Blue Aura v40 Blackline Bölüm 2

İlk olarak DAC ve Bluetooth bağlantı ile başlamak istiyorum. Son dönemlerde bir tespitim var. Sıkı odyofiller haricinde DAC kullanımı gitgide düşüyor. Bence bunun iki önemli sebebi var. Birincisi insanların yerlerinden kalkıp bilgisayarlarını amplifikatörlerine takıp, özel yazılımlar ile uğraşarak müzik dinlemek gibi bir isteği yok. Veya gitgide azalıyor diyelim. İkinci sebep ise Bluetooth bağlantısının gerek ses kalitesi anlamında giriş seviyesi DAC’larla benzer performans göstermesi ve gerekse de yadsınamaz kullanım kolaylığı. Buna bir de dijital müzik dinleme servislerinin yaygınlaşmasını ekleyince elinizdeki telefon ile devasa bir müzik arşivine ulaşıp birkaç parmak hareketi ile müzik dinlemeye başlayabiliyorsunuz. Aylık 9 ila 20TL arasında bir para harcayarak devasa müzik arşivlerine ulaşabilmek müzik dinleme anlayışımızı tamamen değiştirmiş durumda.

Kendimden örnek vereyim, evimde kullanıma hazır 2 adet 32Bit DAC var. Bunları testler haricinde kullanıyorum dersem yalan söylerim. Bilgisayarını götür bağla, ayarları yap, müzik listesi oluştur falan derken olay eziyet haline geliyor. Ama bende dahil evdeki herkes Bluetooth bağlantısını kullanarak keyifle müzik dinliyor. Ses kalitesi noktasında da evet farklıklar var, hemde dünya kadar ancak günün koşuşturmasını ardından bilgisayarla uğraşacağıma, pikabımı kullanır keyifle müzik dinlerim. Bu konuda sizler ne düşünüyorsunuz merak ediyorum…

Bilgisayarımdaki müzik dosyalarını “v40 Blackline” üzerindeki DAC’ı kullanarak dinlemeye başlıyorum. Farklı tarzlardaki albümleri bir yandan Foobar optimizasyonları yapılmış bilgisayarım ile bir yandan da Bluetooth üzerinde kablosuz şekilde dinliyorum. Aradaki farklar minimal. Ama kullanım kolaylığını göz önüne alırsam direkt olarak gönül rahatlığı ile kablosuz bağlantıyı tercih ederim. Gerek sistemindeki müzik dosyalarını kablosuz olarak gönderiyorum, gerekse de Apple Müzik ve Spotify müzik servislerini kıllanarak müzik dinliyorum. Sonuç gayet keyifli. Hoparlör olarak Triangle Titus ve JBL 4425 monitörlerimi kullandım ve her iki hoparlörü de sorunsuz şekilde sürmeyi başardım.

Bluetooth bağlantısının menzili gayet yeterli ve herhangi bir bağlantı sorunu yaşanmıyor. Kim ne derse desin büyük kolaylık ve keyifle de müzik dinlenebiliyor.

Ancak asıl testleri RCA girişini kullanarak kendi pikap sistemim ile yapıyorum. Simone Dinnerstein’ın Mozart in Havana plağı ile dinletilerime başlıyorum. Hemen her piyano albümünde olduğu gibi ilk dikkat ettiğim şey tonlar. Daha ilk dakikalarda ortaya çıkan tablo şu an denediğimiz amplifikatörün v32 Blackline modeli ile oldukça farklı olduğunu bana gösteriyor. Basit bir şekilde aradaki fark sadece güç farkı değil. Sadece giriş katındaki lambaların bile amplifikatörlerde nasıl değişiklikler yapabildiğine birinci elden şahit olmuş bir insan olarak bu duruma şaşırdığımı söyleyemem. Detay seviyesi bu sınıftaki daha doğrusu giriş seviyesindeki bir lambalı amplifikatörden beklenmeyecek seviyelerde. Plağın ilk bölümünde Mozart’In 21. Piyano konçertosu bulunuyor. JBL monitörlerim ile performanstan çok mutluyum. Özellikle fabrika verilerine baktığınızda alt frekanslar konusunda yürüteceğiniz fikirler gerçek hayata farklı şekilde yansıyor. Bu yüzden sistem uyumu ve hoparlör seçimi her zaman çok daha önemli. Klasik müzik dinletilerime daha zorlu eserler ile devam ediyorum. Gerek tonlar gerekse de genel performans konusunda “v40 Blackline” gayet doyurucu performans gösteriyor.

Rock dinleyicileri için havadisler iyi. Hemen el atılacak plak, Frank Zappa Apostrophe oluyor. “Don’t Eat the Yellow Snow” şarkısına bir bakmak bile yeterli. Kasvetli gitar tonları ve basın dominant olduğu şarkıdaki tonlar gayet keyifli. Olması gerektiği gibi çalıyor. Sahne olması gerektiği gibi açık. Ses hoparlörlerden uzaklaşmış durumda sistemin ortasına doğru ilerlemiş durumda. Eh bu plak çalınmaya başlarsa yarıda bırakılmaz. İkinci yüzde “Uncle Remus”ta piyano tonları, vurmalılar ve tonlar son derece keyifli. Tabii ki denemeler klasik rock’tan daha yeraltına doğru iniyor ve kendi favorilerime de bakmadan geçmiyorum. Bu noktada mikro detaylardan ziyade çalan müzikten keyif alıyor muyum sorusu birinci önceliğim haline geliyor. Zaten sevdiğim kayıtların bir çoğu pek başarılı değil, plaklarda dünyanın en temizleri sayılmaz. Ancak iş keyif kısmına gelince, “v40 Blackline” ile çok rahatlıkla yaşayabilirim. Daha sert albümlerde ise solid state çıkış katının faydasını eğer uygun bir hoparlör ile eşlediyseniz özellikle alt frekanslarda yaşıyorsunuz.

Elektronik müzik tarzlarını seviyorsanız bu durumdan yine sonuna kadar faydalanabiliyorsunuz. Yakın zamanda yayınlanan bir Prince best of albümü diyebileceğimiz “4Ever“den New Power Generation ile beraber yaptıkları “Get Off” “My Name is Prince” gibi şarkılarda bu durumu tespit edebilmek mümkün. Adele’den “25” gibi vokal ağırlıklı albümlere bakıldığında ise gerek vokallerin etkisi gerekse de sahne açısından amplifikatör beklentilerimi aşıyor.

Şimdi işin maddi yönüne gelelim. Blue Aura v40 Blackline Ekim ayının sonu itibarı ile KDV dahil yaklaşık 2.300 TL’lik bir fiyat etiketine sahip. v32 Blackline yani küçük kardeşine göre 400 TL civarında daha pahalı. Bu tabii gözüken fark. Eğer pikap kullanacaksanız V32 modelinde pikap katı entegre edilmiş olduğundan V40 modelinde ise olmadığından aradaki fark biraz daha artacaktır. Ancak bu fark karşılığında elde edilen şey kağıt üzerinde baktığınızda gördüğünüz çıkış gücü yüksekliği değil. Tonlar daha doğru, müzikal performans çok daha başarılı. Müziğin hacmi daha iyi hissediliyor ve sahne daha geniş, başarılı. Bana sorarsanız aradaki fark kesinlikle verilmeye değer. Bütçesi daha dar okuyucularımız için tabii ki V32 hala iyi bir seçenek.

Ben V40 modelini tercih edecek olsam hoparlör konusuna biraz özen gösterir ve giriş seviyesinin bir tık üzerine geçmeye çalışırdım. Ben eski bir Triangle Titus ile gayet mutlu oldum ancak alt frekanslar konusunda biraz daha fazlasını istiyorsanız ELAC B5 gibi bir hoparlör tercih edebilirsiniz. Eğer cihazı Timpani firmasında dinleyecekseniz, Rega RX1 gibi yine bu ampli ile iyi uyum sağlayabilecek bir hoparlör ile deneyebilir ve hatta tercih edip satın alabilirsiniz.  Stereo Mecmuası incelemelerinde tabii ki olmaz ise olmaz pikap kullanımı olduğundan giriş seviyesi pikap düşünen okuyucular Rega Planar 1‘i uygun bir pikap katı ile mercek altına alabilirler.

Bana son zamanlarda müzik dinlemek pahalı bir olay mı diye soranlara hep şu örneği veriyorum. Bugün amiral gemisi tabir edilen cep telefonlarına vereceğiniz para ile benzer harcama yaparak uzun seneler keyifle oturup müzik dinleyebileceğiniz bir müzik sistemi edinebilirsiniz. Bir müzik sistemi size çok uzun yıllar hizmet verebilir. Peki ya telefon? Benim sistemim 10 senedir aynıdır herhalde. Yani gün sonunda müzik dinlemek pahalı bir olay değil.

Blue Aura v40 Blackline Ekim 2016 itibarı ile havale indirimi ile KDV dahil 2.366 TL fiyat etiketine sahip. Bu fiyat karşılığında hibrid yapılı lambalı bir amplifikatör satın alıyorsunuz. Amplifikatör yanında bilgisayarınızı bağlayabileceğiniz bir USB DAC ve günümüzün olmazsa olmazı Bluetooth kablosuz bağlantı sahibi oluyorsunuz. Bu ampli giriş seviyesinde diyebileceğimiz bir fiyat etiketi ile içinde bulunduğu seviyenin sınırlarını zorlayan bir performansa sahip. Tasarımı çok şık, en önemlisi sesi de tasarımından geri kalmıyor. Fazla para ödemeden, güzel bir müzik sistemi kurayım diyen okuyucularımız listelerine gönül rahatlığı ile alabilirler…

Blue Aura v40 Blackline
Ampli tipi: Class A/B Güç çıkışı: 30w kanal başına Frekans aralığı: 23Hz – 100 KHz +/- 2dB Harmonik distorsiyon: 30W/0.7% , 1W/0.18% Sinyal/gürültü oranı: 88dB ‘A’-ağırlıklı / 66 dB FLAT Giriş empedansı: 50K Ω Giriş duyarlılığı: 580mV +/- 5% @30W Çıkış empedansı: 4 / 8 Ω Lamba tipi: 12AU7/ECC82 x 2 ve 6e2 x 1 Audio girişler: RCA/USB micro B/3.5mm, mini jack/Bluetooth 4.0 aptX Audio çıkışlar : Sub çıkışı (20Hz~850Hz) Ebatlar: 148mm (Y) x 264mm (E) x 215 mm (D) Ağırlık: 3.5Kg
Fiyat: 2.491,48 TL Havale İnd. ile 2.366,90TL (KDV Dahil, Ekim 2017 itibarı ile) Online satın almak için tıklayınız
Temsilci: Timpani / www.timpani.com.tr

İlk  Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız