Pioneer PD-D9-J SACD Çalar

Pioneer eski yıllarda 70’ler, 80’ler de HiFi alanında önemli çalışmalar yapan bir firma iken 90’larda trend’e kapılıp AV amfi ve sistemlere doğru kaymıştı fakat firma 2007 ve sonrasında üretmeye başladığı sıkı hiFi modellerle bu alana hızlı bir dönüş yaptı.

Öncelikle bir SACD player olan PD-D6-J modelini üretti. Bu cihazın takımı bir amplifikatör ve bir tuner katı ile seri tamamlandı.. SACD player modeli EISA ödülünü kazandı. Sonrasında ise bu SACD player modelini geliştirdi ve ortaya Pioneer PD-D9-J Super Audio Player çıktı.

Yıllardır SONY SCB XB-780 QS SACD player kullanmaktayken bu modelde çıktığı günden bu yana gözüm vardı derken uygun şartlarda sağ olsun Sn.Mete Kızavul bu cihazı edinmeme vesile oldu.

Biraz sizlere cihazı anlatmak istiyorum. Öncelikle Pioneer ucuza kaçmamış, cihaz yüksek seviyedeki komponentler ile üretilmiş.

Yukarıda cihazın içinin üstten görünümü var. PD-D9-J’de firma Wolfson WM8741 192kHz/24-bit yüksek performanslı 2 adet DAC kullanmış bunlar paralel çalışarak dijitalden analoğa daha hassas bir dönüşüm sağlamaktalar. Yüksek örnekleme oranları timing jitter’i önlemekte ve master’a yakın ses kalitesi sunmaktadır.

Cihazın içinin bir başka görünüşü

PD-D9-J ayrıca ünlü AIR Studio tarafından hiFi ses için ayarlanmış. AIR Studio’nun yaptığı ayarlama devrenin iç yanıtının hızlı olmasını ve üretilen sesin olabildiğince orijinal sese yakın olmasını garanti etmektedir.

Üstte cihazın sürücü kısmı görülmektedir.

Cihazın özel dört katmanlı bir şasiye haizdir. Alt, üst, ön ve yan panelleri alüminyumdan üretilmiş. Ayrıca alt tabanı oldukça sağlam bir yapıdadır ve çok yüksek bir iç stabilite sunar. Yani duyduğunuz ses size gürültüsüz (noise free) olarak ulaşır. Bu özellik çok sağlam olan TAOC ayaklarla desteklenmekte ve bunlar cihazı her tür yüzeyden gelecek titreşimlerden korur. Cihaz, CD ve SACD yanı sıra CD-R, CD-RW ve MP3 CD okumaktadır. Bilindiği üzere normal CD’lerde frekans spektrumu sadece 20.000 Hz’e dektir. Bu tarz CD’lerde yüksek frekanslarda geliştirme yapmak için Pioneer cihazda Legato Link Pro devresi kullanmış. Bu Legato Link’in daha ileri modeli en basit anlamıyla sesteki sertlikleri bertaraf edip daha doğal bir ses üreten ileri bir dijital filtredir. Bu özellik aktif edildiğinde CD dinlerken daha transparant ve kristalize bir ses elde edilir.

Resimde güç kaynağı kısmı görülmekte.

Diğer bir özellik ise cihazın üstünde bulunan Pure Audio özelliği, bu özellik aktif edildiğinde cihaz ekran dahil tüm dijital kısımları kapatarak çok detaylı ve temiz üretilen analog ses vermekte.

 Birazda cihaz ile yaptığım bir kaç dinletiden bahsederek performans hakkında fikirlerimi belirtmem gerekirse; öncelikle eski SACD player’ım SONY SCB XB-780QS ile en çok dinlediğim Diana Krall’ın A Look Of Love albümünün SACD’si ile başladım. İlk etapta görülen Pioneer’ın SACD çalarken gösterdiği performansın eski SACD player’ımdan çok farklı ve detaylı olmasıydı. Dinleti esnasında kayıtın her detayını sanki o an bir caz kulüpte sanatçı ve ekibini dinler gibi dinleme hissini vererek cihazın ortaya koyduğunu hissettim.

 Denediğim diğer bir SACD ‘de Stockfisch’ten çıkan Paper Boys’un albümü idi. Güzel odyofil kayıtları ile tanınan firmadan çıkan bu SACD’de biraz İrlanda tadan biraz country, biraz rock ve birazda Antlardaki yerel müziklerden esinlenen grubun harika müziği ile sizi buluşturmakta, burada albümden çok bahsetmeyeceğim evvelce bloğumda LP’sini detaylı işlemiştim. Bu güzel odyofil kaydın her detayını cihaz mükemmelen verdi. Sonrasında ise bu kez CD olarak yayımlanan Miles Davis ve Gil Evans The Colombia Comlete Studio Recordings adlı box’tan seçtiğim kimi albümleri cihazın CD performansını anlamak için dinledim. Bu arada yakında bloğumda bu CD box’ı detaylı tanıtacağım.

 Öncelikle dinlediğim CD albüm Sketches Of Spain oldu, sonrasında ise Quiet Nights. Burada Miles Davis’in mükemmel yorumunu değilde cihazın albümü çalma performansını irdelemek isterim. Tabii ki çalınan SACD değilde CD olunca bazı teknik farklar sebebiyle arada fark olması normal ama böyle iyi bir kayıt içeren CD ‘de aletin kuması çok çok tatminkar. Sesler berrak, detaylar çok açık hissedilmekte. Ayrıca cihazda Legato Link Pro aktif edilirse CD dinlerken performans daha da yükseliyor.

 

+ noktalar: sağlam gövde, çok iyi izolasyon, kaliteli komponentler, harika bir tasarım ve iç yapı, cihaz üzerinde olabildiğince az düğme , çok kaliteli çift DAC. -nokta: Uzaktan kumanda, basit ve işlevsel ama pek cezp edici değil

Bülent Şaman

Tags: