Silbatone Loth-X JI-300B Bölüm 2

Tabii bu süreç yaşanırken, o dönemlerde çok kimsenin bilmediği şey,  Silbatone firmasının fason bir üreticinin çok ötesinde bir firma olduğudur. Koreli firma sahip olduğu geniş Western Electric koleksiyonu sayesinde lambalı amplilerin altın çağı konusunda bir çok üreticiden daha bilgili ve farklı denemeleri yapabilecek imkanlara sahip olmasının avantajı ile tasarımı bambaşka boyutlara götürebilme imkanına sahipti.

Sahip oldukları 1930 ve 40’lı yıllardaki amplifikatörlerden hareket eden tasarımcılar, amplilerin şasilerini de  geçmişin deneyimleri ile yeniden yorumlarlar. Tamamen alüminyumdan üretilen şasilerde farklı iç bölümler oluşturulmuş ve hemen her ana bölüm birbirinden ayrılmış. Ayaklar bile uzun süren ölçümler sonunda titreşimleri maksimum şekilde önleyebilecekleri noktalara konuşlandırılmıştı. İç tasarım ise Silbatone koleksiyonunda onlarcası bulunan orijinal Western Electric 300B tasarımını temel alıp, modern dokunuşlarla yeniden yorumlanmıştı. Tüm bu sürecin sonunda üretilen Loth-X JI-300B amplifikatörler yine Silbatone koleksiyonunda bulunan nadide Western Electric 300B lambalar ile donatılarak meraklılara sunuldu!

Biliyorsunuz günümüzdeki bir çok lamba üreticisi 300B lambaları için kıyas olarak her zaman Western Electric 300B’leri alır. Hep aşılmaya çalışılan şey Western Electric 300B’dir. Günümüzde bu lambalar iyiden iyiye nadir oldukları için yapılan bir çok kıyaslamanın aslında ne kadar yüzeysel olduğunu görebiliyorum. Bana sorarsanız bir çok yabancı forumda yazılıp çizilen 300B karşılaştırmaları orijinal WE 300B’ler dinlenmeden yazılıp çizilmiş. Audio Asylum gibi bir dönem en deli lamba meraklılarının toplandığı bazı nadide siteler hariç ben şahsen yazılan çizilenlerin bir çoğuna inanmıyorum. 1940-50 dönemlerinde üretilmiş örnekleri açıkçası bende dinlemedim ancak 1960 ve 1970’lerde üretilen WE300B’lerin müzikal manada yanına yaklaşabilecek çok fazla yeni üretim olduğunu zannetmiyorum. Bu görüşlerimi ve kıyaslama notlarını seneler önce sizlerle paylaşmıştım. Yukarıdaki fotoğrafta o dönem çektiklerimden bir tanesi.

Silbatone Loth-X JI-300B son derece sade bir tasarıma sahip. Kalın alüminyum ön yüzünde sol tarafta kaynak seçim kontrolü sağ tarafta ise ses kontrolü bulunuyor. Orta kısımda ise “JI-300 kodu işlenmiş ve altında bir ışık bulunuyor. Bu ışık ampliyi açtığınız zaman hemen yanmıyor. Lambaların voltaj seviyesi optimale ulaştığında yani ampli operasyonel hale geldiğinde mavi bir ışık beliriyor. Amplinin üzerinde giriş katında ve gain yükseltmek amacı ile iki adet 5965 ve iki adet 5687 lamba kullanılmış. Bu lambalar çok yaygın olmadığı için “tube rolling” anılarımı anlatmaya girişmeyeceğim. Amplinin kalbini oluşturan 300B lambalar ise her iki uca yerleştirilmiş.

Amplinin arka bölümünde ise sol tarafta elektrik girişi bulunuyor. Bunun yanında ise farklı hassasiyetlerde hoparlör bağlantılarını sağlamak üzere üç set hoparlör girişine yer verilmiş. Sağ bölüm ise 5 adet kaynak girişi, monitör çıkışı ve topraklama konektörüne ev sahipliği yapıyor. Tüm konektörler yüksek saflıkta gümüşten üretilmiş.

Ses konusuna gelirsek… Bildiğiniz üzere benim şahsi olarak SET yapılı lambalı amplifikatörlere özel bir ilgim var. Her ne kadar uzun senelerdir 2A3 lambalar ile yaşıyor olsam da, 45, 300B, 845 ve aklınıza gelebilecek tüm SET tasarımlara özel bir ilgim var. Bunlar içerisinde 300B kendisine özgü bir yerde. Silbatone Loth-X JI-300B modeli, muadili olan diğer SET yapılı amplilerden ayıran iki önemli şey var. Birincisi elektrik besleme sistemi gerçekten benzersiz. Bu besleme sistemi bu amplifikatöre muadillerine göre çok daha yüksek bir çıkış gücü verirken, aynı zamanda lambaların ömrünü korumak konusunda oldukça iyi iş görüyor. Tabii ki yüksek çıkış gücü olarak onlarca Watt’tan bahsetmiyorum, kanal başı sadece 8 Watt. Ancak bu güç bir çok hoparlörü sürmek konusunda yeterli. Zaten meraklılar arasında 300B’nin bu kadar popüler olmasının bir önemli sebebi çıkış gücü ve kararlılığı. Örneğin 2A3’ün sunduğu 3-4W aralığından bir anda 8-8W aralığına çıktığınız zaman hoparlör seçenekleriniz bir anda genişliyor. Bu seçeneklerin aynında müzikal zerafet 300B lambalarda da fazlası ile mevcut.

İkinci fark ise bizzat lambaların kendisi yani 300B. Ampli üzerinde orijinal bir çift Western Electric 300B gelmesi bu ampliyi diğer tüm türdaşlarından ayıran bir özellik. Tabii ki geniş bütçesi olan meraklılar binlerce Dolar harcayarak 1940’ların o kutsal kase tabir edilen lambalarını alabilirler ancak JI-300B’nin kutusunu açtığınız anda belki 1940 veya 50’lerdeki efsanevi lambaların tadını yakalayamasa da, orijinal 300BL’lerin muhteşem tonlarını size sunuyor olması bambaşka bir dünyanın kapılarını aralıyor. Umarım her 300B ampli sahibi dostumuz bir gün orijinal WE’leri dinleme ve sahip olma fırsatı bulur. Dünyanızın değişeceğine emin olabilirsiniz.

Günümüzde Silbatone, aynı üretim mantığı ile çok özel lambalı amplifikatörleri meraklılara sunmaya devam ediyor. Belki ülkemize bir gün yeniden giriş yaparlar ancak gerek fuarlarda alışılmışın dışındaki sunumları gerekse de bir zamanların altın çağına merakı olanların hayallerini süsleyen koleksiyonları ile Silbatone hifi dünyasının bambaşka bir yerinde olan bir üretici. Silbatone Loth-X JI-300B vasıtası ile hem bilmeyenler için firmadan bahsettik, hemde lambalı amplilerin dünyasına yüzeysel de olsa bir yolculuk yapmış olduk. Umarım keyifle okumuşsunuzdur…

Silbatone Loth-X JI-300B
Tube Compliment: two 5965, two 5687, and two 300B Power Output: 8 watts per channel, two channels Frequency Response: 10Hz – 30kHz Signal to Noise: 98dB Inputs: five Input Impedance: 10 Kohm Output Taps: 8 ohm and 16 ohm Dimensions: 15.5″ x 13.5″ x 9″ (WxDxH) Weight: 49 lbs.
Fiyat: 16,000 Dolar (Satışta olduğu dönemde Amerika satış fiyatıdır)
Üretici: Silbatone / www.silbatoneacoustics.com

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız