Teac AI-501DA Bölüm 2

Teac AI-501DA kanal başına net olarak 30W güç üretebiliyor. Kağıt üzerindeki bu veri aslında bazı noktalarda ön bilgi veriyor. Bu noktalardan en önemlisi hoparlör seçimi olacaktır. Ben bu konuda elimdeki imkanlarla bayağı deneme yapmaya çalıştım. Cihaz üzerinde 2 adet line girişi ve yeterli sayıda dijital giriş olması onu farklı kaynak cihazlarla kullanabilmek için uygun bir platform haline getiriyor. Pikap meraklıları kendi pikaplarını kullanacaklar ise mutlaka bir phono-pre kullanmalılar diyerek dinleme notlarına geçelim…

Denemelerime ilk önce pikap ile başladım. Analog kurulum olarak EMT 948 pikap, kendi üzerindeki EMT 929 kol, pikap sistemi üzerindeki referans pikap katı ve iğne olarak Miyajima Labs Kansui iğne kullandım. İlk olarak The Smoke & Mirrors plağı ile başlayalım. Smoke & Mirrors vurmalılar topluluğu 2009 yılında kurulmuş. İsmi Smoke and Mirrors yani “Duman ve Aynalar”, topluluğun amacını yansıtıyor, basit vurmalı enstrümanlar kullanarak detaylı, ritme sahip kendine özgü bir ses ortaya çıkartmak. Smoke & Mirrors ilk olarak John Cage, Lou Harrison ve Steve Reich gibi repertuvarlarında vurmalılara özel olarak eğilen bestecilerin eserlerini ele almış. İlerleyen dönemlerde kendi sevdikleri eserleri vurmalılara göre uyarlayarak repertuvarlarını geliştirmişler. Plağın en büyük özelliği, 180 Gram 45′lik olarak basılmış olması. Kayıt sırasında özel lambalı mikrofonlar ve özel ekipman kullanılmış. Baskı da aynı şekilde özenli yapılmış. Yarlung Records son dönemlerde hem içeriği ile hemde kayıt kalitesi ile odyofillerin hoşuna gidecek işlere imza atıyor. Plağı tavsiye ederim.

Detay seviyesi oldukça hoşuma gitti. Burada tabii ki kaynak cihazın önemli bir payı olduğunu kabul etmek lazım. Geçmişte referans serisi Teac cihazlarda gördüğümüz üzere hemen her frekans bandında başarılı bir sunum söz konusu. Detay seviyesi gayet başarılı. Ancak burada önemli bir nokta var. Teac AI-501DA’yı kullanacağınız mekanın boyutu ve kullanacağınız hoparlör.

Bu noktada iki farklı senaryoyu denedim. Birinci senaryoda AI-501DA’yı kendi sistemimde dinledim. Teorik olarak kullandığım hoparlörler biraz güç istese de, pratikte dinleme odasının boyutu ile de alakalı olarak gerçekte kağıt üzerinde yazandan daha az güç ihtiyacım oluyor. Teac AI-501DA kanal başı 30W gücüyle devasa bas sürücülü hoparlörlerimi bir noktaya kadar sürebildi. Detay konusunda evet sıkıntı yaşamadım ancak dinamizm konusunda veya benim deyimimle müziğin heyecan vermesi noktasında eksiklikler hissettim. Bunun üzerine farklı raf tipi hoparlörler ile denemelerime devam ettim. Örneğin Triangle Titus ile yaptığım kombinasyonda dinamizm geri geldi ve son derece keyifli bir ses elde etmeyi başardım.

Sistemi hiç dokunmadan daha küçük metrajdaki çalışma odama aldığımda ise çok daha iyi bir sonuç aldım. Yüksek hassasiyetli bir hoparlör ile Teac AI-501DA’nın performansı kesinlikle artış gösteriyordu.

Geleneksel olduğu üzere CD çalarımı DAC’a bir bağlayarak denemelerime devam ettim. Geçmişte dijital girişler arasında kıyaslama yapıyor olsam da, artık sadece koaksiyel dijital girişi kullanıyorum. Bunca senedir yaptığım denemelerde optik girişin diğerlerine göre daha başarılı olduğu pek fazla örnek görmedim. Frank Zappa’dan Apostrophe albümüne bakalım ki, ben bu albümü dinlemekten her halde sıkılmam. Apostrophe, Frank Zappa’nın 1974 yılında hem stereo hemde quadraphonic formatta yayınladığı çok önemli bir albümdür. Tabii ki quadraphonic versiyon zaman içerisinde başarılı olamadıysa da, günümüzde hala talep görüyor. Bu albümün bir diğer ilginç özelliği “Don’t Eat the Yellow Snow” şarkısının listelere girmiş olmasıdır. Apostrophe tüm Zappa albümleri içerisinde Amerika’da en çok satan albümdür. 1973 yılında yayınlanan ve ilgi çeken Over-Nite Sensation albümünün izinden giden Apostrophe oldukça karanlık sözlere sahiptir.

Albümün ilk yüzü belirli bir tema yörüngesinde hareket eder. “Don’t Eat the Yellow Snow” ve “Nanook Rubs It” Nanook isimli bir eskimonun gözünden anlatır örneğin. “Rollo” şarkısının bir bölümü “St. Alphonzo’s Pancake Breakfast” şarkısı içerisinde kullanılmıştır. Anlayacağınız bir çok Zappa albümü gibi Apostrophe’da da türlü gariplikler bolca bulunur. Zappa yine bu albümde de Over-Nite Sensation albümünün kayıtlarında olduğu gibi dönemin standartlarının dışında şeyler denenmiş. “Excentrifugal Forz” şarkısında veya “Uncle Remus”da önceki kayıtların üzerine ek kayıtlar yapılarak albümde yer verilmiştir.

Dinlemelerime bookshelf’ler ile devam ediyorum. Bir Zappa albümünde heyecan ararsınız…. Gitar tonlarına, vokallere bakıyorum…  Masaüstünde LS3/5a ve Titus ile denemelere devam ediyorum. Özellikle Titus ile daha dinamik daha heyecan verici bir ses elde ediyorum. Ana sistemimde ise bu denli heyecan verici bir ses elde edememiştim. Yine hoparlör uyumu noktasındayız. Oldukça yenilenmiş ve güç ihtiyacı x-over’ındaki değişikliklerle azaltılmış LS3/5a dinletimde detay seviyesinde eksiklik yok iken alt frekanslar ve dinamizm konusunda sıkıntı yaşarken, Titus’a geçişte tüm bu sıkıntılar ortadan kalkıyor. Çok daha dinamik bir ses, daha belirgin üst frekans detayları ile keyif veren bir performans elde ediyorum. Kendi kullandığım Teac cihazları veya seneler içerisinde Stereo Mecmuası’nda test ettiğim örneklerin bir çoğunu Tannoy hoparlörler ile kullanmıştım. Ancak üst modeller değil geçmişte “MX” serisini örnek verebilirim mesela. Yakın zamanda dinleyip yazma fırsatı bulduğum Revolution XT 6F tarzı bir hoparlör bu şık Teac ile iyi bir kombinasyon olacaktır.

Teac AI-501DA’nın DAC performansı özellikle de bilgisayarınızı bağladığınız zaman gerçekten başarılı. Japon firma son yıllarda DAC’lar konusunda başarılı işler yaptı ve bunu her fiyat kategorisindeki ürünlerine yaymayı başardı. DAC denemelerimde hem Spotify gibi online müzik hizmetlerini hemde kendi arşivimden albümleri denemedim. Farklı tarzlarda müzik türleri ile yaptığım denemelerde büyük orkestra müziği seven meraklılar için bir kaç öneri yapabilirim. Teac AI-501DA’nın en çok zorlandığı alan bu. Bu noktada büyük bir dinleme odanız varsa muhtemelen Teac AI-501DA sizin için iyi bir seçenek olmayacak veya çok yüksek hassasiyetli bir hoparlör kullanacaksınız ki, bu pek mantıklı bir senaryo değil. Mekan daha küçük ise göreceli kolay sürülür ve dinamik bir hoparlör seçmeniz gerekecektir.


Teac AI-501DA, 18 Mart 2016 itibarı ile KDV Dahil 3.550TL’lik bir fiyat etiketine sahip. Yani yaklaşık 1.00o Euro’luk bir fiyat etiketinden bahsediyoruz. Bu fiyata gerçekten çok sağlam üretilmiş, vu-metre gibi geçmişten gelen harika esintilere sahip çok şık bir cihaz ve kaliteli bir DAC satın alıyoruz. Yazının başında söylediğim gibi bu sistemler her parçası özenle seçilmiş bir müzik setinin alternatifi değil. Sizi çok fazla uğraştırmadan, müzik dinlemenizi sağlayacak evinizde küçük/orta boyutlarda bir dinleme odasında kullanabileceğiniz, ikinci bir sistem kurabileceğiniz veya ofisinizde kullanabileceğiniz bir alternatif. Bu noktada AI-501DA özelinde maksimum performans için hoparlör konusuna dikkat etmeniz gerekiyor. Tercihan yüksek hassasiyetli, dinamik çalan bir hoparlör kombinasyonu ile keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Teac AI-501DA
90W + 90W (4 ohms, 20Hz to 20kHz) 45W + 45W (8 ohms, 20Hz to 20kHz) Rated Output Power 60W + 60W (4 ohms, 20Hz to 20kHz) 30W + 30W (8 ohms, 20Hz to 20kHz) Supported Impedance 4 ohms to 8 ohms Total harmonic distortion 0.05% (1kHz, 4 ohms, 55W) S/N ratio (input short) LINE IN 100dB (IHF-A) Frequency range 10Hz to 60kHz (−3dB)
Fiyat: 3.550TL (KDV Dahil) 18 Mart 2016 itibarı ile / online satın almak için tıklayınız
Temsilci: Forum Audio / www.forumaudio.com


İlk Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız