Bluenote B-5

Bluenote ilginç bir firma, ürün yelpazesi oldukça geniş olmasına rağmen, pikap ve pikap aksesuarları konusunda ciddi anlamda çeşitliliğe sahipler. Bu çeşitlilik kol, pikap ve iğne konusunda olduğu kadar aksesuarlar içinde geçerli. Bir plak temizleyiciden tutun, tonearm kablosuna kadar keyifli bir ürün yelpazeleri var. Size ayarını ve ayrıntılarını alatacağım kol firmanın giriş seviyesi kolu olan B5. Bu kolu, firmanın giriş seviyesi Piccolo pikabında ayarlama ve inceleme fırsatım oldu. Kol gimbal yapıya sahip ve inanılmaz güzel ve zarif bir yapıya sahip ve insanı kendisine cidden aşık edecek kadar şık. Sarı ve siyahın beraber kullanıldığı ürünler benim açımdan olaya 1-0 önde başlar hep. Bu arada gimbal terimi bazılarınıza tanınmadık gelebilir, hemen kısaca anlatmaya çalışayım, içice, serbest dönen, teorik olarak halkalardan oluşan yapıya gimbal denir. Teorik olarak sürtünmesi az olup, en içte bulunan halka veya aletin sabit kaldığı yapıdır. Bluenote burada aynı mantığı birbiri içine girmiş bir kaç daireyi kolun sağa sola ve aşağı yukarı hareketi sağlamak için kullanmış, tüm bu yapıyı oluşturarak tonearmı mümkün olduğu kadar stabil hale getirmeye çalışmışlar. Çeşitli firmaların jiroskop mantığı aslında gimbal yapıyı baz alarak yaptığı çeşitli kolları var, yani bu yapı aslında çok fazla firmanın uygulayıp, başarılı ürünler geliştirdiği basit bir fizik kuralına dayanıyor. Bilmiyorum belki başarı, basit bilimsel gerçeklerden geliyordur.

Neyse biz B5’e gelelim. Kolun kutusundan herhangi bir ayrıntılı kullanım kitapçığı veya protractor çıkmıyor. Zaten kolun ayarı biraz hissiyat ve olaya aşinalık gerektiriyor. Ama kısa bir zamanda olaya vakıf olup, hızlı bir şekilde ayar yapabilirsiniz. Kol, İtalyan firmanın aldığı bir çok patentli teknolojiye sahip. Kolun ilk özelliği bias ayarı gerektirmemesi. Bunun için sınır, belli bir ağırlıktan fazla iğneler kullanmak. Hafif iğneler ile, bias ayarı için kutudan çıkan misinalı ağırlığı kullanmanız gerekiyor. Bu olay için lift’in yanında bir vinç görevli direk yaratılmış. Diğer ilgi çekici durum, pikabın arka ağırlığı içinde geçerli. Standart ağırlığın haricinde kolun kutusunun içerisinde 2 ayrı tip ek ağırlık var. Her ikisinin yapısı farklı, amaçlarını zamanla deneyerek öğreniyorsunuz. Bu ağırlıklar sisteminin kolun merkezi yerine aşağısına odaklanmışlığı, ufak çevirişlerle ayar değişikliğine fırsat veriyor. Umarım gözünüzü korkutmamışımdır. Ben kol elime geldiğinde yaklaşık 10 dakika içinde olayı çözmüştüm. Yani korkacak bir şey yok. Bunun haricinde iğne ayarlarımız standart olduğu şekilde yapılabiliyor. Dediğim gibi, arka ağırlıkta çeşitli farklılıklar yaparak, keyifli değişimler elde edilebiliyor. Ben bu kolu özellikle, değişik ayar seçeneklerine sahip olmaktan keyif duyacak ve pikaplar ve analog konusunda biraz bilgili kullanıcılara tavsiye ederim.

İtalyan tasarımcılar başarılı bir kola imza atmışlar. Gerek şıklığı, gerekse de basit gibi görünen yapısının ardında içerdiği zengin ayar seçenekleri ile benim uğraşmaktan keyif aldığım ciddi anlamda başarılı bir ürün. Meraklılara tavsiye olunur.

Hakan Cezayirli

Tags: