Sugden Audio A21SE Signature Bölüm 2

“A” sınıfı amplifikatörler dünyası bambaşka bir dünyadır. Single ended lambalı amplifikatörler konusunda sitemizde yayınlanmış teknik makaleleri okuyabilirsiniz. Buradaki lambalı yapı  yerine transistörler ile  aynı mimari kullanılıyor. Sudgen geçmişten bugüne bu tarz amplileri göreceli makul mantıklı fiyat etiketleri ile meraklılara sunan bi firma. Peki “A” sınıfı bir amplifikatör söz konusu olunca nelere dikkat etmeliyiz. Öncelikle bu tarz amplilerin verimlilikleri yani harcadıkları enerjiye karşılık sunabildikleri güç sınırlı. Bunun yanında ısınma da mimarinin dezavantajlarından bir tanesi. Tıpkı lambalı amplilerde olduğu gibi hoparlör seçimi noktasında birazcık ince eleyip sık dokumak lazım. Aslına bakarsanız “A” sınıfı amplilerde de yüksek güçlü cihazlar üretebilmek mümkün ancak bunlar genelde devasa boyutlarda, soba gibi ısınan cihazlar. Peki tüm bu eziyeti yaşamaya ne gerek var diyebilirsiniz. Onun cevabı çok basit, elde edilen ses rengi. Emin olun bu tarz bir ampli ile yaşamaya başladığınız zaman ondan vazgeçmek çok zor oluyor. Bakalım aynı şeyleri Sugden Audio A21SE Signature için söyleyebilecek miyim? Ben uzun senelerdir çok düşük güçlü ampliler kullandığım için genelde sistemimde kullandığım tüm hoparlörler kolay sürülebilir oluyor. Hal böyle olunca elimdeki ampliler yerine A21SE’yi koyup kaldığım yerden devam edebiliyorum.

Sugden Audio A21SE Signature ile denemelerime klasik müzik ile başlayacağım. Pişme sürecinin ardından denemeler için cihazı zorlayıp, geri kalan günlerde oturup keyfime bakmak istiyorum. Bu amplinin küçük kardeşi ile harika vakit geçirmiştim eminim ki  A21SE ile de farklı olmayacak. Denemelerime ilk olarak solo piyano albümler ile başlıyorum. Tonlar ölümcül. Orta frekanslar su gibi akıp gidiyor. Detay seviyesi ise baş döndürücü. Farklı plakları mercek altına alıyorum. Claire Huangci’nin The Sleeping Beauty plağında açılış hareketinde olaylar kendisini hemen belli ediyor. Tonlar, piyano tuşlarına usulca dokunuşlar etkilenilmeyecek gibi değil. İşin güzel tarafı tüm bunlar olurken sistemin genel dengesi asla bozulmuyor. Detaylar hatta delicesine detay orada ve bunu biliyorsunuz, eğer isterseniz oraya odaklanabiliyorsunuz. İsterseniz de, müziğin güzelliğine kendinizi bırakıp vakit nası geçiyor anlamıyorsunuz. Fabio Luisi Wiener Symphoniker’den Mahler: Symphony No.1 gibi iddialı kayıtlarda detay seviyesi, genel atmosfer ve hifi dünyası adına hangi kriteri mercek altına alırsanız alın, kesinlikle sınıfı geçen bir performans var elimizde. Daha zorlu plaklarda örneğin org kayıtlarında ise hoparlör seçiniz çok önem kazanıyor. Alt frekanslardan etkileyici bir sonuç elde etmeyi planlıyorsanız hoparlör seçimine dikkat.

Rock albümlerine geldiğimizde bu konuda başarılı bir performansı olan JBL monitörlerim ile etkileyici bir kombinasyon elde ediyorum. Böyle bir kombinasyon oluşturunca Zappa’dan girip Magma’dan, Henry Cow’dan çıkmamak olmaz. Obsesyon albümlerimden Üdü Wüdü hemen pikabın üzerine yerleştiriliyor. A yüzü su gibi geçip gidiyor ve arkasından belki de en sevdiğim Magma şarkısı “De Futura“da ses açıldıkça açılıyor. Jannick Top’ın basları yumruk etkisiyle odada yankılanırken, ziller garip efektler odayı kaplıyor. Testler ve denemeler bir kenara bırakılıyor an itibarı ile müzik dinlemenin keyfini almak daha eğlenceli. Daha güncel ve sert örneklere de bir bakış atmadan geçmek olmaz. Seçtiğim albüm Emperor’un konser performansı Live Inferno oluyor. Yine JBL monitörlerim iş başında. Bu kez deneme amaçlı Comete raf tipi hoparlörlerimi kuruyorum. Tabii ki bas performansı bir anda geriliyor. Ancak detay seviyesi, tizlerin açıklığından kaybedilen hiçbir şey yok.

Baslar demişken bu sıralar yine farklı tarzlara odaklandım. Belki de Ramazan’ın gelmesiyle bu sıralar Pakistan ve Hint yarımadasından özellikle Dhol müzisyenlerine kafayı takmış durumdayım. Bu tarz müzik bir çok insan için eminim ki dinlenebilir ölçülerde değil. Maalesef kayıt bulabilmek de çok kolay değil, iyi kayıt zaten rüya. Ancak kullanılan davulların yapısı itibarı ile kayıt nasıl olursa olsun etkisi  çok farklı. İnsanın kafasında yankılanmaya başlayan ekolar, duymadığınız ama oturduğunuz hissettiğiniz tınılar ile ortalık bir anda bambaşka bir moda giriyor. Bir sistemde en çok hoşuma giden şeylerden bir tanesi, farklı müzik tarzlarına geçiş yaptığınızda keyifle dinlemeye devam edebilmeniz.

Vokal ağırlıklı albümler A21SE’nin bence en iddialı olduğu noktalardan bir tanesi. Aslında bu durumu birçok benzeri tasarımdaki amplifikatör ile görebilirsiniz. Ancak Sugden geçmişten bugüne haklı bir üne sahip. Ella Fitzgerald & Louis Armstrong ikilisinden Porgy and Bess plağına bir bakış atmanız yeterli. Bu plağı o kadar çok sistemde dinledim ki.. Tabii ki 2A3 veya 300B amplilerde bambaşka bir durum sözkonusu. Lambalı tasarımların bir çoğunda da. Ancak transistörlü amplilerde gerçekten farklı tonlar farklı vurgular duyabiliyorsunuz. Hifi dünyasında tek bir doğru yok. Doğru sizin ne istediğiniz ile alakalı. A21SE’in bu plaktaki durumu kadife gibi tonlar, sıcak bir sunum ancak detaylarda yerli yerinde. Şiir gibi bir plak ve şiir gibi bir performans. Dediğim gibi dinlediklerimin en iyisi mi, hayır değil ancak çok çok iyi olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Ama olay fiyat / performans oranına gelince kesinlikle müthiş bir durum söz konusu. Buradan ACT plak şirketinin kuzeyli vokal CD’lerine geçiş yapıyorum. Tabii ki kadife tonlar yerini puslu bir havaya bırakıyor. Ancak hala orta frekansların o kendisine özgü insana keyif veren sıcaklığı yerli yerinde. Buradan büyük orkestra cazına geçtiğiniz zaman enstrüman ayrımı, sahne yine herşey yerli yerinde.

Daha güncel ve popüler albümlerde tablo çok farklı değil. Bu kadar uzun dinlemelerden sonra A21SE’nin karakterine iyice alışıp hangi albümde nasıl bir performans gösterebileceğini tahmin edebiliyorum. Cihazın tabii ki belirli bir tonlaması var. Tam anlamı ile nötr çalan bir amplifikatör diyemem. Orta frekansların çok azıcık ön plana çıktığı, buna karşılık son derece açık çalan tizler ve dengeli bir bas. Geçmişte dinlediğim A21’e göre genelde eleştirilen ve amplinin eksik noktası olarak nitelendirilen alt frekanslara bir dokunuş gelmiş. Ancak bu dokunuş abartılı bir dokunuş değil. Ayrıca A21SE küçük kardeşine göre daha dinamik çalan bir ampli belki de çıkış gücünün artması ile farklı hoparlörleri eskiye göre daha rahat sürebilmesi debu dokunuşun alamet-i farikası.

Sugden Audio A21SE Signature dinletilerim kişisel olarak son derece eğlenceli geçti. Bu ampliyi alacakların dikkat etmesi gerekenler konusunda belirli bir fikir sahibi olduğumu düşünüyorum. A21SE’yi satın almayı planlayan okuyucularımızın belki de ilk dikkat etmesi gereken şey hoparlörleri ile uyumu. Aslına bakarsanız amplifikatörün çıkış gücü bir çok hoparlörü sürmek için yeterli. Ancak dinleti mekanınız çok büyük, hoparlörünüz çok sürücülü ve düşük empedans değerlerine sahip ise ses şiddeti ve alt frekanslar konusunda bazı eksiklikler duyabilmeniz olasılık dahilinde. Hoparlör seçimi önemli dedim ancak 3-5W’lık bir lambalı amplifikatördeki gibi az sürücü çok yüksek empedans değerleri gibi ince eleyip sık dokumanıza gerek yok. Aslına bakarsanız pazarımızdaki hoparlörlerin belki de %10’u ile bu bahsettiğim tarz bir sıkıntı yaşarsınız A21SE ile. Hoparlörlerinizi mümkün olduğunca “flat” çalan, belirli bir frekans aralığına aşırı vurgu yapmayan bir model olarak belirlerseniz sanırım hayat boyu amplinize bir daha dokunmazsınız. En azından ben dokunmam diyebilirim.

İkinci konu kaynak konusu. Eğer ampli hoparlör uyumunda kendi favori kombinasyonunuzu kurabildiyseniz bunu mutlaka çok çok iyi kaynak ile birleştirin. Ben kendi sistemimde ağırlıklı olarak pikabımı kullandım ve performansı çok daha düşük olan CD çalarımı taktığım zaman performanstan çok fazla şey kaybettiğimi gördüm. Sugden Audio A21SE Signature’ın en beğendiğim yönü, siz kaynak cihazda performans artışı yaptıkça buna hızla karşılık verebilmesi. Performansının neredeyse sonu yokmuş gibi hissediyorsunuz. Son konu ise normalde dikkat ettiğimiz ve asıl odaklandığımız şey olan hoparlör ve ara bağlantı kablolarının yanında elektrik kablosuna özen göstermeniz. Ben denemelerimin bir kısmında Can Hifi tarafından önerilen Signal Projects Lynx güç kablosunu kullandım ancak kendi kablolarım ile de gayet iyi sonuçlar elde ettim. Bu noktada biraz deneme yanılma yapmanız gerekebilir.

Uzun lafın kısası Sugden Audio A21SE Signature öyle bir amplifikatör ki, onun çevresinde bir sistem kurabileceğiniz ve bu sistemi ince eleyerek ve sık dokuyarak yaparsanız, uzun seneler hatta benim cephemde ömür boyu bir daha ampli hatta hifi masrafı yapmadan yaşayabileceğiniz bir cihaz.  Uzun dinlemelerim sırasında tek bir an bile mutsuz olduğum olmadı. Amplifikatörü iyi tanıdıkça, yapabilecekleri ve yapamayacaklarını anlıyor ve sistemi ona göre kurduğunuzda müthiş bir performans elde edebiliyorsunuz.

Sugden Audio A21SE Signature Haziran 2017 itibarı ile KDV Dahil 3.198 Sterlin karşılığında yaklaşık olarak 14.000TL’nin üzerinde bir fiyat etiketine sahip. Tabii ki masrafınız bununla bitmeyecektir, iyi bir hoparlör, kaynak cihaz kablolar derken bir yanıyla bakarsanız ciddi bir yanından da bakarsanız hifi dünyası için çok abartı olmayan bir harcama yapmanız gerekiyor. Ödenecek tutar, tabii ki bütçeniz ve beklentileriniz ile alakalı bir durum. Ancak eğer bu ampliyi alabilecek imkanınız var ise daha da önemlisi çevresinde bir sistem kurabilecek bütçeniz var ise, bana göre çok uzun seneler boyunca keyifle kullanacağınız, muhteşem bir sistem sahibi olabilirsiniz. Hatta bu kombinasyon sizi hifi dünyasından da emekli edebilir. Ancak bütçenizin yetmemesi durumunda bile bir kulak kabartmanızı ve iyi bir kombinasyonda Sudgen’in bu zarif amplisinin neler yapabileceğini kendinizin görmesini tavsiye ederim. Stereo Mecmuası’nda dinlediğimiz ve beğendiğimiz ürünlere verdiğimiz “editörün seçimi” tarzı bir ödül sistemimiz yok ancak benim gönlümden sınıfında (Class A) bir ödül aldı A21SE. Bütçesi uygun olan okuyucularımıza şiddet ve hararet ile önerilir.

Sugden Audio A21SE Signature
Inputs ​ Five line level operated by relays Outputs One pre-out (variable), one tape out One pair of stereo multi-way binding posts Volume Control Remote control (RC5 handset included) ​​Specifications Line Input Sensitivity 110mV @ zero attenuation for full output Power Output 30 Watts into 8 Ohms both channels working 40 Watts into 4 Ohms both channels working Frequency Response +/-1dB 12Hz-141kHz Bandwidth 6Hz-280kHz Signal to Noise >90dB Gross Weight (packed) 15kgs Dimensions 115 x 430 x 360mm (hwd)
Fiyat: 3.198 Sterlin 14.637,25 TL KDV Dahil Haziran 2017 itibarı ile / Online satın almak için tıklayınız
Temsilci: Can Hifi / www.canhifi.com

İlk Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız