Roksan Caspian M2 Serisi Değerlendirmesi

Roksan Caspian M2 CD çalar ile denemelerime ilk olarak kendi sistemimle başlıyorum. Herkese hitap etmeyecek ancak beni oldukça hoşuma giden Cage: Music for an Aquatic Ballet; Music for Carillon No. 6 albümü ile başlayayım. Stereo Mecmuası Müzik sayfalarında ayrıntılı incelemesini bulabileceğiniz bu albümde yer alan eser öyle bir yapıdaki herhangi bir sistemin detay seviyesini sonuna kadar zorlayabiliyor. Klasik müzik bölümleri haricinde albümde hemen her dakikaya serpiştirilmiş su altı sesleri, damlacıklar, su sesleri ve stadyumda kaydedilmiş bölümler ve sesler ile olay bir noktadan sonra delilik haline geliyor ve nereden ne ses geliyor, ne oluyor takip edebilmek zorlaşıyor. Harika! Bunun üzerine bir de  Karlheinz Stockhausen’den Helikopter-Streichquartett dinleyince hayata bakış açınız değişiyor! Caspian M2 CD çalar öyle bir detay seviyesi sunuyor ki, etkilenmemek mümkün değil. Tüm bu detay seviyesinde, nokta atışı baktığınız tüm tonlar gerçekten insanı daha fazla müzik dinlemek için motive ediyor. Çok çok beğendim. Tabii ki her dakika böyle absürd albümler dinlemeyeceğiz. Daha normal bir şeylere bakalım!

Jimi Hendrix Band of Gypsys konser albümüne bir bakış bakalım. Hendrix Woodstock konserinde Billy Cox’un da dahil olduğu yeni bir grup ile sahneye çıkınca bu yeni durumu geliştirmeye karar vermiş ve yeni demolar kaydedip yeni şarkılar hazırlamaya başlamış. Araya Buddy Miles’ta katılınca üçlü yeni bir anlayış ile yola çıkar. Yeni besteler Cox ve Miles’ın müzikal yaklaşımına da uygundur. Hendrix’in gitarı tabii ki dominant rolde ancak alt bölümde daha doğrusu alt yapıda funk ve R&B etkileri artmıştır. Albümde daha sonraki yıllarda olay haline gelecek olan “Machine Gun” şarkısı var malumunuz. “Machine gun, tearin’ my body all apart, Evil man make me kill you, evil man make you kill me” diye sözleri söylerken gitar tonlarına odaklanıyorum. Çok başarılı sonuç!  Bu albümde zaten en çok dikkat ettiğim şey bu oluyor. Tabii ki arkasından da vurmalılar. Ülkemizin bugünlerini de anlatan bir şarkı Machine Gun”  Ne yazık ki…

Caz müziğe odaklanalım birazcık. Daha yeni nesil vokal caz albümlerinde orta frekanslar etkileyici. Sözgelimi ACT plak firmasının vokal ağırlıklı albümlerinde sıcacık vokaller dinlerken, geçmişe doğru döndükçe özellikle de 40’lara yaklaştıkça yıllanmış şarap etkisine geliyor. Buradan Avrupa cazına geçtiğinizde 10 dakika önce kadife tonları dinlediğiniz CD çalar gitmiş, yerine bambaşka bir cihaz gelmiş gibi. Söz gelimi, 1990’lardan Die Like A Dog albümü “Fragments Of Music, Life And Death Of Albert Ayler” dinlerken Peter Brötzmann’ın saksafon bölümlerinin hırçınlığını size öyle bir yansıtıyor ki, CD çalar. Tonlar olması gerektiği gibi, keskin ve yuvarlaklık yok. Ancak asıl etkileyici olan şey dinamizm. Uygun bir albümde bunu daha ilk notalardan hissediyorsunuz.

Roksan Caspian M2 CD çaları kendi sistemimde hem solid state hemde lambalı amplilerimle uzun uzun dinledim. Hemen her müzik tarzında albümler dinleyerek bir sonuca ulaştığımı düşünüyorum. Roksan tasarımcıları öyle bir CD çalar yapmışlar ki, tek bir albümde bile şurası da şöyle olsaymış dediğiniz bir şey olmuyor. Tabii ki, üst uç sınıf bir CD çalar seviyesinde veya pikap gibi çalıyor gibi son derece saçma yorumlara girmeyeceğim. Bana sorarsanız Caspian M2 CD çalar orta üst segmentte bir CD çalardan bekleyeceğiniz detay seviyesine fazlasıyla sahip. Dinamizmi, insanı heyecanlandıran sunumu, doğru tonları ile elinizdeki CD’leri keyifle dinleyebilmeniz için harika bir platform sunuyor. Benim son dönemlerde denk geldiğim kendi sınıfında en iyi 5 CD çalardan bir tanesi diyebilirim. Bir önceki nesil Roksan CD çalarlara baktığınızda, yeni M2 CD çaların hemen her anlamda eski modellere fark attığını çok rahatlıkla söyleyebilirim. Son derece iddialı bir kaynak cihaz ve övgüyü sonuna kadar hak ediyor.

Roksan Caspian M2 entegre amplifikatöre bakalım. Daha ilk anlarda Roksan oldukça güçlü olduğunu hissettirdiği için oldukça sert rock albümleri ile başladım dinletilerime. The Who ile müzik dinlemeye başlayıp 10 albüm sonra Emperor’a dönmeyi başarabilen bir adam olarak yelpazenin genişliğini siz düşünün. The Who demişken hemen “Who’s Next” albümünü pikabıma koyuyorum ve “Baba O’Riley” ile başlıyorum. Caspian M2 gücünü hissettiriyor her an. Plak baskısı başarılı olunca atmosferde keyifli. Detay seviyesi, gitar tonları ve özellikle de baslar kendisini hemen gösteriyor. Şarkının ikinci yarısı özellikle de Townshend solosunun ardından şarkının patlamaları odanın içinde yankılanıyor ve arkasında da parçanın finale doğru hızlanması gerçekten duyulmaya değer. 10 albüm sonra kendimi gerçekten Emperor dinlerken buluyorum. Live Inferno konserinin 2 plaklık son derece nadir versiyonu elime yeni geçmiş durumda. Konser saniye hız kesmiyor ve tempo hep üst düzeyde. Caspian M2 en ufak bir düşüş göstermeden başarılı ile çalıyor. Bu tarz albümleri hifi sistemlerimizde çalmak kolay iş değil ama JBL + Roksan kombosu müthiş bir iş çıkartıyor. Rock müzik dinleyenler bu ampliye tam anlamı ile bayılacaklar.

Caz tarafına geçtiğimde gerek CD gerekse de plaklardan dinletilerime devam ediyorum. Geleneksel olduğu gibi farklı dönemlere ait plakları dinliyorum. Modern caz örneklerinden daha klasik döneme kadar. Artık dinletilerime ufaklıkta katıldığı için hangi albümlere nasıl tepki vereceğini görmekte bir yandan ilgimi çekiyor. Annesi her ne kadar cinnet geçirse de, bizim ufaklık babası gibi nerede acayip albüm var onu sevecek gibi. Aklıma bir plak geliyor ve hep birlikte onu dinlemeye başlıyoruz.

June Christy’nin The Cool School albümü. Albümün konsepti ilginç, June Christy çocuk şarkılarını yorumlamış. Christy’e Joe Castro (piyano), Howard Roberts (gitar), Leroy Vinnegar (bas) ve Larry Bunker’dan (davul) oluşan Joe Castro Quartet eşlik etmiş. Plağın baskısı çok güzel, şarkılar son derece eğlenceli. June Christy’i sever misiniz sevmez misiniz bilmem ama ses tonu çok farklıdır. Tonlar özellikle de piyano tonları çok güzel uçuşuyor oda içerisinde! Ancak kablo ve hoparlör konusuna biraz dikkat etmek gerekiyor.

Bunu özellikle yazdım. Elime ulaşan hemen her sistemi farklı kombinasyonlarda dinlemeye özen gösteriyorum. Roksan Caspian M2 entegre amplifikatörde de aynı durum söz konusu. Belirli bir süre sonra elimdeki orta/üst sınıf gümüş kabloları kullanınca orta frekanslar biraz geriledi ve orta alt frekanslar dominant hale geldi. Bir kaç farklı kablo ile aynı durumu gözlemleme fırsatım oldu. Bunun üzerine son derece basit bir interconnect ve hoparlör kablosunu sisteme dahil ettim. Merak edenler için ara bağlantı kablosu olarak seneler önce BL Müzikten alınmış Ixos bir kablo ve QED’nin gayet makul fiyatlı bir hoparlör kablosunu sisteme takınca bir anda işler değişti. Örneğin vokal caz dinlerken orta frekanslar olması gerektiği seviyelere gelirken, rock dinlerken dinamizm veya alt frekanslar anlamında bir kaybım olmadı.

Orta frekansları birazcık önde bir hoparlör ile Roksan Caspian M2’yi kombine ederek ve kablo konusunda özellikle de maliyetleri çok abartmadan kurulacak bir sistem insana keyifle müzik dinletecektir. Amplifikatör kanal başı 85W güç üretiyor gözükse de, gerçek hayat şartlarında sanki bundan fazlasıymış hissiyatı veriyor. Neredeyse süremeyeceği bir hoparlör olmadığını hissediyorsunuz. Kuracağınız müzik setine biraz özendiğinizde ortaya çıkan tablo insanı mutlu ediyor.  Kaynak konusunun önemini belirtmeme gerek yok sanırım! Hakan Bey hoparlör deyince daha açık olun diyenler olacaktır. Hiç uzatmadan yazayım, PMC Twenty 23 veya Scansonic MB-2.5 tarzı hoparlörler ile Roksan kombinasyonu insanın şapkasını uçurtan cinsten bir performans gösterebilir örneğin. İşin güzel tarafı PMC Twenty 23  ile Roksan kombinasyonunu BL Müzik demo odasında dinleyebilirsiniz.  Gerçekten heyecan verici bir deneyim olacaktır.

Son tur dinletilerimde her iki cihazı beraber dinliyorum. Öncelikle XLR ve RCA bağlantıları ayrı şekilde deneyerek işe başlıyorum. Elimdeki XLR kablolar RCA’lara göre biraz daha geri planda olduğu için denemelerime RCA ile devam edeceğim. Ancak XLR bağlantı kullanıldığında gain konusunda bir miktar artış olduğunu belirtmeliyim. Aslında aynı marka/model XLR ve RCA kablolar ile detay seviyesinde bir fark olacak mı diye bakmak gerekli ama ne yazık ki elimde bu imkan yok şimdilik.

Bu birlikteliğin büyüsü bambaşka. CD çalar benim kendi sistemimde yaptığım denemelerde de çok başarılı sonuçlara imza atmıştı ve bu defa Caspian M2 entegre amplifikatörün performansını bir adım ileriye taşıyor. Amplifikatörü denerken uzun uzun dinlediğim bir albüm olan Le Royaume Oublié – La Tragédie Cathare‘ı tekrar mercek altına alıyorum. Stereo Mecmuası’nda son derece kapsamlı hatta belki de tüm dillerde  yayınlanmış en kapsamlı incelemeyi okuyabileceğiniz bu albümü yeniden hortlatma sebebim son dönemlerde Boşnak Bogomilleri hakkında yaptığım araştırmalar. Üzerinde gerçekten çok uğraşılmış bir albüm, kaydı müthiş ancak bir kötü yanı var belirli bir konuya merakınız yok ise çekilmesi zor hemde gerçekten zor.Bu albümde beklentim ilk olarak detay seviyesi ki, ortadaki sonuç gerçekten tatmin edici. Bunun yanında vokal pasajları ve ağıtlar gibi bölümlere özellikle odaklanıyorum. O duyguyu bana aksettirebilecek mi diyerek. Roksan ikilisi bu konuda kesinlikle başarılı ve amplifikatörün yanına CD çalar eklendiği zaman eski ve yeni arasında gerçekten etkileyici bir fark var.

Sisteminizi kurarken eğer M2 amplifikatörü tek başına kullanacaksanız yanına kesinlikle çok çok iyi bir kaynak koymaya çalışın. Dijital tarafta ben olsam hiç uğraşmadan CD çaları da eklerim geçerim çok net söyleyeyim… Albümler albümleri kovalıyor ve bu tesptimde kendimce haklı olduğumu görüyorum. Amplifikatörü tek başına denerken dinlediğim tüm CD’lerde M2 CD çaların gelmesi ile elde edilen performans daha etkileyici oluyor. Artık gelelim son sözlere….

İlk olarak CD çalar ile başlayayım. Ülkemizde KDV Dahil 2.013 Sterlin yani yaklaşık 8.400TL’lik fiyat etiketine sahip olan Roksan Caspian M2 CD Player kesinlikle çok çok başarılı bir cihaz ve performansı beni etkiledi. Roksan tasarımcıları CD çalar üzerinde günümüzün trendine uygun hiçbir özelliğe yer vermeyerek sadece sağlam ama yalın bir CD çalar üretmek istemişler ve bunda çok çok başarılı olmuşlar. USB girişi vesaire gibi özellikle şahsım adına bir CD çalar tercih ederken önceliklerim değil. Mayıs 2016 itibarı ile 8.400TL’lik fiyat etiketi ile herkesin ulaşabileceği bir cihaz olmadığını söylemek lazım. Şahsım adına CD çalarımı değiştirecek olsaydım sanırım bu CD çaları BL Müzik’e göndermezdim :)

Roksan Caspian M2 entegre amplifikatörde tıpkı CD çalar gibi KDV Dahil 2.013 Sterlin yani yaklaşık 8.400TL’lik fiyat etiketine sahip. Bir önceki sayfada belirttiğim üzere Roksan tasarımcıları en yalın haliyle iyi bir amplifikatör üretmek istemişler ve bunda çok başarılı olmuşlar. Kulaklık çıkışının olmaması benim için bir eksiklik değil ancak MM bile olsa bir pikap katının olmaması amplifikatörün en önemli handikapı bana sorarsanız. Caspian M2’den gerçekten iyi verim almak için hoparlör konusuna dikkat etmeli ve mutlaka iyi bir kaynak ile beslemelisiniz. Şahsım adına ortada Caspian M2 CD Player gibi bir gerçek varken kaynak tarafını eğer CD çalar birinci önceliğim ise kesinlikle tercih ederek çok başarılı bir sisteme giden yolun önemli bir kısmını atlamış olurum. Ortaya çıkan sistem eminim ki, bir çok meraklıyı tatmin edecektir.

Roksan Caspian M2 Entegre Amplifikatör
Bağımsız Analog Çıkış katı Güç Kaynağı Tam fonksiyonel Roksan LCD sistem uzaktan kumanda (RMX-108) yüksek akım röleleri ile çıkış koruması Bağımsız Preamplifikatör aşamada Güç Kaynağı Giriş Hassasiyeti (85W) Hat 240mV Çıkış Gücü (8Ω iki kanalda çalışırken): 85W Çıkış Gücü (4Ω iki kanalda çalışırken): 125W Güç Kaynağı 350VA Ultra Low Noise Toroidal Transformer Peak Tepe Akım Çıkışı 60 Amper Damping Faktörü 160 (8 ) Ω Frekans Tepkisi-3dB,
Fiyat: 2.013,08 GBP (KDV Dahil) 8.389,00 TL (KDV Dahil) Mayıs 2016 itibarı ile

Temsilci: BL Müzik / www.blmuzik.com

———————————————————————————

Roksan Caspian M2 CD Player
– İşletim Sistemi: CD dijital ses sistemi (CD, CD-R, CD-RW) Frekans Tepkisi: 20Hz – 20kHz ± 0.2dB Harmonik Distorsiyon: <0.0015% @ 0dB, 1kHz (Genellikle 0.0005%) Harmonik Bozulma: <0.005% @-30dB, 1kHz Harmonik Distorsiyon: <% 0.01 @ 0dB, 20kHz İntermodülasyon Distorsiyon: <0.001% @ 0dB (Genellikle 0.0005%) S / N Oranı: 105 dB (IHF-A WTD.) Kanal Ayrımı> 100 dB @ 1kHz> 100 dB @ 20kHz Çıkış Gerilimi: 1.95Vrms Çözünürlük: 24 bit / 192 kHz
Fiyat: 2.013,08 GBP (KDV Dahil) 8.389,00 TL (KDV Dahil) Mayıs 2016 itibarı ile
Temsilci: BL Müzik / www.blmuzik.com

 İlk Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız