Devialet 200 Bölüm 2

“200” son derece sade bir tasarıma sahip. Ön tarafında sadece firmanın “D” şeklindeki logosu var. Bu logo aynı zamanda açma kapama düğmesi işlevine sahip. Üst kısımda ise bir bilgi ekranı var. Bu bilgi ekranında gerekli bilgileri cihaz size sunuyor. Bu arada bu ekran konumunu algılayıp yazıları farklı açılardan gösterebilme yeteneğine de sahip. Bu özelliğin eklenmesinin bir sebebi var tabii ki…

Ürünün alt tarafında duvara asılabilmesi için özel bir tasarım yapılmış. Arzu ederseniz opsiyonel duvara montaj parçasını satın alıp “200”ü duvara asabilirsiniz ki, bu fikir bana gayet sempatik geldi. Ekran işte bu senaryoda yazı oryantasyonunu ayarlayabiliyor. Bence çok akıllıca düşünülmüş bir özellik.

Normalde ürünün giriş ve çıkışlarına ayrıntılı bir bakış atarız ancak burada çok ilginç bir durum var. Bu giriş ve çıkışlar arzu edildiği gibi ayarlanabiliyor. Klasik bir line girişi bir kaç mouse tıklaması ile süper detaylı ayarlanmış bir pikap katı haline getirilebiliyor. Ürünün arka tasarımında da detaylara verilen özeni görebilmek mümkün. Tüm giriş ve çıkışlara ulaşabilmek kolaylıkla ulaşabilmek için arka bölümde özel bir parça tasarlanmış ve kolaylıkla çıkabiliyor. Bu tasarım sayesinde cihazınızı duvara asmayı seçerseniz tüm kablo karmaşasını gözden uzak tutabilme seçeneğiniz de var.

Biz yine de gelenek yerini bulsun diyerek giriş ve çıkışlara yakından bakalım. Sol taraftan başlarsak SD kart girişi ve ethernet girişi ve hemen yanında USB girişi bulunuyor. Hemen sağa doğru optik giriş ve  yanında Line 2 girişi ve altında topraklama konektörü bulunuyor. Arkasından Line 1 girişine yer verilmiş. Bu giriş isterseniz klasik bir kaynak girişi olarak kullanılabileceği gibi isterseniz iki adet dijital koaksiyel giriş olarak kullanılabiliyor. Bunların yanında ise yine 2 adet dijital giriş var. Bunlarda arzu edilirse  subwoofer çıkışı ve dijital çıkış olarak konfigüre edilebiliyor. Bunların hemen yanında AES/EBU girişi ve hoparlör konektörleri bulunuyor. Cihazın en sağında ise elektrik girişi var. Sanırım biraz kafanız karıştı değil mi. Merak etmeyin benim de kafam karışmıştı, ta ki, Devialet’in web sitesindeki “Configurator” yazılımı ile tanışana kadar.

Cihazın sol tarafında bulunan SD kart girişi cihazın yazılımının güncellenmesi ve tüm ayarların yapılabilmesini sağlıyor. Cihazınızı arzu ettiğiniz gibi modifiye edip saniyeler içinde güncelleyebiliyorsunuz. Meraklısına kısa detaylar vereyim. Cihaz içerisinde aslında ciddi bir bilgisayar gücü var. Her biri 400 Mhz hızında çalışan Analog Devices üretimi 3 adet SHARC işlemci, cihazın ses işleme kapasitesini oluşturuyor. ARM tabanlı bu işlemciler aynı zamanda cihazın giriş çıkış parametrelerini de kontrol edebilme yeteneğine sahip. Bunlar yanında 1 adet 16 MHz hızında, 4 adet 40 MHz hızında ve 1 adet 64 MHz hızında toplamda 6 adet RISC işlemci kullanılmış. RISC aslında belli komut setlerinin işlenmesi amacı ile kullanılıyor. Çok uzatmadan şunu söyleyeyim; Devialet tasarımcıları cihaza özel bir yazılım yazmışlar. Ancak yazılım yazmaktan ziyade bence asıl önemli olan onun rahat kullanılmasını sağlamaktır.

Devialet’in web sitesine  “Configıurator” bölümüne girdiğiniz zaman sizi bir kaç seçenek karşılıyor. İsterseniz hızlı ayarları yapabilir, isterseniz daha detaylı seçeneklere girebilir veya daha önce hazırladığınız profilleri indirebilirsiniz. Buradaki mantık basitçe şu, cihazınızın tüm parametrelerini istediğiniz gibi ayarlayabilmeniz mümkün. Hatta farklı senaryolara göre ayarlar yapabilirsiniz. Bunları basit bir şekilde SD kart üzerine kaydederek cihazınızı istediğiniz hale getirebiliyorsunuz. Maksimum 4GB hafızaya sahip bir kaç SD kart edinip denemelerime başladım. Size neler yapabileceğinize dair bir kaç örnek vereyim.

Diyelim ki, evinizdeki Wifi ağına bağlanıp 200’ü bir streamer olarak kullanmak istiyorsunuz. Benim ki gibi uzun bir şifreleme sistemine sahipsiniz. Web sitesine girip WIFI ayarlarını açıp aklınıza gelebilecek tüm detayları ayarlayıp cihazınıza yükleyebilmeniz sadece saniyeler alıyor. Daha önce yaptığınız ayarlarda kaybolmuyor sadece WIFI ayarı bu bilgilere ekleniyor.

Cihazın “line” girişlerinden bir tanesini pikap katı olarak kullanmam gerektiğinde ilgili ayar sayfasını açıp ayarlarımı hızlı şekilde yapabiliyorum. Birçok bilindik iğnenin tüm değerleri size zaten sunuluyor. Diyelim ki eğer bulamadıysanız bu durumda yükleme değerlerinden tutun gain ayarına hatta ekolayzır eğrisine kadar aklınıza gelecek veya gelmeyecek tüm ayarları çok hızlı şekilde yapabilmeniz mümkün. Bu öylesine bir kontrol sağlıyor ki insan gerçekten şaşırıyor. Örneğin yukarıda Denon DL103 için yaptığım ayar var, ancak canım o gün Michell Gyrodec DL103 kombinasyonunu değil EMT 948 Miyajima Labs Kansui kombinasyonunu dinlemek istedi. Hiç sorun değil, SD kartı değiştirerek saniyeler içerisinde sistemimi bu senaryoya hazırlamış oluyorum.

Delilik bununla sınırlı değil. Firmanın SAM adını verdiği teknoloji sayesinde cihazınız otomatik olarak hoparlörünüze uygun şekilde kendisini ayarlayabiliyor. Speaker Active Matching yani Aktif Hoparlör Eşleme sistemi adı verilen bu teknolojiyi kullanmak çok basit. Tek yapacağınız eğer destekleniyor ise listeden huoalör üreticisini ve arkasından modelini seçip SD kart üzerine yazdırmak. Bu liste devamlı şekilde genişliyor ve güncelleniyor. Zaten bir çok önemli üreticinin hoparlörleri listelenmiş durumda.

ilk sayfada uzaktan kumandanın bile özelleştirebildiğini söylemiştim. Yine aynı yazılım ile bu işlemi de saniyeler içerisinde yapabilmek mümkün. Hızlı şekilde seçeneklere karar verin ve kaydedin. Saniyeler sonra yeni ayarları kullanmaya başlayın. Baktınız hoşunuza gitmedi veya alışamadınız yine saniyeler içerisinde geriye dönebilmeniz mümkün.

Bir özelliğin kullanıcılara sunulması kağıt üzerinde iyi bir şeydir. Ancak kullanıcıların o özellikleri kolaylıkla kullanmasını sağlamak yazılım işindeki bence en önemli sanattır. Devialet tasarımcıları bu konuda ayakta alkışlanmayı sonuna kadar hak ediyorlar. Son derece karmaşık işlemler öylesine basit şekilde saniyeler içerisinde ayarlanabiliyor ki, bu harika bir şey. Ben olsam daha doğrusu bir Devialet kullanıcısı olsam birkaç SD kart edinir ve hepsinde değişik kombinasyonları kaydederim. Canım istediğinde veya gerektiğinde ilgili kartı takıp arzu ettiğim ayarlar ile devam edebilmek kulağa harika geliyor. Stereo Mecmuası için böyle bir cihaz kullanmak hayatımı acayip rahatlatırdı. Bu arada 4GB’a kadar arzu ettiğiniz herhangi bir SD kartı kullanabilirsiniz. Herhangi bir kısıtlama yok bu alanda…

Cihaz bende durduğu zaman zarfında o kadar çok şey denedim ki, hepsini yazmaya kalksam bu yazı inanın bitmez. O yüzden bu konuya ara verip artık dinleme testlerine geçelim. Orada da deneyecek çok şeyimiz var.

Üçüncü Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız

Tags: