Teac TN-570 Bölüm 2

Denemelerime klasik rock albümleri ile başladım. Zaten çok iyi bildiğimiz AT100E ile TN-570 kombinasyonunda elde ettiğim ses son derece detaylı idi. Camel’in meşhur Moonmadness albümündeki “Song Within A Song” şarkısında tonlara bakmakla başlıyorum işe. Üflemeliler ve arka plandaki klavyelerin yanında özellikle vokaller ki bildiğiniz gibi etkisi arttırılmak üzere geri vokal ve yankı ile desteklenmiş. Gayet keyifli tonlar duyuyorum. Şarkının adı üzerinde özellikle defalarca form değiştiriyor ve gitarların devreye girdiği bölümlerinde de yine tonlar gayet keyifli.

Sex Pistols’ın efsanevi Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols albümüne bir bakış atalım. Seneler içerisinde yayınlanan yeniden baskılarda bildiğiniz üzere alt frekanslar ile biraz(cık) oynandı. Sanırım punk müziğin karakterine böylesi daha fazla uyuyor. Alt frekans başarısı oldukça iyi. AT100E iğne 1.0 ila 1.8 gram arasında ayarlanabiliyor. Optimal değer 1,4 gram olarak verilse de, 1.6 civarına doğru ilerleyince alt frekansların etkisi daha da artıyor. Keskinlik gayet başarılı. Hazır punk olayına girince Exploited, Dead Kennedys vesaire plakları da havalarda uçuşuyor tahmin edileceği üzere. Misfits’e geçince Hollywood Babylon, Teenagers From Mars, Die, Die My Darling gibi marşlar havalarda uçuşuyor tabii ki. Keşke şu albümlerin yeniden baskıları biraz daha özenli olsaydı. Punk junk işte :)

Daha farklı ve sert rock albümlerinde de durum değişmiyor. Ben iğne ile pikabın uyumunu beğendim. Tabii ki denemelerimin bir kısmında kendi pikap katımı da devreye alıyorum. Teac TN-570 üzerindeki pikap katı daha alt modellerdeki pikap katlarından daha üstün değil. Tabii ki daha iyi bir pikap katı ile çözünürlük artıyor. Şahsen benim ilk yapacağım iş ilerleyen dönemlerde pikap katı yükseltmesi olacaktır. Son paragrafta bu konuyu ayrıntılı şekilde ele alacağım

Caz plakları denemelerime Diana Krall’ın “Glad Rag Doll” plağı ile başlıyorum. Şaşırdınız değil mi? Kapak güzel, kadın güzel son yıllardaki plaklarına göre albümde daha güzel. Direkt olarak vokallere odaklanıyorum. Diana Krall’ın ses renginin albümde seçilen tarzda şarkılara çok güzel gittiğini düşünüyorum. Vokallerin tonları, vurguları gayet keyifli.  AT100E’den beklentilerimi karşılıyor. Tabii ki denemeleri burada bırakmak olmaz. Daha farklı albümleri de mercek altına alıyorum. Geleneksel olduğu üzere büyük orkestra müziğine odaklanıyorum ve duyduklarım beni gayet mutlu ediyor. Seslerin yükseldiği pasajlarda bile herhangi bir karmaşa olmadan tüm enstrümanlar duyulabilir halde. Burada bir parantez açalım. Üst sınıf bir iğne ile tabii ki, mikro detay yönünden ve tonlar anlamında çok daha dikkat çekici performanslar elde edebilmek tabii ki mümkün. TN-570 üzerinde kullanılan iğne, yeni bir pikap satın alıp sistemine bağlayan bir insanı mutlu edecek performansa sahip. Analog sesin zevkini, keyfini almak için iyi bir başlangıç noktası.

Vokal ağırlıklı plaklarda, minik caz triolarında veya big band döneminin efsanevi kayıtlarında keyif alıyorsunuz. Detay seviyesi, arka planlar açık. Üst frekanslar konusunda TN-570 paketi özellikle çok çok başarılı. Hele ki, pikap kendi pikap katımı kullandığım zaman performans bir adım daha ileriye gidiyor. İğnenin referans değerleri arasında yapılan ufak dokunuşlarda hızlı şekilde karşılık veriyor.

Klasik müzik denemelerime geleneksel olduğu şekilde solo piyano albümlerine ağırlık vererek başlıyorum. Uzunca bir incelemesini yayınladığım Jeroen van Veen – Satie; Slow Music plağına odaklanıyorum. Satie’nin müziği ne kadar minimal ise yaşamı da o kadar karmaşıktır. Bu ikilem ilgimi çekiyor sanırım. Sonunda parasızlık ve yoksulluk içerisinde siroz yüzünden vefat eden Satie’nin bu plakta toplanan eserleri çok bilindik. Kayıtlar ise neredeyse muhteşem. Detay seviyesi TN-570’den beklemediğim kadar başarılı ve etkileyici. Küçük dokunuşlar bile duyulabilir halde.

Barok dönemden org ağırlıklı plaklara baktığımda alt frekanslarda duyduklarım yine sınıfına göre çok başarılı. Denemelerimin bir kısmında hazır elimin altındayken Quintet Red ile denemeler yapıyorum. İşte pikap bir seviye yukarıya doğru adım atıyor. Büyük orkestra albümlerinde özellikle koral albümlerde elde edilen performansı sınıf atlıyor. Bu denemeler sırasında  AT100E modelinin de hiç fena bir iğne olmadığını ve fiyatına göre büyük işler başardığını görebilmek mümkün. Standart haliyle TN-570 karmaşık albümlerde bile kontrolü elden bırakmayarak, detay seviyesinde keyifli sonuçlar veriyor. Belirli bir ölçüye kadar katman katman çaldığını söyleyebilirim. Sahne de gayet başarılı.

Daha popüler tarzlara gelindiğinde ise özellikle de elektronik müzik tarzlarına yine karşımızda başarılı bir sunum var. İğne ayarları ile biraz oynayıp, Daft Punk’ın Random Access Memories plağında alt frekansları biraz daha ön plana çıkartmak gayet iyi sonuç veriyor. Buna rağmen “Get Lucky” şarkısında gitar tonları veya vokallerde herhangi bir geri plana düşme gibi bir durum yok. Tolerans değerler arasında yapılan küçük oynamalar nihai performansta gece gündüz gibi bir değişikliğe sebep olmuyor. Belirli bir ton ve çözünürlük seviyesinde vurgular değişiyor sadece ki, olması gereken de bu.

Son zamanlarda harcadığım en saçma 20 Dolar olan ama bunun karşılığında büyük keyif aldığım Public Enemy ‎”Apocalypse 91…” plağı gibi son derece farklı türlerde plakları dinleyerek pikap konusundaki nihai yorumlarımı kenara not ediyorum.

Son sözleri söylemeden önce,  bu inceleme ile alakalı en çok sorulacak soruyu cevaplayayım. TN-550 ve 570 modelleri arasında hangisini seçeyim?

Temmuz 2017 itibarı ile TN-550 modeli 4.370TL iken TN-570 modeli ise 5.480TL fiyat etiketine sahip. Yani arada yaklaşık 1.100TL’lik bir fiyat farkı var. Burada soru çok basit. Pikap üzerinde dijital çıkışlara ihtiyacınız var mı? Bu dijital çıkışları nadir plaklarınızı arşivlemek için kullanacaksanız veya -hiç tavsiye etmem ama- müzik setiniz sadece dijital girişleri kabul ediyorsa TN-570 modelini tercih edebilirsiniz. Eğer bunlara ihtiyacınız yok ise aradaki fiyat farkını kullanarak bir pikap katı veya bir pikap katı artı iğne satın alabilirsiniz. Örneğin eğer MM iğne kullanmaya devam edecekseniz 1.000TL harcayarak Cambridge Audio 551P pikap katı artı  Ortofon 2M Red  satın alıp pikabı ciddi anlamda upgrade edebilirsiniz.

Veya iğne konusunda acele etmeden ilk önce pikap katına yatırım yaparsınız. Söz gelimi Cambridge Audio CP-2 modeline yaklaşık 850TL vererek şu an için MM modunda kullanırsınız. Yarın öbür gün MC pikap iğnesi satın aldığınızda aynı pikap katının MC bölümünü kullanmaya başlayabilirsiniz. Arada kalan tutar ile de ara bağlantı kablolarını değiştirebilirsiniz. Gördüğünüz üzere geleceğe yönelik farklı bütçeler ile TN-550 veya 570 modellerini geliştirebilmek mümkün!

Aslında incelemenin en kritik noktası ihtiyacınıza göre TN-550 ile  570 arasında bir karar vermek. Teac tasarımcıları, yeni modellerinde tasarım anlamında sınıfındaki bence en şık pikapları ortaya çıkartmışlar. Bu şıklığın altında ise özellikle titreşim kontrolü için alınmış bir çok akıllıca yöntem bulunuyor. Pikapların yeniden tasarlanmış kolları, meraklıların temel düzeyde tüm ayarlamaları yapabilmesine imkan veriyor ve geliştirmeye. Daha iyi bir iğne, daha farklı bir headshell gibi sesi etkileyebilecek birçok değişiklik yapabilmeniz mümkün. Bu da pikabı uzun seneler kullanabilmenizin önünü sonuna kadar açıyor. Pikabın donanım açısında da eksikliği yok. Ayakların teraziye getirilmesi gibi hemen her ayrıntıya cevap verebiliyor. Tasarımlarının yanında sesleri ile de etkileyici pikaplarla olmuş. Bu arada fotoğraflara bakıyorum da, pikap gerçekte bunlarda çok çok daha güzel gözüküyor :)

Teac TN-570
·45 ve 33-1 / 3 dev / dak 2 kademeli Kayışlı Sürücü Döndürme ·Hassas Döndürme Hızı için “PRS3” Tabla Dönme Algılama Servo Sistemi ·Mermer Taş ve Yüksek Yoğunluklu MDF ile Zarif Rezonanssız Çok Malzeme Bileşiği ·”Onyx Emperador” Piyano Siyah Kabinindeki Siyah Mermer ·Petek şeklinde Alt Gövde ·Çevre Kuşaklı Sürgülü Crystal Clear Acrylic Platter ·Patinaj Önleyici Ayarı ve Ağırlık Kontrolü ·Krom Bitmiş Kol Kaldırıcı ·Yüksek Ayarlı Statik Dengeli S-Şekli Ton Kol ·İşlenmiş Aluminyum Fasya ile Yükseklik Ayarlı Ayaklar ·MM Kartuş ·PHONO / Hat Çıkışları, PHONO EQ Amplifikatör ile ·Optik veya USB üzerinden 16 bit / 48kHz’e kadar 24 bit / 192kHz’e kadar Dijital Çıkış
Fiyat: 5.480 TL Temmuz 2017 itibarı ile KDV Dahil / online satın almak için tıklayınız
Temsilci: Forum Audio / www.forumaudio.com

 
İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: ,