Roksan Kandy K2 Integrated Amplifier Bölüm 2

Chick Corea, Eddie Gomez, Paul Motian üçlüsünden “Further Explorations” albümü ile dinleme testlerime başladım. Hemen söyleyeyim ben bu albümü gözden kaçırmışım ama siz bu hatayı yapmayın! 2010 yılında New York City’nin meşhur Blue Note kulübünde canlı olarak kaydedilen “Further Explorations” aslında bir yıl sonra 50 yıldönümü kutlanacak Bill Evans klasiği “Explorations”ın bir nevi kutlaması gibi. Albümde Evans’a Scott LaFaro ve Paul Motian eşlik etmişti bildiğiniz gibi. Albümün hazırlık aşamasında Corea, Gomez ve Motian, Bill Evans diskografisini gözden geçirir. Her müzisyen seçilen şarkıların orijinal hallerini inceler ve albüm içeriği şekillenmeye başlar ve akabinde canlı kayıt yapılır. Albüm iki diskten oluşuyor. İlk disk Bill Evans’ın LP Portrait in Jazz” albümünden “Peri’s Scope,” ile başlayıp from Village Vanguard albümünden “Gloria’s Step” ile devame diyor. Irving Berlin’den “They Say That Falling in Love Is Wonderful” Sammy Fain ve Bob Hilliard ikilisinden “Alice in Wonderland,” Waltz for Debby albümünden “Laurie” diğer kayda değer şarkılar. Albümde “Song No. 1.” isimli şarkı müzik araştırmacısı Frank Fuchs tarafından bulunmuş. Bulunuş hikayesi Evans’ın oğlunun kendisine verdiği bir teyp sayesinde oluyor. İkinci disk “Hot House” ile açılıyor. 1940′lardan bir Tadd Dameron bestesi. Arkasından Paul Motian’dan “Mode VI” Bill Evans’Tan “Turn Out The Stars” “Very Early” Corea’nın “Another Tango” Jimmy Van Heusen ve Johnny Burke’nin iki bölümden oluşan”But Beautiful” şarkısı ile devam eden albüm Eddie Gomez’in “Puccini’s Walk” şarkısı ile sona eriyor.

Daha ilk şarkı “Peri’s Scope” ile Roksan Kandy K2’nin sunumunun  doğru olduğunu hemen anlıyorsunuz. Piyano tonu son derece keyifli. Chick Corea’nın piyano dokunuşları son derece kontrollü, ustaya saygıda kusur etmemek istercesine ölçülü; K2’de detaylar yerli yerinde ve tonlar harika! “Peri’s Scope” bol swing’li bir şarkı ve Paul Motian yaşına rağmen davul başında harikalar yaratıyor. Ziller ve trampete küçük dokunuşlar hepsi son derece keyifli şekilde sunuluyor. Bu CD’yi bir şekilde ele geçirin tekrar hatırlatayım! Roksan Kandy K2 hem güçlü bir ses veriyor hemde detaylar yerli yerinde. Sunum gayet müzikal!

Aklıma Magma’nın “Üdü Wüdü” albümünü geldi ve hemen CD’yi çekmeceye yerleştirdim. Magma, herhalde Fransız progresif rock toplulukları içerisinde en önemli olanlardan bir tanesidir, hatta belki de en önemlisidir. 1969 yılında kurulan topluluğun kurucusu ve topluluğun beyni Christian Vander’dir. Vander, aslında klasik müzik eğitimi almış bir müzisyen olmasına rağmen, daha çok caz müzikten etkilenmiş. Bu arada Vander, ünlü Fransız piyanist Maurice Vander’in üvey oğlu ve soy ismi ondan geliyor. Vander, genç yaşlarında kafasını gelecek ile bozuyor ve kafasındaki anlatmak için yöntemler arıyor. Ancak kullandığı araç sadece müzik değil. Bunun için sanal bir evren tasarlamaya başlıyor. Örneğin Lovecraft veya Tolkien gibi. Ben şahsen bu konsepti çok severim ve Lovecraft evreninin özellikle fanatiğiyim diyebilirim. Tabii ki Vander’in yaklaşımı ne Tolien kadar edebi, ne de Lovecrat gibi karmaşık. “Üdü Wüdü” tüm albümler içerisinde benim şahsi takıntım. Albümün son şarkısında volüm tuşu gitgide açılıyor.

Albümü ilk dinleyişimde “Studio ZündCD seti içerisindeki albümü kullandım. Şahsi deliliğim olan “De Futura” şarkısında Bernard Paganotti ve Jannick Top imzalı baslara özellikle kulak kabartıyorum. Sıkı baslar harika, hoparlörümün oldukça büyük bas sürücülerinden odaya yayılan titreşimler beni çok mutlu ediyor. Gitar tonları, vokaller harika! Şarkının ikinci yarısı bir manyaklık haline gelmeye başlayınca ve bir ayin halini alınca oluşan kaosu Roksan çok başarılı şekilde göğüslüyor ve sistem dağılmıyor. Şarkı bittikten sonra edinmek için oldukça uğraştığım “Üdü Wüdü” plağını yerleştiriyorum pikabıma. İğne olarak Boboli Signature takılı ve direkt olarak Roksan Kandy K2’nin MM pikap katını kullanıyorum. Pikabım CD çalarıma göre çok daha üst sınıf olunca detay patlaması yaşanıyor. Ancak Kandy’nin pikap katının da gayet başarılı olduğunu düşünüyorum. Bir gün sonra pikap katını mercek altına almak üzere sistemi kapatıyorum!

Bu kez pikabıma Denon DL-103 iğneyi takıp step-up transformatörümü devreye alıyorum. Roksan Kandy K2’nin pikap katına bir bakış atmaya çalışacağım. Değişik bir plağı mercek altına alalım. La Folia – Gregorio Paniagua (Harmonia Mundi HM 1050 180Gr LP) İlginç ve oldukça kalabalık Paniagua ailesinin Harmonia Mundi’den yayınladıkları La Folia albümünün plak baskısı Speaker Corners tarafından yapılmış. Hemde ne basım. La Folia aslında geçmişteki bir kaç benzer albümün tanıtımında bahsettiğimiz gibi ortaçağın sonlarına doğru Portekiz’de ortaya çıkan ve İberik yarımadasında gitgide popü-ler hale geldikten sonra İspanya’ya da sıçramış, halk arasında popüler olmuş bir dans ve dolayısıyla müzik tarzı. Tabii olay bununla sınırlı değil; isminden anlayacağınız gibi delilerde de biraz ilgisi var. Bunu da bir başka sayıda yazarız. Gregorio Paniagua’nın La Folia’sı insanı histerik bir bekleyişe sunan ne zaman ne duyacağınızı bilemediğiniz ama sizi mutlaka şaşırtan bir çalışma. İşin sürprizini kaçırmak istemem ama alışılageldik hareketli ortaçağ melodilerine biraz hatta bayağı çılgınlık eklediğinizde karşınıza bu plak çıkıyor. Kayıt, yorum her şey müthiş.

Albümde ne olacağı hiç belli değil, bazen kurşun sesleri, bazen araba motor sesi (!!!) derken plak insanı kendine hayran bırakıyor. Bu hengamenin arasında müzikte birinci sınıf, performansta aynı şekilde! Roksan Kandy K2 amplinin detay seviyesi, tonu gayet başarılı. İnsan gerçekten keyif alıyor. Bu albümün garip bir sahnesi vardır hem plak hemde CD baskılarında bu durum dikkatinizi çekebilir. Roksan Kandy K2 bu alanda da başarılı. Plaklar plakları kovalıyor bir kaç gün boyunca. Eğer bir MM veya yüksek çıkışlı bir MC iğne kullanacaksanız ve iğneniz orta sınıf civarlarında dolaşacak ise ekstra bir pikap katına kuruş harcamanıza gerek yok. Pikap katı son derece başarılı.

Roksan firması, Kandy K2 ile bana sorarsanız çok başarılı bir iş çıkartmış. Hani bazı ürünler vardır o firmaya gönül verenler çok severler ama Kandy K2 müzik dinlemeyi seven hemen herkesin hoşuna gidecek özelliklere sahip. Müzikal ve detaylı bir sunumu var. Meraklıların hoşuna gidebilecek hemen her hoparlörü rahatlıkla sürebileceği gibi, bunu yaparken kendisinden çok fazla katkı yapmıyor. Hele iyi bir hoparlör kombinasyonu ile kullanırsanız baslar sizi oldukça etkileyebilir. Kandy K2 işçilik anlamında son derece şık. Umarım fotoğraflarda sizlere bu durumu yansıtabilmişimdir. Gerçekten çok keyifli bir görüntüsü var. Verdiğiniz paranın karşılığını hem performansı hemde görüntüsü ile veriyor bana sorarsanız. Pikap katı başlı başına üzerinde durulması gereken bir nokta. Çok çok başarılı ve çok üst sınıf iğneler hariç MM ve yüksek çıkışlı MC iğneler ile keyifle plaklarınızı dinleyebilirsiniz. Cihaz ile verilen uzaktan kumanda bu sınıftaki hiçbir cihazda bulunmayan ek özelliklere sahip. Roksan yeni Kandy’si ile hem güçlü hem müzikal bir amplifikatör üretmiş. Giriş seviyesi ve bir tık üzerinde sistem kurmak isteyen meraklıların kısa alışveriş listelerine bu amplifikatörü yazmalarını kesinlikle öneriyorum.

Roksan Kandy K2 Entegre Amplifikatör
Girişler: Line x5, Moving Magnet x1, Teyp x1, Bypass x1 – Giriş empedansı: 47 kOhms – Çıkışlar: Hoparlör L & R x1, Preamplifikatör x1, Teyp x1, Kulaklık x1 – Çıkış gücü: >125 Watts (8 Ohm), >190 Watts (4 Ohms) – Güç kaynağı: 500VA ultra-düşük gürültülü toroidal transformatör – Damping Faktör >110 (8 Ohms) – Frekans aralığı: 100kHz – Harmonik gürültü: <0.005% 1kHz – 8 Ohms – Sinyalin gürültüye oranı: 100dBa (ref 470mV) – Boyutlar: 432 x 380 x 90mm (ayakları ile birlikte) – Ağırlık: 14
Fiyat: 1.223,66 GBP (KDV Dahil) 4.455TL (KDV Dahil) 26 Haziran 2014 tarihi itibarı ile/ online satın almak için tıklayınız
Temsilci: BL Müzik / www.blmuzik.com

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız