIY olayına girmeniz gerekecek…

Pi Zero W modeli bilgisayarı yakından tanıdığımıza göre arz ederseniz Allo Audio tarafından Pi Zero W modeline uygun şekilde üretilmiş Mini Boss DAC kartına yakından bir bakalım… Kurulum ardından da ses performansına geçelim…

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız