QED Genesis Silver Spiral


İngiliz QED firmasının Genesis Silver Spiral hoparlör kablolarına bir bakış atıyoruz bu inceleme yazımızda. QED benim eskiden beri tanıdığım bir firma. Zamanında firmanın Passive Control Center adını verdiği bir pre-amplifikatörünü kullanmıştım. Zaman içerisinde elimden başta kablolar olmak üzere bir çok ürünleri de geçmişti. Bu kez firmanın üst segment ürünlerinden bir tanesini mercek altına alıyorum.

QED, Bob Abraham ve Ian Vine tarafından 1973 yılında kuruluyor. 40 yaşını aşan firma hifi ve ev sineması alanında kablolalama konusunda uzmanlaşmış durumda. Firma 1978 yılında “QED 79” adını verdikleri hoparlör kablosu ile tanınıyor. 80’lerde farklı ürünlerle pazarda ismini duyuran firma 1990’lara gelindiğinde “Genesis Report” adını verdikleri bir araştırma çalışmasının ardından yeni nesil ürünlerini pazara tanıtıyorlar. Bu çalışmada kabloların mimarileri ile ilgili sorunlar tartışılıyor ve çözüm yöntemleri üzerine yaklaşımlar ele alınıyor. Hemen her konu bilimsel açıklamalar ve konuyla ilgili çözüm önerileri ile ayrıntılı şekilde tartışılmış. Meraklılar bence bir göz atsınlar. Markadan bağımsız olarak kabloların etkileri ve sorunları konusunda gerçekten anlaşılır bir rapor yazmışlar. Bu araştırmalar ışığında QED özel bir kablo mimarisi geliştiriyor ve kabloların sisteme en az etkisinin olması için bazı geliştirmeler yapıyor. QED Genesis Silver Spiral, bu bahsi geçen raporda ele alınıp çözüm yöntemleri geliştirme sürecinin en son üyesi.

Dışarıdan bakıldığında oldukça ilginç bir yapıya sahip olan kablo, firmanın spiral sarım teknolojisi ile üretilmiş. Bu, dışarıdan gürültü alınmasını engellemek üzere geliştirilmiş bir teknoloji. Hoparlör kablosunu oluşturan teller birlikte ayrı ayrı sarılarak ve üstleri özel bir kaplama ile kaplanarak kablonun ucunda birleştirilmiş. Her bir yön kendi içerisinde ayrıca 9 adet oksijenden arındırılmış bakır üzeri gümüş kaplama tel bloğundan oluşturulmuş. Ayrıca polietilen özel kılıflara sahipler. Kabloların arasında firmanın patentli “Aircore” teknolojisi ile düşük kapasitans etkisi ve skin efekt etkisinin azaltılmasına çalışılmış. Tüm bu sürecin sonucunda elde edilen kablonun ölçümleri yapılıp tüketicilere sunuluyor. Burada da ilginç bir durum söz konusu. Pek az üründe gördüğümüz teknik özellikler tüketicilerin bilgisine sunulmuş. Resistans, kapasitans, endüktans gibi değerler daha doğrusu ölçüm sonuçları verilmiş. Tüm bunlar kağıt üzerinde birçok insan için önemli olmasa da, meraklılar için bir başlangıç noktası olarak görülebilirler. Kablolar yine firmanın patentli “Airloc” teknolojisine sahip banana veya spade uçlarla sonlandırılabiliyor. Özel bir araç vasıtası ile yapılan bu bağlantı konektör ile kablo arasındaki akımın doğru akmasını sağladığı gibi kapasitans etkisinin azalmasında rol oynuyor. Siz kabloyu satın aldığınız zaman konektör tipine karar verdiğinizde sonlandırma işlemi Forum Audio tarafından yapılıyor..

Kağıt üzerindeki bilgilerin arkasından bakalım kablo nasıl çalıyor buna bir bakalım. Sistemimdeki hoparlör kablolarını kaldırıp yerine QED Genesis Silver kabloları takarak denemelerime başlıyorum. İlk denemelerin akabinde yanma süreci başlıyor. Kablolar makine destekli yaklaşık 100 saatlik bir sürecin ardından kıvama gelince testlere başlıyorum.

Mack Avenue plak firmasından yayınlanan ve büyük ilgi çeken Stanley Jordan – Friends albümüne bir bakalım. Stanley Jordan’ı müzik dünyasında farklı kılan şey farklı gitar çalma tekniği. Çok kısa bir anlatım ile tellere vurmak üzerine geliştirdiği bu teknik iki el parmaklarını kullanarak basma tekniğinin gelişmiş bir versiyonu. Parmakla çekiçleme veya basma tekniği ve kullandığı özel teller ve gitarlar sayesinde vuruşlarının şiddetini ve titreşimini kontrol ederek gitardan daha geniş bir yelpazede ses alması mümkün oldu. 1980′lerin sonunda itibaren kendi özgün sesini yaratmak için Vigier gitarları ile çalışmaya başladı ve özel yapım gitarlar kullanmaya başladı. Bildiğim kadarı ile hala aynı markayı tercih etmeye devam ediyor. Aslında saçma sapan bir pop şarkısı olan “I Kissed a Girl” şarkısına yaptıkları düzenleme bazı ipuçlarını sunmaya başlıyor. Gitar tonları son derece başarılı ancak asıl çeken bas performansı . Abartılı bir sunum yok ama bas çözünürlüğü gayet başarılı. Albüm çok iyi bir kayda sahip ve üst üste binen sololar var. Özellikle gitar sololarda farklı perdelerden gelen melodiler ve arkasındaki piyano gayet keyifli. QED Genesis Silver Spiral gerek detay seviyesi, gerek tonlar gerekse de sahne açısından sınıfı geçiyor.

Sert bir albüme doğru yola çıkalım. Ronnie James Dio This Is Your Life albümüne bakalım şimdi. Bu albüm Ronnie James Dio’nun vefatının ardından kurulan vakfa yardım amacıyla yapılmış. Albümde bazı önemli isimler hemen göze çarpıyor bir kaçını yazayım hemen; Anthrax, Metallica, Scorpions ve çok daha fazlası. Albümün en keyifli parçası bir medley. Yani birden fazla şarkının birarada çalınmasıyla oluşturulmuş. Metallica’nın seslendirdiği Ronnie Rising Medley adlı şarkı aslında Featuring A Light In The Black, Tarot Woman, Stargazer ve Kill The King şarkılarından oluşuyor. Kayıt çok çok iyi. QED Genesis Silver Spiral bu şarkıda resmen parlıyor. Baslar hem davul tarafından hemde gitarda müthiş. Sert ama yayılmıyor. Gitar tonlarının hırçınlığı büyük bir akıcılıkla sunuluyor. Rock veya daha sert müzik dinlemeyi seven okuyucularımız giriş seviyesinin bir adım ilerisinde sistemlerinde kullanmak için QED Genesis Silver Spiral’i listelerinin başına yazmalılar bence…

Mary Black – Speaking With The Angel. Pure Pleasure tarafından basılan plak başarılı kaydı ile göz dolduruyor. Mary Black, 1955 doğumlu İrlandalı şarkıcı. Müzisyen hem folk hemde çağdaş müzik yorumcusu olarak tanınıyor. Müzisyen müzik içerisinde doğuyor. Babası keman çalıyormuş ve annesi şarkıcıymış. Kardeşleri de müziğe merak sarınca aile “Black Brothers” adlı bir topluluk kurar ve başarılı da olur. Kardeşlerden ilk önce Frances 90′lı yıllarda başarılı olur. Mary Black ise aynı yıllarda neredeyse zirvededir. Ne ilginç bir aile! Yazılan çizilenlere göre 8 yaşında İrlanda halk şarkılarını söylemeye başlar ve Dublin’de kulüplerde çalışır. Arkasından 70′lerde folk topluluklarına katılır ve General Humbert ile Avrupayı dolaşır. Beraber iki albüm kaydederler ve yapımcı Declan Sinnott ile tanışarak kendi kariyerine başlar. Albüm tam anlamı ile İrlanda müzik dünyasını karıştırır ve başarılı olur ve Mary Black’in kariyeri başlar. Speaking With The Angel müzisyenin toplamda dokuzuncu solo albümü. Bu albümdeki notlara göre müzisyen iyice köklerine dönüyor. Albümün açılış parçasına bir bakış atalım. İrlanda folk müziği deyip kenara atılmaması gereken bir parça, Dougie MacLean bestesi olan şarkı Mary Black ile bambaşka hale gelmiş. Güzel ritmli bir parça, keyifli bir vokal performansı var. Arkasında özellikle vurmalılar ile etkileyici bir hal alıyor. Albümün geniş bir sahnesi vardır. Meraklılar bilecektir. Sahne geniş ve vokaller sıcacık. QED Genesis Silver Spiral sistemimde kesinlikle sırıtmıyor.

QED Genesis Silver Spiral, Temmuz 2014 itibarı ile 1 metre için KDV Dahil 660TL’lik fiyatı ile Stereo Mecmuası’nda ele aldığımız giriş seviyesinin bir tık üzerindeki kablolardan göreceli  en uygun fiyatlılarından bir tanesi. Fiyat olarak giriş seviyesinin bir tık üzerindeki sistemler için uygun düşecek bir ürün. Kablonun bence en altı çizilmesi gereken özelliği bas performansı. Hem belirgin hemde yayılmayan bir bas performansı kablonun en öne çıkan özelliği. Bunu yaparken diğer frekans aralıklarını da geri plana atmıyor. Genel olarak sunum son derece başarılı ve detay seviyesi bulunduğu fiyat skalasında denediğim ürünler arasında en iyilerden bir tanesi dersem yanlış olmaz. QED firması makul mantıklı fiyat etiketlerine sahip kablolar ile iyi performansı hedefleyen bir firma ki, Genesis Silver Spiral ile bu hedeflerine ulaşmışlar.

Hemen bir not: Kabloyu “Airloc” teknolojisine sahip banana veya spade uçlarla sonlandırma işlemi Forum Audio tarafından yapılıyor. Seçtiğiniz ucun kalitesine göre fiyatlandırma değişiyor.

QED Genesis Silver Spiral
Hoparlör kablosu Loop resistance – 0.006 Ω/m Capacitance – 76 pF/m Inductance – 0.46 µH/m Dissipation factor – 0.0070
Fiyat: 660TL KDV Dahil (2Metre) Temmuz 2014 itibarı ile / online satın almak için
Temsilci: Forum Audio www.forumaudio.com

Tags: ,