Auralic Vega Dijital Audio Processor

Stereo Mecmuası testlerinden dolayı bahar aylarında karargahımıza bol bol cihaz geliyor ve yanlarında içecekleri (!) ile geçerken uğrayan okuyucularımız ile bazı cihazları birlikte deneme fırsatımız oluyor. Geçtiğimiz günlerde böyle bir ziyaret esnasında Auralic kutularını gören bir sevgili arkadaşım konuya balıklama daldı. Extreme Audio’nın yakın dönemde temsilciliğini aldığı Auralic firması açık konuşayım ben çok tanıdığım bir firma değildi. İlginç isminden dolayı “Merak” monoblok güç amplifikatörleri ilgimi çekmişti. Meğerse dijital audio konusuna meraklı insanların çok yakından tanıdığı bir firmaymış.

Auralic firması Hong Kong merkezli bir firma. Xuanqian Wang ve Yuan Wang ikilisi tarafından kurulan firma oldukça yenilikçi fikirlere sahip ürünler ile hifi pazarında kısa sürede isimlerini duyurmuşlar. Kuruculardan Xuanqian Wang, hem elektronik hemde kayıt konusunda mühendislik eğitimi almış. Çocukluğundan beri piyano çalan Xuanqian Wang, bu alanda da çalışmalarına devam ediyormuş. Diğer kurucu olan Yuan Wang, sosyoloji ve işletme bilimi okumuş. Amerika’da eğitimini tamamladıktan sonra memleketine dönmüş ve çeşitli hassas üretim tesislerinde çalışmış. 2008 yılında Almanya’da tanışan ikili hifi pazarına yönelik ürünler kurmaya karar vermişler ve Auralic firması ortaya çıkmış. Geçtiğimiz yıllarda farklı ürünleri ile meraklıların beğenisini kazanan Auralic, asıl bombayı incelememize konu olan Vega DAC ile patlatmış.

Auralic Vega’nın tasarımına bir bakış attığımızda son derece sade çizgiler görüyoruz. Gayet ince bir tasarıma sahip olan ürünün tüm şasisi alüminyumdan üretilmiş. Cihazın sol tarafından merkezine kadar uzanan gayet rahat okunur bir ekranı var. Sağ tarafta ise çok amaçlı bir kontrol düğmesi ve cihazın açık olduğunu işaret eden bir ışık bulunuyor. Cihazın tüm fonksiyonlarını çok basit bir şekilde kontrol düğmesi ile yapmak mümkün. Bu düğmesi aynı zamanda pre-amplinin ses yüksekliğini ayarlamaya yarıyor.

Ekran gerekli tüm bilgileri sunuyor. Cihazı açtığınızda “welcome” diyerek size merhaba diyen Auralic Vega ekranında hoş bir sarı tonu kullanılmış. Hem karanlıkta gözü almıyor hemde şık gözüküyor doğrusu. Tabii ki ekranı kapatmak gibi tüm detaylı seçenekler menüler içerisinde bulunuyor.

Auralic Vega’nın arkasında gerekli tüm girişlere yer verilmiş. Cihazın sol tarafında dengelenmiş XLR çıkış ve RCA çıkışlar bulunuyor. Merkeze ise dijital girişler konumlandırılmış. Bir adet AES giriş, hemen yanında 2 adet koaksiyel giriş bulunuyor. Bunların yanında ise üstte USB alt tarafında ise TOS yani optik dijital giriş var. Cihazın sağ tarafı işe elektrik girişine ve açma kapatma anahtarına ayrılmış. Cihazın orta büyüklükteki boyutuna rağmen giriş çıkışlar gayet düzenli şekilde konumlandırıldığından arzu ettiğiniz kalınlıklarda kablo kullanabilmeniz mümkün.

Auralic Vega’nın kutu içeriğine eklenen uzaktan kumanda standart bir yapıda. Plastik yapılı uzaktan kumanda cihazın tüm fonksiyonlarına uzaktan erişime izin veriyor.

Vega’nın fotoğraflarını çekerken seri numarasını resim düzenleme yazılımı kullanarak kapattığımı fark edebilirsiniz. Bunun önemli bir sebebi var. Auralic firması meşhur JPlay yazılımının lisanslı sürümünü Amerika dışındaki müşterilerine %50 indirim ile alabileceklerini belirtmiş. Bunun için cihaz üzerindeki seri numarasını kullanarak, Auralic web sitesinden ürününüzü tanımlıyorsunuz ve çok kısa bir işlemin ardından indirimli olarak kişisel JPlay yazılımınıza kavuşuyorsunuz. Bunu iki sebeple özellikle belirtmek istedim birincisi JPlay ucuz bir yazılım değil normal satış fiyatı 99 Euro. %50 indirim ile çok daha makul(ca) bir hale geliyor. Stereo Mecmuası Forumlarında Auralic Vega ile alakalı bir inceleme yaptığımı yazınca bazı okuyucularımız farklı yazılımları da denememi istemişler. Ayrıca bir yazı halinde bu konudaki görüşlerimi paylaşmaya çalışacağım.

Auralic Vega aklınıza gelebilecek hemen her PCM formatlı medyada 32 Bit çözünürlükte 44.1KS/s ila 384KS/s aralığında örnekleme oranını destekliyor. Tabii ki son dönemlerin fetişi olan DSD64 ( 2.8224MHz) ve DSD128 (5.6448MHz) desteği mevcut. Dijital meraklısı arkadaşların tahmin edecekleri gibi 32Bit çözününürlük sadece USB girişinde geçerli. Yine tahmin edeceğiniz üzere cihazın kalbinde Sabre ESS 9018 yongaseti bulunuyor. Biraz teknik detaya dalalım isterseniz, Auralic tasarımcıları farklı hobi alanlarında oldukça popüler çok çekirdekli ARM9 mimarili bir işlemciyi cihaz içerisine eklemiş. Bu işlemci kendi tasarımları “RALiC Sanctuary” ses işlemcisinin kalbini oluşturuyor. Teknik dökümantasyona bakınca bu işlemci hem cihazın yüksek çözünürlükteki dosyaları işleyebilmesinde hemde yine firmanın patentli “ActiveUSB” teknolojisi ile donattığı USB girişini kontrol ediyor. Bu teknolojiler sayesinde DXD format (352.8KS/s ve 384KS/s 32bit PCM sinyalleri) ile beraber DSD formatını da 2.8224MHz ve 5.6448MHz oranları ile native mod’da “DoP V1.1” aktarım standardında işleyebiliyor.

Cihaz içerisinde benim ilgimi çeken şeylerden bir tanesi filtre sistemi. “Flexible Filter Mode” adını verdikleri bu teknoloji seçtiğiniz örnekleme hızına kendisini optimize ederek çalışıyor. Auralic tasarımcıları bu lineer filtre sistemlerinin kişisel olarak ayarlanabilmesine de olanak sağlamış. Altı adet fabrika çıkışı hazır filtre var ve kişisel beğeninize göre arzu ettiğiniz bir filtreyi kullanabilir veya devre dışı bırakabilirsiniz. Üreticinin web sitesinde hangi filtrenin hangi frekans bantlarında nasıl bir işlem yaptığı ile alakalı teknik bilgiler var. Bu arada 5 ve 6 numaralı filtreler DSD çalarken beliriyor ekranda. Filtreleri de kapsamlı şekilde deneme fırsatı buldum tabii ki…

Son dönemlerde dijital dünyaya merak salanların en dikkat ettiği konulardan bir tanesi DAC’larda kullanılan “clock” teknolojisi. Bu konularda Stereo Mecmuası’nda geçmişten bugüne kadar yapılmış çok sayıda tartışma var. Ayrıntılı bilgi için göz atabilirsiniz. Auralic tasarımcıları jitter sorunu için “Femto Master Clock” teknolojisini kullanmış. Tasarımcılar bu “clock” üzerinde kullanıcılara toplam 3 mod sunmuşlar. İstediğiniz gibi clock hızını ayarlamanız mümkün. Ben denemelerimde tavsiye edilen “EXACT” modu kullandım.

Auralic Vega’nın pre çıkışında ORFEO Class-A Output Module adını verdikleri bir çıkış katı kullanmışlar. Bu sayede DAC’ınızı arzu ederseniz direkt olarak güç amplifikatörünüze de bağlamanız mümkün. Tasarımcıların söylediğine göre bu çıkış katı 600ohm yükle %0.001’den az bozulma ile çıkış veriyor. Cihaz üzerinde ses ayar seçeneği bulunduğundan sesi de Vega üzerinden kontrol ediyorsunuz.

Auralic Vega’yı sisteme kurmak için kutu içeriğinde gelen sürücüleri kullanabilirsiniz ancak benim size tavsiyem web sitesinde sunulan en güncel sürücüleri kullanmanız. Ekim 2014 itibarı ile sürücü yazılımının sürümü 2.16.0 idi. Güncel sürücüleri buradan  çekebilirsiniz. Kısa bir kurulumun ardından artık yazılımımızı eğer kullanacaksanız DSD gibi formatları okuyacak hale modifiye etmemiz gerekiyor. Foobar için ayrıntılı bir rehberi daha önce burada yayınlamıştık. Foobar için hazırladığımız DSD okuma kılavuzunda Auralic Vega için yapılacak ayarlar şu şekilde;  ASIO Driver olarak “AURALiC VEGA USB ASIO Driver”ı işaretlemek ve “DoP Marker”ı kullanmak. DSD Playback Method olarak ise “0x05/0xF” seçeneği kullanılacak. Farklı yazılmlar için yapılması gereken yazılımlara üretici ayrıntılı şekilde web sitesinde yer vermiş.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: ,