PrimaLuna ProLogue Premium Bölüm 2

Geleneksel olduğu haliyle Sistemimde kendi amplifikatörümü devre dışı bırakarak  ve PrimaLuna ProLogue Premium denemelerime başladım. Sistemde ampli hariç tüm bileşenler ve kablolar sabit kaldı. Cihaz üzerindeki stok lambaları kullanarak denemelerimi gerçekleştirdim. Daha ilerleyen günlerde bir arkadaşımdan ödünç aldığım farklı EL34 lambalar ile keyifli vakit geçirme fırsatı buldum.

The Sleeping Beauty – Tchaikovsky & Prokofiev Ballet Transcriptions / Huangci. Claire Huangci, 1990 doğumlu Amerikalı klasik piyanist. Bilim insanı olan Çin kökenli bir ailenin kızı olarak Amerika New York’ta doğan Claire Huangci, 6 yaşında hediye olarak piyano alır. 11 yaşında iken ciddi bir piyano eğitimine başlar. Bu yıllarda bir Amerikan haber kanalı olan FOX, Claire Huangci’yi gelecek vadeden minik piyanist olarak televizyona taşır. Tabii daha 8 yaşındayken çeşitli piyano yarışmalarında birinci olur. Müzik eğitimi sırasında Amerika’daki eğitiminin ardından Almaya’da eğitimine devam eder. 2009 yılından itibaren bir çok uluslararası yarışmada derece alır. Daha çocuk yaşlarda dikkat çekmesi sayesinde kendisine çeşitli orkestralarda yer bulur Claire Huangci. Philadelphia Orchestra, Indianapolis Symphony, Stuttgart Radio Symphony Orchestra, Berlin Symphony Orchestra, Munich Chamber Orchestra gibi dünyaca ünlü orkestralarla birlikte çalışma bulur.

Böylesine bir müzisyenin ilk albümü üzerinde bayağı uğraşılmış olması gayet doğal. Tchaikovsky ve Prokofiev transkripsiyonlarında Mikhail Pletnev çalışmaları temel alınmış. Müzik eleştirmenlerine göre Tchaikovsky ve Prokofiev transkripsiyonları son yıllarda genç piyanistlerin repertuvarlarının değişmez bir parçası haline gelmiş. Bunun en önemli sebebi hem Prokofiev’in Romeo and Juliet’i hemde Tchaikovsky’nin Sleeping Beauty’si (Uyuyan Güzel) piyanistler için hem müzikal kapasitelerini gösterebilmek hemde farklı yorumlara imza atabilmek için uygun eserler. Bu albümde Claire Huangci bu durumu sonuna kadar doğruluyor.

Albümün plak baskısı çok çok başarılı. Tam anlamı ile haftasonu sabahları keyifle dinlerken bir yandan test yapmak için ideal bir albüm. Solo piyano hemen her hifi sistem için en zorlu test başlıklarından bir tanesi. PrimaLuna ProLogue Premium kutudan çıktığı hali ve yanma sürecinde bir miktar ilerlemiş haliyle ilk tur deneme sonucunda klasik EL34 karakteristiğini yansıtmayı başardı. Detay seviyesi ve albümün kendisine özgü sahnesi gayet başarılı yansıtılıyor. Tabii kendi sistemimdeki 2A3 lambalar piyano müziği konusunda “ünlü” lambalar. Arada tabii ki farklılıklar var. Ancak lambalı ampli dünyasında elimizin altında öyle imkanlar var ki, adım adım sistem performansımızı ileriye taşıyabiliriz.

Bu senenin Eylül ayında çıkan yepyeni Iron Maiden albümü “The Book of Souls” ile dinletilerimize devam edelim. Topluluğun 16. stüdyo albümü olan “The Book of Souls” bir çok ilki bünyesinde bulunduruyor. İlk çift CD’lik albüm, en uzun albüm ve en çok ara sonrasında kaydedilen albüm bu sanırım. Albüm farklı eleştiriler almış durumda. Şahsen ben müzik macerasına Iron Maiden ile başlamış bir meraklı olarak albümde denenen bazı yeni fikirleri herkes kadar çok sevmedim. Aslında albümün ilk bölümünü klasik Iron Maiden ikinci bölümünü ise Iron Maiden’dan yeni fikirler olarak düşünebiliriz. Yani hemen herkesin bulabileceği bir şeyler var albümde. Bu albüm tüm Iron Maiden albümleri arasında en iyi kayıt kalitesine sahip albüm bana sorarsanız.

Geçmişten bugüne hep tartıştığımız şeylerden bir tanesi rock veya metal tarzı müzik lambalı ampli ile dinlenir mi, asıl önemlisi bir bas zaafiyeti olur mu konusudur. Evet geçmişten bugüne bu çok tartışılan konuda geçmişte bende bazı şeyler yazdım çizdim. Ancak aradan geçen senelerde öğrendiğim bir şey var ki, ampli ile hoparlörlerinizi kendi ev koşullarınıza uygun şekilde eşleştirdiğinizde, istediğiniz her tarz müziği keyifle dinleyebilirsiniz. Benim JBL hoparlörlerim ile harika bir uyum sağladı EL34’ler. Albümün açılış parçası “If Eternity Should Fail” şarkısını mercek altına alalım. Tam anlamı ile klasik Iron Maiden albüm açılış parçası olan “If Eternity Should Fail” albüm genelinde solist Bruce Dickinson’ın ön plana çıkan vokalini olması gerektiği gibi sunuyor. Davullarda Nicko McBrain imzası olan zil kullanımı alıştığımız şekilde olunca zillere de kulak kabartmamız gerekli. Albümün genelinden büyük keyif alarak sonlandırıyorum günü. Hoparlör değişikliği ile bazı şarkıları ertesi gün tekrar dinleyince bazı sonuçlara ulaşmak daha kolay oldu. Rock dinleyicileri hoparlör seçiminde alışılmışın dışına çıkarak çok farklı tatlar elde edebilirler. Zaman zaman fazla sert bulabildiğimiz Klipsch Heresy gibi bir hoparlör ile EL34 kombinasyonu ile ışıl ışıl parlar hale gelebiliyor.

Klasik müzikten, rock’a ve en sert tarzlardan cazın klasik dönemine kadar uzun uzun müzik dinledim. Tüm bu dinletilerde PrimaLuna ProLogue Premium lambalı amplilerin tüm güzel karakteristik özelliklerini yansıttı. Yazının bu bölümünde lambalı dünyasına yeni adım atacaklar için bazı bilgiler vermeye çalışacağım. PrimaLuna ProLogue Premium veya herhangi bir lambalı ampliyi satın aldığınız zaman aslında bir “platform” almış oluyorsunuz. Bu platformu arzu ettiğiniz lambalarla donatarak karakterini, tonunu değiştirebilmek mümkün. Bunu amplinin tonu “A” iken “Z” haline getirmek gibi düşünmeyin. Bazı yönlerini daha ön plana çıkartmak gibi hayal edebilirsiniz. Söz gelimi daha belirgin orta frekans sesler istiyorsanız, farklı lamba kombinasyonları ile bu durumu sağlayabilmeniz mümkün. Ancak bu durum ezbere yapılabilecek bir şey değil. Senelerin deneyimi ve bir miktar para harcamanızı gerektirecek bir durum. NOS yani eskiden üretilmiş ve stoklanmış lambalar veya yeni üretilen farklı lambaları deneyerek farklı tatlar elde edebilirsiniz. Söz gelimi benim ilk PrimaLuna Prologue One modelinde elde ettiğim en iyi performansı orijinal Mullard EL34 ve Amperex pre katı lambaları ile elde etmiştim. Aynı şekilde zamanının Doğu Alman RFT EL34’leri -ki bunlar aslında Siemens’tir- çok keyifli zaman geçirmiştim. Tüm bu denemeleri uzun zamana yayarsanız hem ampli konusunda arayışlara girmekten kurtulur hemde deneyim sahibi olursunuz.

PrimaLuna ProLogue Premium size tüm bu denemeleri yapabileceğiniz son derece stabil ve kendinizi güvenli hissedebileceğiniz bir platform sunuyor. Bir çok hoparlör ile çok rahatlıkla kombine edebileceğiniz yeterli çıkış gücüne sahip. Çok özel müzik tarzlarına meraklı olan okuyucularımız hoparlör seçimlerinde biraz daha dikkatli davranarak ve yüksek hassasiyet konusuna özen göstererek seneler boyu keyifli vakit geçirebilecekleri bir müzik seti oluşturabilirler.

PrimaLuna ProLogue Premium, firmanın lambalı ampliler konusunda gerçekleştirdiği devrimi devam ettiren bir ürün. İlk PrimaLuna’lar pazara çıktığında kullanım kolaylıkları ve lamba güvenliğine yönelik teknolojileri ile bu dünyaya adım atmaya korkanlar için harika bir başlangıç noktası olmuştu. Tüm bunları yaparken lambaların kendisine özgü karakterinden ödün vermeden bulunduğu fiyat skalasında bir müzikseverin tüm beklentilerini karşılıyorlardı. Aradan geçen yıllarda firma tüm bu tasarım detaylarını geliştirerek, firmanın ilk günkü politikası olan fiyat performansı yüksek ampliler üretmek konusunda önemli gelişmelere imza atmış. Tüm bunları yaparken yine keyifle müzik dinleyeceğiniz , lambaların kendine özgü tonlarını size yansıtabilen bir ürün ortaya çıkartmayı başarabilmişler. Ürün, Kasım 2015 itibarı ile ülkemizde KDV Dahil 2.900 Euro’luk fiyat etiketi ile satılıyor. Evet bu tutardan daha az para harcayıp gerçekten başarılı solid-state ampliler satın alabilirsiniz. Ancak lambalı dünyası öyle bir dünya ki, içerisine girdiğinizde, doğruları ve yanlışlarını sevip bir daha çıkamayacağınıza emin olabilirsiniz. ProLogue Premium size o dünyanın kapılarını açıp, içerisinde keyifle yaşayabileceğiniz teknik ve tonal her türlü imkanı sunuyor. Eski dostun yenilenmiş versiyonunu gönül rahatlığı ile meraklılara tavsiye ederim….

PrimaLuna ProLogue Premium
Çıkış gücü: EL34 ile 2 x 35 watt; KT88 ile 2 x 40 watt Frekans Aralığı: 20Hz-30kHz +/- 0.5dB THD: Tam güçte 1%’den az Sinyal’gürültü oranı: 89 dB Giriş duyarlılığı: 300mV Çektiği güç: 300 watt Ebatlar: 368 x 203 x 394 mm (ExYxD) Ağırlık: 21 kg Girişler: 4 çift RCA / 1 çift Ev sineması bypass Çıkışlar: 4 ve 8 Ohm hoparlör konektörleri Lambalar: 4 adet 12AU7, 4 adet EL34
Fiyat:2,900 Euro (KDV Dahil) 
Temsilci: Timpani / www.timpani.com.tr

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız