Audio Block DAC-100 Bölüm 2

Yaz döneminde Stereo Mecmuası’nda oyun müzikleri haftası yapmıştık. Yayınladığım en önemli albümlerden bir tanesi Trine 2 isimli oyunun müzikleriydi. Oyunun müzikleri Ari Pulkkinen imzalı. Ari Pulkkinen çok ilginç bir müzisyen. 1982 yılında Finlandiya Helsinki’de doğan müzisyen ses tasarımcısı olmasının yanında oyun müzikleri konusunda uzmanlaşmış. Hemen herkesin aşina olduğu meşhur Angry Birds oyununun tema kompozisyonu müzisyene ait. Yazılan çizilenlere göre erken yaşta müziğe ilgisi başlayan Pulkkinen bilgisayar başında müzik yapmaya ve bestelemeye merak sarmış ve çok erken yaşlarda bir çok oyunun müziğinde çalışmış. Bu dönemlerde genç yaşında başarıdan başarıya koşan müzisyen herhangi bir müzik dersi veya okuluna gitmemiş.Ari Pulkkinen için yine ilginç bir diğer not Angry Birds oyunu için bestelediği tema Londra Filarmoni Orkestrası tarafından 2011 yılında seslendirilir. Bir oyun müziği geliştiricisi için herhalde bu çok bir olaydır. Dünyanın en önemli orkestralarından bir tanesinin bestenizi seslendirmesi… Trine soundtrack’i genel olarak günümüzün ortaçağ temalı folk müziğinin etkilerini hissettiriyor. Genel olarak Alman ve İskandinav melodilerinin yanında daha güneye doğru neşeli temalara da yer verilmiş. İlginç olan şey, bir bilgisayar oyunu müziği olmasına rağmen besteler çok katmanlı olarak bestelenmiş ve sanki bir büyük orkestra tarafından seslendirilmesi mümkün olsun diyerek klasik enstrümanlara önemli bir pay bırakılmış. Bunun yanında ortaçağa özgü tınılar da eklenerek çok ilginç bir müzikal yapı elde edilmiş. Kayıt yüksek çözünürlüklü ve detay seviyesi çok iyi. Özellikle “The Giant Dragon” şarkısının bonus edisyonunda şarkıyı büyük orkestra seslendirmiş. Audio Block DAC-100’ün sahnesi de başarılı.

Hem kendi CD çalarımı hemde Audio Block firmasının C-100 CD çalarını kullanarak denemelere başlayabilirim. Ele alacağım ilk albüm Smashing Pumpkins’ten geliyor Mellon Collie and the Infinite Sadness, Amerikalı alternatif rock topluluğu Smashing Pumpkins’in üçüncü stüdyo albümü. Albüm zamanında iki CD ve üç plak olarak pazara sürülmüştü. Albüm için bizzat Billy Corgan nezaretinde re-master yapılmış. Bu çalışmanın sonucunda hem CD hemde plak formatında albüm piyasaya yeniden sürülmüştü. Benim elimde hem eski baskı hemde yeni baskı CD bulunuyor. Yeni baskı çok daha güzel. Hemen Jellybelly, Zero, Here Is No Why ve arkasında Bullet with Butterfly Wings kombosu atıyorum. Sert tonlar insanı hemen hareketlendiriyor doğrusu. Her iki CD çaları transport olarak kullanarak hem optik hemde koaksiyel bağlantı ile kullanıyorum. Bana sorarsanız koaksiyel bağlantı da daha iyi bas performansı elde etmek mümkün Audio Block DAC-100 ile. Albümün atmosferini başarı ile yansıtıyor kullandığım kombinasyonlar.

Bu kez bilgisayarın USB bağlantısını kullanarak Rehber – Türkçe Sözlü Güzel Müzik albümüne göz atıyorum. Abümü ilk dinlemeye başladığınızda müzisyenlerin rahat durmayıp sıradan bir Türkçe sözlü bir albümden çok ötesinde bir şey yaptığını anlıyorsunuz. Albümün açılış parçası olan “Büyük Saat”ın arka planlarına kulak kabartmanızda fayda var. Hemen durumu anlayacaksınız. Albüm toplam 7 parçadan oluşuyor. “Gerçek” parçası çok keyifli olmuş. Ancak hemen bir not düşelim. Albümdeki sözler popüler örneklerde gördüğümüz üzere şarkıda söz olsun, yalan yanlış nakarat yazalım uyak olsun takıntılarından çok uzaklarda bir yerlerde. Tınılarda aynı şekilde. Hatta “Ruh” şarkısını şöyle keyifle dinlemenizi öneririm. “Sorgu” şarkısının sözlerine de aynı şekilde kulak kabartın. Albümün genel atmosferi çok başarılı. Derinlik hissi iyi. Tonlar bir yandan rock müziğine göz kırparken, elektronik müzikten daha farklı tarzlara kadar çok renkli bir yapıya sahip. Albüm yüksek çözünürlüklü değil standart MP3 dosyası. Buna rağmen mutluyum sonuçlardan.

Eric Bibb – Booker’s Guitar 1951 doğumlu Eric Bibb ülkemizde de çok sevilen bir Amerikalı blues müzisyeni. Uzun yıllar önce Avrupa’ya taşınan Bibb, 2010 yılı albümünde sık sık karşılaştığımız şekilde bir anma albümüne imza atmış. Bu albüme konu olan müzisyen Booker T. Washington White veya onu tanıdığımız ismiyle; Bukka White. Mississippi doğumlu White, ile bir diğer blues devi B.B. King, akrabalar. Bu önemli isim, metal gitar denilen (Amerikada national guitar deniyor) özel bir gitar çalan önemli isimlerden bir tanesi. 1909 yılında doğan müzisyen ilk kaydını Victor Records için 1930 yılında yapmış. Kendisine özgü bir stil yaratan White, özellikle gospel’de gördüğümüz son cümlenin belli satırlarda tekrarlanması geleneğini blues’a taşımıştır. White ilerleyen yıllarda unutulmuş ancak 1960’lardaki Blues’un araştırma ve yeniden yükselme döneminde tekrar hatırlanmıştır. Hemen her blues müzisyeninin hayatında olduğu gibi White’ın hayatı da efsanelerle örülüdür. Bibb, bu efsaneleri güncel bir yorumla günümüze taşıyor. Albüm klasik Bibb çizgisinde kayıt Telarc albümlerinde alıştığımız gibi. VOokal performansı ile gitar tonları birazcık önde. Audio Block DAC-100 bu albümde de başarılı bir tablo çiziyor.

Sonuç olarak Audio Block DAC-100 başarılı bir görüntü çizmeyi başardı. Ancak eğri oturup konuşmak gerekirse İstanbul dışındaki bir çok firmanın ülkemize ithal ettiği ürünler söz konusu olunca tüketicilerin kafalarında bazı soru işaretleri oluyor. Özellikle cihazların ikinci el değerleri konusunda şüpheler daha bilindik markalara doğru kaymayı beraberinde getiriyor. Bu durumun haklı tarafları da var, aksini söylersek yalan söylemiş oluruz. Ancak Audio Block’un tüm 100 serisi için bu ön yargısız yaklaştığınızda işini düzgün yapan ve gerçekten özenli şekilde üretilmiş cihazlar olduğunu görüyoruz. Audio Block DAC-100 giriş seviyesinin bir tık üzerinde fiyat etiketinde sayılabilecek bir ürün için başarılı bir performans gösteriyor. Bu fiyat seviyesi oldukça zorlu bir rekabete sahne oluyor hem ülkemizde hemde dünyada. Karar vermenin çok zor olduğu DAC dünyasında DAC-100’de ülkemizdeki rekabet içerisinde şans verilebilecek bir ürün.

Audio Block DAC-100
Dijital Analog çevirici.
Fiyat: 740 Euro (KDV Dahil) 
Temsilci: Batur Hifi / www.btrhifi.com

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız