Teac AI-501DA

Bu yazımızda Teac firmasından AI-501DA modeli amplifikatör/DAC kombinasyonuna göz atacağız. Geçmişte Japon firmanın farklı kompakt ve “all-in-one” cihazlarına bakmıştık. Seneler içerisinde yeni teknolojiler ve akımlara göre üretici cihazlarını yeniliyor. Teac ürün yelpazesinde meraklılara sunulan kompakt cihazların bir kaç farklı seride toplandığını görüyoruz. En üst seri olan Reference serisi şık tasarımları ile diğerlerinden hemen ayrılıyor. Bugün inceleyeceğimiz AI-501DA işte bu referans serisinin bir üyesi.

Kompakt müzik sistemlerine özel bir ilgim olduğunu okuyucularımız biliyorlardır. Her ne kadar evin içerisi çeşitli sebeplerle cihaz dolu olsa da ve kendi müzik setim seneler içerisinde dallanıp budaklanarak fazla yer kaplasa da, eninde sonunda bir gün ya aktif hoparlörlerden oluşan yada bu tarz kompakt bir sistem ile hayatıma devam etmeyi çok istiyorum. Ancak ne zaman olur onu bilemem:) Baştan bir şeyi kabul etmemiz lazım, tabii ki her parçası özenle seçilmiş bir müzik sisteminin verdiği performansı kompakt yapılı bir sistem ile elde edebilmek çok kolay değil, hatta imkansıza yakın. Ancak bu tarz cihazların son yıllarda performanslarının ciddi şekilde artması, onları cazip kılıyor.

Teac AI-501DA dışarından bakıldığında ben yaşlarda farklı markaların cihazlarında vu-metreleri görerek büyümüş meraklıların hemen gönlünü çalacak bir tasarıma sahip. Cihazın sol tarafında eski tarz bir açma kapama düğmesi bulunuyor. Kulaklık girişi, ve hemen yanında kaynak seçiciye yer verilmiş. Cihazın orta bölümünde sağ ve sol kanallar için birer adet vu-metreye yer verilmiş. Cihazın sağ tarafında ise ses kontrol düğmesi bulunuyor ve geleneksel olduğu üzere düğme üzerinde desibel olarak ses şiddeti simgeleri işlenmiş. .

Cihaz için kompakt yapılı derken ne demek istediğimi daha rahat anlatabilmek için yukarıdaki fotoğrafı çektim. Standart bir CD’ye göre kıyaslarsanız boyutların oldukça makul olduğunu görebilirsiniz. Rakam olarak ise Teac AI-501DA 290 x 81.2 x 264mm boyutlarında!

Vu-metreler geçmişteki bir çok Teac tasarımında gördüğümüz üzere sarı ile turuncu arası renkte bir arka ışıklandırmaya sahip. Işık şiddeti uzaktan kumanda üzerinden ayarlanabiliyor. Tabii ki tamamen kapatabilme seçeneği de mevcut. Ancak kimsenin kapatacağını zannetmem, en azından cihaz bende durduğu sürece hiç kapatmadım.

Cihazın arka bölümünde sade tasarım çizgileri devam ediyor. Sol bölümde 2 adet analog kaynak girişine yer verilmiş. Benim gibi sisteminde pikap kullananlar bu bağlantılar ile sistemlerinde pikap kullanabilirler. Ancak cihaz üzerinde pikap katı bulunmuyor. Bunu eksiler hanesi yazmamız gerekir. Bunların hemen yanında DAC için dijital girişlere yer verilmiş. Koaksiyel, USB ve iki adet optik çıkışın yan tarafında cihazın belirli bir süre içerisinde uykuya dalmasını ayarlayabildiğimiz siviç bulunuyor. Bunların yanında ise hoparlör çıkışları ve en sağda elektrik girişine yer verilmiş. Cihazın kompakt boyutlarına rağmen girişler arasında yeterli mesafeler olduğundan kalın kabloları da kullanabilmeniz mümkün, özellikle de elektrik kablosu anlamında!

Cihaz koaksiyel dijital giriş üzerinden 16/24-bit 32kHz, 44.1kHz, 48kHz, 88.2kHz, 96kHz, 176.4kHz, 192kHz örnekleme oranlarını destekliyor. Optik girişler ise 16/24-bit 32kHz, 44.1kHz, 48kHz, 88.2kHz, 96kHz örnekleme oranlarına destek veriyor. USB girişi ise tıpkı koaksiyel giriş gibi 16/24-bit 32kHz, 44.1kHz, 48kHz, 88.2kHz, 96kHz, 176.4kHz, 192kHz örnekleme oranlarını desteklemekte. Daha yüksek çözünürlük meraklıları için 32Bit desteği bulunmuyor ancak bunun ne kadar büyük bir kayıp olduğu kullanacak kişi ile alakalı. Bana sorarsanız hiç sorun değil!

Cihazın yanında gelen kumanda yine şaside olduğu gibi metal dokunuşlara sahip. Cihazın tüm ana fonksiyonlarına kumanda edebiliyorsunuz. Bana sorarsanız Teac AI-501DA ‘nın yanına yakışan bir kumanda olmuş.

İkinci Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız