J.C.Verdier – Control B MM/MC Pre-amp ve Dual Regulated Power Supply – 5

Aslına bakarsanız Control B ile beraber gelen ECC81’ler gayet başarılı. İlk koduyla 12AT7, Avrupalı Mullard-Philips tarafından kodlandığı haliyle ECC81 yine dual triyod yapılı bir lamba. İçerisinde iki adet 6AB4s veya iki adet EC92s tüp altyapısı vardır. Aslında bu lambalar ECC83 ile akrabadır. ECC81’in voltaj gain’i ECC83’ten azdır ancak yüksek anot voltajı sayesinde yüksek frekans gerektiren elektroniklerde oldukça popülerdir. Hifi alanında pre-amplifikatörler veya gitar amplileri buna örnek verilebilir. Tarih boyunca başarılı bir çok ECC81 var özellikle Mullard-Philips, Telefunken ve Siemens tarafından üretilenler. Ancak bir tanesi var ki!

TS65! Bu lambalar ECC81/ 12AT7 ailesinin en nadide örnekleridir. TS aslında “Telefonica Serie”nin kısaltmasıdır. Avrupa’da telefon hizmeti sağlayan büyük firmalar için özel olarak üretilmiştir. 1950’lerde bu telefon firmaları çok büyük firmaların ve özellikle devletlerin kontrolündeydiler. Kullanılacak tüm ekipmanın çok üst düzey kaliteye sahip olması gerekiyordu. Hatta yazılan çizilenlere göre askeri spesifikasyonların bile üzerinde gereklilikler listeleri vardı. 10.000 (on bin!) saatlik ısıtıcı ömrü, altın bağlantı noktaları, mükemmelen eşlenmiş iç iki triyod yapı, düşük gürültü ve tüm lambaların eşdeğer çıkış vermesi gibi bir lambanın tüm olması gerekenleri listesini içeriyordu. Anlayacağınız lamba fetişizminin son noktasıdır.

Bu tüpler genelde Philips logosu ile markalanır ve büyük telefon ağlarına bu şekilde satılırdı. Bu lambalara baktığımızda bazı özgün özellikleri vardır. Bu lambaların tepesindeki meme gibi olan bölümün altındaki bir nevi çember şekilli olan  “D-getter”ların hepsi son derece düzgün ve şekilli olmalıdır. “Plate” yani anot üzerinde 3 katlı bir katman bulunmalıdır. Ecbnebiler buna triple mica diyorlar. Aslında iki katman tam anlamı ile çalışıyor, üçüncü katman ise rijitliği yani sağlamlığı korumak için eklenmiş. Bunları fotoğraflar üzerinde anlatmak mümkün değil.  Ancak TS65’lerin bile kendi arasında daha değerli olanları var!

Bunlar, 1924 yılında Almanya’da kurulan Valvo fabrikası tarafından üretilen modeller. Bunları da lambaların altında bulunan kodlardan hareketle  çözebilmek mümkün. Yukarıda ayrıntı fotoğrafını çektim. Bu kodlara bakarak Valvo tarafından 1950’lerde üretilmiş ve arkasından Philips markası ile satılmış bir set lamba var elimizde. Muhtemelen türünün en nadide örneği.

Bu nadide lambaları da yerlerine yerleştirdikten sonra artık müzik dinlemeye hazırız teorik olarak. Ancak gördüğünüz üzere olayların kontrolü kayboldu artık. O zaman gelin eğlenceye devam edelim.

Control B’nin opsiyonel MM/MC pikap katı size çok fazla ayar seçeneği sağlamıyor. Basit bir şekilde MM ve MC ayar seçeneği var sadece. Yukarıda kullanım kılavuzunda ayar seçenekleri gösterilmiş. Ben Step up Transformer (SuT) kullanacağım için MM katına ayarlamam gerekiyordu.

Yukarıda görüleceği şekilde özel bir pens ile jumper’ları MM pikap katı moduna getirdim. Stereo Mecmuası’nda yaptığımız testlerden dolayı devamlı değişik iğneler ile uğraştığım için zırt pırt cihazların içini açıp jumper ayarı yapmaktansa Step up Transformer (SuT)  değişikliği yapmak daha kolayıma geliyor. Aksi takdirde eğer standart değerlere sahip bir MC iğne kullanıyorsanız direkt olarak MC jumper’larını ayarlamanız yeterli.

Control B’nin sunduğu bir diğer ayar seçeneği pre-amplinin çıkış katının gain’i. 20, 14, 10, 6 ve 0 dB seçenekleri mevcut. Burada mantık olarak güç amplifikatörünüzün giriş empedansını kontrol edip ayarlama yapmanız gerekiyor. Ancak bunu bir nevi ses şiddeti olarak düşünürseniz arzu ettiğiniz gibi farklı ayarlar deneyebilme imkanınız da var.

Her kanal için ayrı şekilde ayar yapmanız gerekiyor. Uygun gördüğünüz bir değeri bu jumper’lar vasıtası ile ayarlayabiliyorsunuz. Aynı işlemi iki kez tekrar ederek çıkış gain seviyesini kolaylıkla ayarladım.

Altıncı Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız