MunroSonic EGG100


Bu incelememizde çok ilginç bir ürün ile karşınızdayım. Profesyonel audio pazarı için üretilmiş bir aktif monitör sistemine bakış atacağız. Stereo Mecmuası’nı takip eden okuyucularımız benim aktif hoparlörlere ve near field monitor adı verilen yakın alandan dinlenen monitör sistemlerine özel bir ilgim olduğunu biliyorlardır. Geçmişten bugüne Türkiye pazarındaki neredeyse tüm “iyi” aktif hoparlörleri dinleme fırsatım oldu. Bunların bir çoğunu inceleme olarak sizlerle paylaştım. Bunun yanında bilişim sektöründen bazı seçeneklere de göz atmıştık. Sonrasında pro audio ile hifi dünyasının kesişim noktasında bulunan bazı ürünlere göz atmıştık. Bu kez tam anlamı ile pro-audio sularına yelken açacağız. Bunu yaparken sıkıcı formlara sahip bir örnek yerine, tasarımı ilgimi çeken sıradışı bir ürünü; MunroSonic EGG100’i seçtik. MunroSonic firmasının Türkiye mümessili olan BL Müzik firması hifi alanında faaliyet göstermesinin yanında asıl ağırlıklı faaliyet alanları profesyonel pazar ve sahipleri Levent ve Barış Büyük, ülkemizdeki bazı önemli ve çok popüler albümlerde işin mutfağındaki isimler. Hal böyle olunca kendilerine böyle bir inceleme için hangi ürünü seçelim diye sorduğumda, MunroSonic ile tanıştım.

MunroSonic, Andy Munro, tarafından 2011 yılında kurulmuş bir firma. Firma ilk dönemlerinde “Egg” yani yumurta geometrisi adını verdiği teknolojiyi geliştirmeye başlar. Amaç hoparlör içi titreşimleri minizimize etmek ses dalgalarının hoparlör içindeki kırılımlarını kontrol altına almaktır. İlk ürünler otaya çıktığında oldukça olumlu tepkiler alırlar. Özellikle İngiltere ve İskandinavya’da bir çok profesyonel ve ev stüdyosu “Egg” monitörleri kullanmaya başlar.

Benim inceleyeceğim model firmanın EGG100 monitör sistemi. Bu hoparlör büyük kardeşi EGG150 modelinden alıntılara sahip. Aynı konsept kabin tasarımı ve daha küçük sürücüler ile benzer bir deneyimi daha uygun fiyatlara sunmayı hedefleyen bir hoparlör sistemi. Ürünün kutusunu açıp inceleme başlayalım.

EGG100 hoparlörler, isminin hakkını veren yumurta şeklinde ilginç bir tasarıma sahipler. Benim elimdeki model kırmızı renk ve son derece eğlenceli gözüküyor. Arzu edenler için siyah ve beyaz renk seçenekleri de var. Hoparlör üzerinde 25mm’lik bir tiz sürücü ve 100mm’lik bir alt frekans sürücüsü mevcut. İki yollu tasarımda bas refleks portu ön tarafta yer alıyor.

Hoparlörün kabinleri yekpare olarak üretilmiş. Firmanın kabuk olarak isimlendirdiği kabin yapısı titreşimlerin sönümlendirilmesi için özel olarak tasarlanmış. Hoparlörün kabinin tasarımına baktığımızda klasik bir hoparlörden farklı olarak plastik/kauçuk tarzı bir malzemeden üretildiğini görüyoruz. Kırmızı renk hoparlörlere uzaktan bakan birisi bunun tüketici elektroniği pazarına yönelik bir ürün olduğunu zannedebilir.

Ürünün arka bölümüne baktığımızda ise hifi pazarında görmeye alışık olmadığımız bir bağlantı şekli ile karşı karşıyayız. Speakon adı verilen bu bağlantı türü aslına bakarsanız son derece kullanışlı özelliklere sahip. Örneğin bağlantıların noktalarının tamamen koruma altında olması RFI/EMI gürültülerinin engellenmesinde çok işe yarıyor. Bana gelen üründe herhangi bir bağlantı kablosu yoktu ancak normalde kutuların içerisinde kablo çıkıyor(muş) Burada hemen bir parantez açayım, Stereo Mecmuası’na incelemeye gelen ürünlerde en sevdiğim şey firmaların demolarındaki ürünler oluyor. Yanma derdi ile uğraşmadan hemen kullanmaya başlayabilmek büyük bir lüks oluyor benim açımdan. Bu yüzden genelde firmalardan demolarında kullanılan ürünleri alıyoruz :) Benim elimde Neutrik marka bağlantı konektörleri olduğu için sıkıntı olmadı. Zamanında eBay’den 3 Dolar’a almıştım sanırım. Bu konektörlerin fiyatına göre yapım kalitesine bakınca hifi dünyasında nereye gidiyoruz diye düşünmeden edemiyorum. Neyse bu ayrı bir yazının konusu…

Hoparlörlerle birlikte özel üretilmiş bir stand kutu içeriğine dahil edilmiş. Bu standlar sayesinde hoparlörleri istediğiniz açı ile konumlandırabilmeniz mümkün. Standlar kauçuk benzeri bir malzemeden üretilmiş.

MunroSonic EGG100 hoparlör sistemini sürebilmek için özel bir amplifikatör kullanılıyor. Bu son derece şık amplifikatörün profesyonel audio pazarı için üretilmiş olduğunu görmek şaşırtıcı. Pro audio deyince insanların kafasında binbir tane tuşu olan ürünler geldiği için bu sadelik insanı şaşırtmıyor değil. Hoparlör sistemi için kanal başı 30W güç üretebilen amplifikatör aynı zamanda kulaklık amplisi görevini de görüyor. Amplifikatörün ön bölümünde ses kontrolü, orta bölümde açma kapama düğmesi ve ışığı sağ bölümünde ise kulaklık çıkışı bulunuyor

Ürünün arkasında ise hoparlörlere bağlantı için bir çift Speakon konektörü ve kaynak girişi için bir çift XLR bağlantı noktası buluyor. Ürün tasarlanırken giriş değerleri bir CD çalar gözöününe alınarak ayarlandığı için kullanımı son derece rahat olacak. Normalde pro-audio tarafında farklı değerlere rastlamak mümkün. Sonuçta bu ürünler çoğu zaman kayıt masaları veya mikser gibi cihazlara bağlanarak kullanılıyor. Böyle ürünleri evinizde kullanırken gain konusunda sıkıntı yaşanabiliyor.

Amplinin yan tarafında ise her kanal için tiz ve bas ayarları var. Odanızın durumu veya kendi zevkinize göre ince ayar yapma olanağı sunan bu 4 ayar için tek sevmediğim nokta herhangi bir ölçeklendirme işareti olmaması oldu. Basit bir şekilde bazı noktalarda çizgiler kullanılsa her iki kanalı gözle eşit şekilde ayarlamak için kolaylık sağlardı diye düşünüyorum.

Artık gerekli bağlantıları yapıp dinlemeye başlayabiliriz. Bende olacakları merak ediyorum doğrusu…

İkinci Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız