Micro Mega IA60 ve CD10 Bölüm I

Yıllar önce audio mağazalarının minimalist seçkin örneklerinden biriydi Micro Mega. Benim için bu isim çok ilginç bir anlam taşıyordu çünkü aynı adı taşıyan dental ürünleri muayenehanemde büyük bir mutlulukla kullanıyordum. Yine Fransız kökenliydi ama firmaların arasında bir bağlantı yoktu.

Mikro Mega ilk döneminde özellikle CD çalıcılar ile ön plandaydı son derece iddialı modeller ile piyasada boy gösteren Micro Mega’lar metal, cam veya pleksi birleşimine çok başarılı audio topolojileri ile anlam katıyordu..Ucuz muydu ? derseniz kesinlikle “hayır” derdim. Micro Mega’yı o dönemde az da olsa başarısız kılan etkenlerden biriydi. O fiyatlara çok daha üst sınıf seçenekler vardı.

Derken kötü günler geldi CD transportlarındaki arka arkaya baş gösteren arızalar, yazılımlardaki problemler Micro Mega’nın ani çöküşüne yol açtı. Micro Mega çöküşü diğer firmaları da harekete geçirdi. Ne kadar üst düzey teknoloji uygulanırsa uygulansın başka firmalar olan bağımlılık bir firmayı baş aşağı getirebiliyordu..

Dünyaca ünlü bir firmanın transport üretmekteki hatasının bedelini Micro Mega ödemişti ve bu hifi sektörünün önemli bir ders almasına neden olmuştu.

Firma iflasını ilan etti ve en önemlisi satılmış olan pek çok cihaz garanti kapsamı dışında kaldı. Bu belki bizim ülkemiz için çok önem taşımayan bir durumdu ama Avrupalının aldığı ürünün garanti kapsamı dışı kalması çok önemli sonuçlar doğurabilirdi..

Hukuki anlamda neler yaşandığından haberim yok ama belki de Micro Mega’nın en önemli şansı kemikleşmiş bir müşteri kitlesine sahip oluşu ve fanatikler yaratmasıydı.

O kitle cihazlarına sonuna kadar sahip cıktılar. Hatanın transport üreticisinde olduğunun farkındaydılar…

Yıllar geçti ve Micro Mega şimdi yeniden piyasalarda. Firmayı 1991 yılı Motosiklet şampiyonu Didier Hamdi satın aldı. Kendisi Fransa’da başarılı bir mühendislik firması yöneticisi olan Hamdi, açıklamalarına göre önce Micro Mega felsefesi yarattı. Bu Minimalist çizginin devamı verimli ama basit bir tasarım, güncel teknolojinin adapte edilebilmesi ve son derece sağlam ve gelişmiş teknolojik alt yapının uygulanmasıydı.

Micro Mega kurucusu Daniel Schar, ar-ge’nin başına getirildi yaklaşık 17 ürünün tasarımına başlandı. Temel teknolojinin yanına D sınıfı amplifikatör anlayışı getirildi

Üç CD çalarlar, üç entegre stereo amfi, stereo pre-amp, iki güç amfisi, FM radyo ve pre-amp surround / işlemcisi ,DAC ana ürünler olarak tespit edildi.

Her ne kadar Fransa’da imal edilse de İngiliz tüketicisinin istek ve anlayışı ön plana alınmış görünen tasarımlar geliştirildi. Buna sebep bana kalırsa Micro Mega’nın bir önceki modellerinin İngiliz tüketicisinde oluşturduğu satış yüzdesinin yüksekliğiydi.

Didier Hamdi bu arada kendisinin ve aile bireylerinin elinden düşürmediği iPod’u Apple ile anlaşarak cihazlarına taşıdı . iTunes uyumlu DAC ve amplifikatörlerindeki bağımsız iPod girişi bunun ispatıydı.

İngiltere’ye göre 700 den başlayıp 1.600 pound’a kadar uzanan fiyat anlayışı da firmanın yaygınlaşma isteğinin en büyük belirtisiydi.

İkinci Bölüme Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: