ZYX Omega G Bölüm 2

Her zaman yazdığım gibi tutarı ne olursa olsun iğnelerimizi takarken mümkün olduğunca dikkatli olmalı ve optimal ayarları yapmalıyız. İğnemizin okuma sırasında optimal şekilde konumlandırılması hem ses açısından hemde -tabii en önemli olarak- plaklarımızın sağlığı açısından çok çok önemli. Ben ZYX Omega G’yı her zaman olduğu gibi Michell Gyrodeck pikabım üzerindeki SME Series V ile kullanacağım. Farklı ayarlar denememe rağmen en güzel sonuçları ben SME’in kendi protractor’u ile elde ettim. Sizlerde farklı geometrileri denemekten kaçınmayın. ZYX’in yapısından dolayı bayağı özendim ayarlarıma. Ancak ayarları yapmak iğnenin kutusunu açmaktan daha kısa sürdü dersem yanlış olmaz :)

Hemen bir tespitimi yazayım. ZYX Omega’yı ambalajından çıkar çıkmaz hali ile dinleyip yorumlarsanız bir şeyler eksik kalacaktır. Bu iğne oldukça uzun bir yanma süresine ihtiyaç duyuyor. Öyle 5-10 plak değil çok daha fazlası. Bu sürenin geçtiğini ilk dönemlerde dinlediğiniz plakları yeniden dinlediğinizde anlayacaksanız. Anormal bir detay artışı ile karşılaşacağınızı söyleyeyim şimdiden.

Yes’in Fragile albümü yine pikaptaki yerini alıyor. 1971 ila 1974 arasındaki dönem Yes topluluğunun altın çağı sayılabilir. Bu dönemde Fragile, Close to the Edge ve Topographic Oceans albümleri yayınlanmıştır. Benim için Yes’in en iyi albümü “Close to the Edge”dir ancak Fragile için yapılan Analogue Production plak baskısı tüm Yes diskografisindeki en iyi baskıdır. Progressive rock dinleyicilerinin özellikle de Yes severlerin mutlaka edinmelerini tavsiye ederim. İlk baskıya bakarak mukayese etme fırsatı bulduğum bu baskı her açıdan mükemmel. Detay seviyesi anormal seviyelerde. Şaka değil gerçekten anormal bir seviyeden bahsediyorum. “Roundabout” plağın ilk şarkısı. Akustik gitar bölümlerini hatırlıyorsunuzdur. O dokunuşlar öyle bir uzuyor ki, benim sistemimdeki tüm zamanların en iyi üç performansından birisi olduğuna eminim. Sahneden bahsetmek daha doğrusu sahneyi anlatmak inanın çok zor. Bir iğne nelere kadir.

Geçtiğimiz aylarda Henry Cow topluluğunun In Praise of Learning plağından bahsetmiştim. Ikeda 9TT iğne incelemesinde 9TT’nin bu plaktaki performansında resmen başım dönmüştü, ZYX ile bakalım durum ne olacak. Şunları yazmıştım plakla ilgili; Albümdeki tüm isimler neredeyse hemen her enstrümanı çalabildiklerinden müzisyen listesi o kadar uzun ki. Bu albümde ayrıca İngiliz/ Alman avant-garde pop grubu olan Slapp Happy’nin ekibi de katkıda bulunmuş. Klavye Anthony Moore, gitar Peter Blegvadve vokallerde Dagmar Krause. Tabii bunlara ek olarak soprano saksafonda Geoff Leigh, trompette Mongezi Feza – trumpet ve osilatörde Phil Becque albüme destek vermiş. Albüm kapağında John Grierson’un bir sözü var, albümü kesinlikle çok iyi açıklıyor; “Sanat bir ayna değildir, sanat bir çekiçtir” Albümün daha ilk şarkısı olan War’da çekici kafanızın ortasına yemeniz mümkün. Dagmar Krause ile Peter Blegvad düetinin hemen arkasından olanlar oluyor. “Living in the Heart of the Beast” ise topluluğun en önemli şarkılarından bir tanesi. Bol politik içerik ve taşın havalarda uçuştuğu “Beautiful as the Moon – Terrible as an Army with Banners” diğer dikkat edilmesi gereken şarkılardan. Albüm zaten mükemmel ve ile ulaşılan ayrıntı bu iğnede de inanılmaz seviyelerde. Baslar yumruk gibi ve büyük Beyma hoparlör sürücülerimden bas detayı alıyorum. Bu iğnenin Ikeda’nın iğnesinden en önemli farklı yönü, sesin egzotikliğinden ziyade daha nötr/doğal tonlamaya doğru yaptığı yolculuk.  Ancak bunlar öylesine farklar ki, yazarak anlatmak çok zor. Minicik farklar ve anlatmak neredeyse imkansız. Açık konuşayım incelediğim bazı ürünler ve ZYX Omega G arasında bir tanesini seçip almam gerekseydi çok zorlanırdım hatta kafayı yerdim herhalde.

Yine bu seviyedeki iğneleri test ederken kullandığım bir plak Bill Evans Waltz For Debby platonun üzerindeki yerini alıyor. Bu muhteşem albüm klasik Evans üçlüsünün harika performansını Analogue Production’ın gerçekten üst sınıf remaster teknolojisi ile harika bir şekilde dinleyicilere aktarıyor. İlk şarkı bir klasik olan “My Foolish Heart” “1949 yılında meraklılar ile ilk kez buluşan bu muhteşem şarkının müziği Victor Young imzalı. Sözler ise Ned Washington tarafından yazılmış. Şarkının sözlü versiyonu tüm önemli caz solistleri tarafından defalarca seslendirilmiştir. Şarkının bilinen ilk kaydı 1950 yılında Gordon Jenkins tarafından yapılmış. Ancak asıl popülerliği Billy Eckstine ve orkestrası sayesinde olmuştur. Bu düzenleme toplamda 1 milyon adet satmış. O dönemlerde bunun nasıl bir rakam olduğunu düşünmek bile kolay değil. Bill Evans düzenlemesi ile bu şarkıyı dinlemek gerçekten keyif. Scott La Faro ve Paul Motian birlikteliği ve üçlünün müzik kariyerlerinin en üst noktasında olmaları sayesinde bu canlı performans göz kamaştırıcı hale geliyor.  Evet değerli okuyucular, test burada bitmiştir. ZYX’in egzotikten doğal/nötral tonlamaya doğru kayışı ortaya son derece plak gibi çalan ancak sanki laboratuvar ortamında plağın izlerine ameliyat düzenliyormuş gibi bir detay seviyesi var. 45 devirlik yeni baskı plaklardaki durumu hiç sormayın direkt pas geçiyorum. Sanırım SME V ile ZYX Omega G iyi bir sinerji oluşturdu.

Haydi eğllenceli bir albümden bahsedelim. Gregorio Paniagua’nın La Folia plağı. Plak Speakers Corner alamet-i farikası. La Folia aslında geçmişteki bir kaç benzer albümün tanıtımında bahsettiğimiz gibi ortaçağın sonlarına doğru Portekiz’de ortaya çıkan ve İberik yarımadasında gitgide popüler hale geldikten sonra İspanya’ya da sıçramış, halk arasında popüler olmuş bir dans ve dolayısıyla müzik tarzı. Tabii olay bununla sınırlı değil; isminden anlayacağınız gibi delilerde de biraz ilgisi var. Gregorio Paniagua’nın La Folia’sı insanı histerik bir bekleyişe sunan ne zaman ne duyacağınızı bilemediğiniz ama sizi mutlaka şaşırtan bir çalışma. İşin sürprizini kaçırmak istemem ama alışılageldik hareketli ortaçağ melodilerine biraz hatta bayağı çılgınlık eklediğinizde karşınıza bu plak çıkıyor. Kayıt, yorum her şey müthiş; hatta absürd. ZYX Omega G ile yine müthiş bir dinleti yapıyorum. Uzatmaya hiç gerek yok, iğne müthiş çalıyor.

Stereo Mecmuası’nda zaman zaman benim sistemim ile müthiş bir sinerji yaratan ekipmanlar denk geliyor. ZYX Omega G onlardan bir tanesi oldu. Dışarıdan nasıl gözüküyor bilmiyorum ama inanın böyle testler benim için eziyet. Eminim ki, Hakan ne saçmalıyorsun ne güzel bir sürü test yapıyorsun diyebilirsiniz. Ama 5.000 Dolarlık bir iğnenin sorumluluğu bir yana, bir cihazı test edip performansı başınızı döndürüp sonra o ekipmanı geri göndermek insanın ruh sağlığında kısa süreli dalgalanmalara yol açabiliyor. İster inanın ister inanmayın… Ne yapsak 200-300 Dolar’dan yüksek ürünleri test etmesek mi acaba?

ZYX Omega G, müthiş bir iğne, her şeyiyle müthiş. Hoş bu iğne böyle ise en üst segment “Diamond” serisi nasıldır diye düşünmeden edemiyorum. Omega, ciddi bir yanma sürecine ihtiyaç duyuyor ancak en önemlisi iyi bir kol olmaz ise olmaz. Siz ayarladıkça daha iyi çalıyor meret, sanki performansının sonu yok gibi. İğne kesinlikle ucuz değil. Bu incelemeyi yazarken 4.900 Dolar + KDV’lik bir fiyat etiketi vardı. Üst sınıf bir sisteminiz varsa kısa alışveriş listenize mutlaka ama mutlaka yazın. İmkan olduğunda firmanın 1.000 Dolar altı fiyat etiketi olan R-50 Bloom modelini mercek altına almak istiyorum. Bakalım o nasıl çıkacak. Umarım yazıyı keyifle okumuşsunuzdur….

ZYX Omega G
Üst sınıf MC iğne. Output Voltage 0.24mV (H = 0.48mV) (3.54cm/sec., 1kHz) Frequency Response/( +/- 1dB) 10Hz ~ 100kHz (20Hz ~ 20kHz) Channel Separation >30dB (1kHz) Recommended Tracking Force 2.0gm [20 ~ 25 degrees Celsius] Tracking Force Range 1.7gm ~ 2.5gm Compliance horizontal (vertical) 15 x 10-6cm/dyne (12 x 10-6cm/dyne)
Fiyat: 4.900 DOlar + KDV
Temsilci: Audio AVM / www.audioavm.com

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: