EKCO VE55SE Bölüm II

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Amplinin bir ilginç özelliği cihazı kapatmadan triyod ve ultra linear seçimi yapabilmeniz. Triyod modunda daha sıcak bir ses elde ediyorsunuz ancak daha az güç elde ediliyor, ultra linear modunda güç fark edilir derece de yükseliyor. Bu meraklılara farklı tatlara göre farklı seçimler yapabilmeyi sağlıyor. Örneğin bir caz üçlüsü dinlerken triyod modunda, rock dinlerken ise ultralinear modunda dinleti yapabilirsiniz. Hatta yerinizden kakmaktan üşenmeyenlerdenseniz anlık değişikler ile hoşunuza giden modu bulabilirsiniz.

Amplifikatörün diğer dikkat çekici bir diğer özelliği kullanılan ayaklar. Normalde rastladığımız ayakların neredeyse iki katı uzunluğa sahip olan ayaklar belli ki titreşimi önleyebilmek için tasarlanmış. Ürünün kutusundan tabii ki tüpleri koruyan bir kafes de çıkıyor. Bazı görüşlere göre bu kafesler dinleti esnasında mutlaka kullanılmalı. Tüplerin çevresinde bir faraday etkisi oluşturuyor. Ancak benim de içerisinde bulunduğum bir bakış açısı ise güzelim tüpler ışıl ışıl parlarken onları tüm çıplaklığıyla görmek isteyenlere ait. Siz hangi gruptaysanız, kullanımınızı ona göre ayarlarsınız.

Amplifikatörün kutusundan son derece kaliteli bir uzaktan kumanda da çıkıyor. Bu kumanda amplifikatörün parlak alüminyum yüzeyleri gibi tasarlanmış ve ön paneli ampli de kullanılan ahşap bölüm ile kaplanmış. Son derece şık görünüyor. Kumanda üzerinde ses açma kapama ve sessiz moda alma fonksiyonları bulunuyor.

Amplinin teknik özelliklerine bir bakış atmak gerekirse

Vakum Tüpler: 4 adet KT88; 1 adet 12AX7; 4 adet 12AU7
Çıkış Gücü: Ultralinear Modunda: 55W / 8 ohms Triode Modunda: 28W / 8 ohm
Giriş Hassasiyeti: Ultralinear Modunda: 300mV RMS 55W / 8 ohm (Max Fb) Triode Modunda: 300mV RMS 28W / 8 ohm (Max Fb)Frekans Yanıtı: 20Hz to 30kHz ± 1dB
Toplam Harmonik Bozulma: < 1% at 1kHz (Ultralinear Mode / Triode Mode) Hum ve Gürültü: Ultralinear Mode: >90dB 55W / 8 ohm (Max Fb) Triode Mode: >90dB 28W / 8 ohm (Max Fb)
Ölçüler: (D) 410mm x (W) 350mm x (H) 190mm
Ağırlık: 28kg

Gelelim dinleti notlarına, dinleti esnasında en yoğun olarak kullandığım kayıt sevgili dostum Mike Valentine’ın Venedik Don Orione Artigianelli manastırında yaptığı Interpreti Veneziani oldu. Bu müthiş kayıttan özellikle Bartok’un Romen Halk Dansları, Sarasete’den Tarantella ve Bocherini’den Fandango defalarca dinlediğim eserler oldu. Özellikle triode ile ultralinear mod arasında defalarca değişiklik yaparak ses farklılıklarını hissetmeye çalıştım. Gerçekten duyulur şekilde farklar oluşuyordu. Amplifikatör çalıştıkça ısınıyor ısındıkça detaylar kendine geliyordu.

Tüm ampli ve hi-fi cihazlarında olduğu gibi özel dinletiler öncesinde sistemin 30dk hatta bir saat ısınması çok önemli. Bir saatin sonunda EKCO entegre amplifikatör asıl performansına ulaştı. Klasik müzik kayıtlarını bir kenara bırakıp rock dinlemek istediğimde ise tek bir dokunuşla ultralinear moda geçmek daha keyifli sonuçlar alınmasını sağlıyor. Ampliden hoparlörlere ulaşan gücün arttığını hissediyorsunuz, daha dinamik bir performans ve daha güçlü bas hemen dikkat çekiyor. Quad’ın zarif kule tipi hoparlörlerini olması gerektiği gibi sürüyor bu şık amplifikatör.

EKCO VE55SE ülkemizde tanıtım fiyatı olarak 2.525 Dolar etiketi ile satılıyor. Giriş seviyesinin hemen üzerinde konumlanan bu klasik tasarımlı amplifikatör özellikle KT88 tüplerin karakteristiğini olması gerektiği gibi dinleyicilere sunuyor. Şık tasarımı, uzaktan kumandası ile ve en önemlisi ses üzerinde ciddi bir fark yaratan triyod/ ultra linear seçimi sayesinde ülkemiz pazarında ilginç bir alternatif olarak dikkat çekiyor.

Hakan Cezayirli

EKCO VE55SE
Dağıtıcı: Fonetik
Fiyat: 2.525 Dolar.

Test Sistemi:
QUAD 99 CDP-2 CD çalar
QUAD 22L2 Hoparlör
Cardas Kablolar