Franco Serblin Accordo Bölüm 2

Konektörlerinini olmamasının sebebi, Franco Serblin’in Accordo’ya özel tasarladığı ayakların hoparlörlerin ayrılmaz birer parçası olmasının altında yatıyor. Bu arada şunu da söylemek isterim ki, bu ayaklar son dönemlerde gördüğüm en şık ve özenli üretilmiş ayaklar. Görsellik tabii ki, kişiden kişiye değişen bir konu ancak üretim kalitesi dediğimiz zaman sanırım bu herkes için ortak bir payda.

Ayakların içerisine gizlenmiş özel birer konektör bulunuyor. Bu konektörler Neutrik yapısında. Hoparlörünüzü amplifikatörünüze bağlamanız için bu gizlenmiş Neutrik konektörleri hoparlörlerinize bağlamanız gerekiyor. Peki bu nasıl yapılacak?

Hopalörün alt tarafında yukarıda gördüğünüz gibi bir dişi konektör konumlandırılmış. Ayak içerisine gizlenmiş konektörü yerinden çıkartıyorsunuz, hoparlörün altındaki fotoğrafta görülen konektöre takıyorsunuz. Böylelikle bağlantı sağlanmış oluyor. Tabii hal böyle olunca hoparlörü ilk önce ters konumlandırıp gerekli bağlantıları yapmak gerekiyor. Bunun akabinde ayak ile hoparlörü iki adet bağlantı elemanını kullanarak sabitliyorsunuz. Artık hoparlörü ters yüz edip ampliniz ile gereken bağlantıları yapabilirsiniz. Aslında hifi dünyasında ne kadar az bağlantı o kadar sağlıklı sinyal akışı deriz ancak Franco Serblin kafasındaki görsel tasarımı uygulayabilmek için bu yolu seçmiş. Şahsım adına ortalıkta kablolar uçuşacağına tıpkı buradaki gibi fazladan bir bağlantı noktasını tercih edebilirim.

Ayakların alt bölümüne konumlandırılmış bir çift konektörü kullanarak hoparlörü amplifikatörünüz ile bağlayabilirsiniz. Konektörler metal bir plaka üzerine konumlandırılmış. Aralarındaki boşluk gayet yeterli olduğu için hemen her kalınlıktaki kabloyu, ister spade (yengeç) isterse de banana konektörler ile terminallere bağlayabilmek mümkün.

Accordo için tasarlanmış ayağın çok şık olduğundan bahsetmiştim. Yukarıdaki fotoğrafta görebileceğiniz gibi kromajlı metal plaka, yekpare ve neredeyse ayna gibi parlıyor. Önde panelin tam ortasında Franco Serblin’in imzasına yer verilmiş. Bu büyük boyutlu metal plakanın altı kadife ile kaplanmış. Dört adet vida ile ahşap dikmelere bağlanıyor. Üst kısım ile hoparlör arasındaki bağlantı iki adet özel vida ile yapılıyor. Böylelikle hoparlör sabitleniyor.

Alt metal panel dört adet spike uç üzerinde yükseliyor. Her spike uç üst tarafta ayrı birer bağlantı elemanı ile sonlandırılıyor. Tüm bu metal aksam alüminyumdan üretilmiş ve ayna gibi kromajlı kaplamaya sahipler. Kutu içeriğine dahil edilen birer anahtar ile yükseklik ayarı yapılıyor. Bu minik aparat bile kromajdan nasibini almış!

Spike uçlarda da bulunan metal delikler sayesinde yukarıda gördüğünüz anahtar ile hassas ayar yapmak mümkün. Her bir spike altına yine alüminyumdan üretilmiş birer pul kutu içeriğine eklenmiş. Özellikle küçük çocuk sahibi olan bir çok okuyucumuzun bu tarz ayaklar ve bookshelf hoparlörler konusunda soru işaretleri olduğunu biliyorum. Çünkü aynı soru işaretleri artık bende de var :) Acaba devrilir mi? Açıkçası stand’ın alt izdüşümü oldukça geniş olduğu için kolaylıkla hareket ettirmek veya devirmek kolay değil. Bunun tabii ki bir dezavantajı da var. Aslında hoparlörün kesiti oldukça küçük olmasına rağmen stand yüzünden daha fazla alan kaplıyor. Ancak dediğim gibi gerek titreşimler gerekse de devrilme açısından ağır ve büyük bir stand her zaman avantajlar sunacaktır…

Franco Serblin Accordo hoparlörlerin frekans yanıtı 40H ila 33KHz aralığında verilmiş. Nominal empedans 4 ohm ve hassasiyet 87dB/1W/1m. Tasarımcı hoparlörün kanal başı 20W civarlarında bir güç ile sürülebileceğini söylemiş. Yine firmanın notlarına göre hoparlörün x-over devresi son derece minimal tasarlanmış. Kendi hoparlörlerimi kaldırarak Franco Serblin Accordo’ları yerlerine koyuyorum. Farklı ampliler ile nasıl çalacak bakalım bu şık hoparlörler.

Üçüncü Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız