Wharfedale Diamond 10.1 Bölüm I

BÜYÜMÜŞTE KÜÇÜLMÜŞ

Profesyonel müzisyen arkadaşlarımla bir araya geldiğimde fırsat buldukça kendi enstrümanlarının yer aldığı eserleri veya eser bölümlerini dinletirim… Duydukları seslerde ne gibi analizler yapacakları benim için önem taşır.

Uzun süreli bu testlerimin sonunda benim için ilginç olacak sonuçlar ortaya cıkmıştır. Mesela arkadaşlarımın neredeyse tümü her zaman için iki yollu stand mount veya floorstand hoparlörlerden keyif almışlardır. Hoparlör sayısı arttıkça hoparlör büyüdükçe sürekli rahatsız olmuşlardır.

Bu seçim aslında benim kişisel tercihlerim olduğu için çoğunlukla iki yollu hoparlörler ilgimi çekmiştir.

Geçtiğimiz günlerde Ankarayı ziyaret edip iki çift hoparlörünü getiren sayın Bülent Batur’un Aurum Cantus’larının yazısını hazırlarken İstanbul’dan gelen bir kutu kapıma kondu. Aylar önce Wharfedale 10.1 hakkında çok olumlu yazılar okuyunca temsilci firmadan bu hoparlörleri rica etmiştim. Getirmediklerini söyleyince oldukça şaşırmıştım. Firmanın ödül alan iki hoparlörü 10.1 ve 10.5 ithalat listesine alınmamıştı. Her ne hikmetse bol sürücülü hoparlörün Türkiye’de makbul olduğu anlayan firma genelde bu tarz ürünlere yönelmişti.

”Ben sipariş veriyorum, lütfen getirtin” dedim ve açıkçası unuttum“

Firma unutmamış. Hoparlör gelince hemen göndermiş. Aurum Cantus’ların yazısı uzun olacağından dayanamadım ve ara vererek Wharfedale 10.1’leri gündeme aldım.

Bu mini hoparlörler kutusundan çıkarırken bile etkileyiciydi. Bir önceki serilerde kırılır diye ön ızgarasını bile dikkatle açtığımız Wharfedale ürünleri artık ileri düzey bir mühendislikle hazırlanır hale gelmişti.

Ünlü dizayn ustası Peter Comeau’nun kısa süre önce Ar-Ge bölümünün başına getirilmesi ile, ilk mükemmel ürünler kendilerini göstermeye başlamıştı. Ucuz ve seri üretim anlayışı ile audio severler tarafından tedirginlikle karşılanan IAG grubu ışık ve yat ticaretindeki başarısına ses sistemlerindeki kalitesini artırarak eşlik etme isteğini gündeme getirmiş anlaşılan.

10.1 mükemmel bir işçiliğe sahip oval yan duvarlar iç bükey yan panel anlayışı artık çok yaygın kullanılmakta. Sönümlenme açısından dizaynı yapanlar büyük kolaylık getiren bu yapı 10.1′ in en önemli özelliklerinden birisi. Ön tarafta lake kaplı birinci sınıf ön siyah lake kaplama ile bitiyor. Kompozit yapı titreşim ve istenmeyen rezonanslara karşı geliştirilmiş yeni bir teknikle oluşturulmuş. Arkada Wharfedale imzalı bi-wire binding post takımı yer alıyor. Tiz sürücü hizasında çift port ile refleks delikleri arkaya yerleştirilmiş. 45Hz civarında derin ve etkin bas için tasarlanmış portlar, kabinin bas rezonanslarında gösterdiği tepkimeleri başarıyla dengeliyor. Ahşap mı, vinyl mi, diye rahatlıkla karıştırabileceğiniz, anlayamayacağınız kalite bir kaplama hoparlörün dışını sarıyor. Ön ızgara sürücüleri ahşap panele bağlayan allen başlı vidalara ustaca ve kaliteli bir biçimde tutturulmuş. Eski esnek ve habire çatlayıp kırılan ön ızgara oldukça kaliteli bir bitimle sunulmuş.

Ön panelde yer alan bas/mid sürücü 12.5 cm’lik kevlar ana malzeme ile ve şık bir lastik kenarlıkla biçimlendirilmiş. Tiz sürücü neodyum destekli 25mm’lik ipek kubbeli ve önü ızgarayla korumaya alınmış. Aslında bu yapının koruma olarak isimlendirilmesi yanlış zira Wharfedale uzmanları bu formatın tizlerde yumuşama yapmasını sağlamak için konulduğunu belirtmişler.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayın