Sitemizin Mobil Versiyona Geçiş Süreci Tamamlandı

Değerli Stereo Mecmuası okuyucuları gerçekten çok uzun bir çalışmanın arkasından sitemizin tüm bölümlerini mobil cihazlarla uyumlu olacak şekilde dönüştürüldü. Sitemizin 2013 yılı istatistiklerine baktığımızda uzun süredir anlam veremediğimiz bazı rakamlar görüyoruz. Mobil işletim sistemleri zaman zaman sitemize tüm girişlerin %50’lerine varan oranlara yükselmiş durumda. Ancak 12 aya yayılmış ortalama oranı %35 olarak tespit ettik. Bu rakam ve dolayısıyla oran, hemen her ay artıyor. Tahminen yaz aylarında tatil yörelerine ilginin artmasıyla bu rakamlar daha da yukarı çıkacaktır. Durum böyle olunca sitelerimizi mobil cihazlarla daha doğrusu cep telefonlarına uygun hale getirmemiz gerekiyordu. Yukarıda özellikle Apple (yoğunlukla iPhone ve iPad’ler) ve Android tabanlı cihazların Stereo Mecmuası trafik pastasından aldığı pay dikkat çekiyor.

Durum böyle iken sitelerimizin mobil edisyonlarını hazırlamaya yönelik çalışmalarımızı hızlandırdık. Aslında bildiğiniz üzere WordPress tabanlı bir altyapı kullanıyoruz ve bu altyapının kendi hazır mobil edisyonları mevcut. Ancak bizim kullandığımız altyapıyı tamamen kendimize özel hale getirdiğimizden dolayı, ister istemez, neredeyse sıfırdan mobil edisyonların hazırlanma süreci başlandı. Bu çalışmalar sonunda bitti. Artık sistemimiz cep telefonlarınızı tespit edip otomatik olarak mobil edisyonu açıyor. Şu an için iPad ve benzeri tabletlerde standart web sitemiz açılmakta ancak bazı testler arkasından bu tarz cihazlar için belki bir sürpriz yapabiliriz.

 

Hazır istatistiklerden bahsetmişken, oranlara genel bir bakış atalım isterseniz. Tabii ki çok uzatmadan… Windows cephesinde en çok kullanılan işletim sistemi Windows 7, arkasından ise sürpriz şekilde Windows XP geliyor. Windows 7’nin oranı neredeyse tüm Microsoft işletim sistemlerinin yarısı kadar. Ancak asıl ilginç olan şey, yeni nesil Windows 8, %1,8’lik oranı ile tam anlamı ile hayal kırıklığı olarak gözüküyor. Bu rakama yeni nesil Windows Phone’lar yani Nokia Lumia serisi de dahil. Bir fikir vermesi açısından grafik yukarıda.

Biz Linux sistemlerini çok önemsiyoruz. Web sitemize ziyaretlerin toplam %1’lik bölümü Linux tabanlı sistemlerden geliyor. Tahmin edebileceğiniz üzere Ubuntu ailesi büyük bir orana sahip. Çok minik bir oranda masaüstü Android versiyonları dikkat çekici. Çok nadiren kullanılan bu sistemin ülkemizde az da olsa kullanılması çok dikkatimizi çekti. Bu arada sitemize Linux üzerinden giren okuyucularımızın biraz(cık) daha hızlı hizmet aldıklarını söylemek lazım. Stereo Mecmuası’da Linux tabanlı sistemler üzerinden yayınlanıyor.

Apple tabanlı sistemlerde ise geçen seneye göre büyük bir artış dikkat çekiyor. Özellikle mobil tarafta farklı OS X edisyonları resmen istatistikleri domine etmiş durumda. Ayrıca ilginç bir şekilde Safari kullanımının da arttığını görüyoruz. Okuyucularımızın farklı Apple bilgisayar sistemlerine sahip olması önümüzdeki optimizasyonlarda bazı düzenlemeler yapılmasını gerektirecek gibi.

Yukarıdaki grafikte ilginç bir tablo var. Sony Playstion üzerinden web sitemizi incelemeyen okuyucular dikkat çekiyor. Yukarıdaki tablo sadece Türkiye tabanlı rakamlarla oluşturulduğundan bizi şaşırtan bir durum oldu. Bu arada eski Nokia, farklı BlackBerry sistemler ve eski telefonlarla sitelerimize giren okuyucularımız olduğunu görüyoruz. Son çalışmalarımız ve eklemelerimizle bu tarz sistemleri kullanan okuyucularımızda mobil edisyonlarımızı kullanabilecekler.