Roksan Caspian M2 Entegre Amplifikatör

Roksan Caspian M2 entegre amplifikatör tıpkı CD çalarda olduğu gibi baştan aşağı yenilenmiş bir tasarıma sahip. Firmanın en üst düzey entegre amplisi olarak dikkat çeken ürün, geliştirilmiş devre tasarımı, geliştirilmiş devre kartları ile oldukça vaatkar gözüküyor. Balanced olarak tanımlayabileceğimiz sağ ve sol kanalların birbirinin aynası olduğu yapıya sahip olan entegre amplifikatörde, Roksan tasarımcıları özellikle güç beslemesi ve çıkış katına odaklanarak stabil güç sağlamanın yanında şebekeden kaynaklanabilecek her türlü problemleri minimuma indirgemeyi amaçlamışlar. Yine kağıt üzerindeki verilere bakarsak geçmiş Roksan entegre amplifikatörlerine göre çok daha gelişmiş bir pre katı amplifikatörün içerisine yerleştirilmiş. Bakalım üzerinde bu kadar çok kafa yorulmuş bu amplifikatör nasıl çalıyor. İsterseniz kısaca tasarımın üzerinden geçelim ve dinleme notlarına atlayalım..

Cihaz yine klasik Roksan çizgilerine sahip. Orta bölüme yerleştirilen bilgi ekranı ve altındaki Roksan logosu fırçalanmış alüminyumdan üretilmiş ön panelin kalbinde bulunuyor. Her iki yanda simetrik olarak birer kontrol düğmesine yer verilmiş. Bunlardan sol tarafta olan giriş seçici iken sağ tarafta bulunan ise ses seviyesini kontrol ediyor. Ekranın her iki yanında bulunan daha küçük birer düğme ise “mode” tuşu ve teyp seçici. Ön panelde başka herhangi bir ayar, giriş veya çıkış bulunmuyor. Firma yeni M2 serisinde tamamen temel işlevlere odaklanmış görülüyor. Örneğin giriş seviyesi ürünlerde bile gördüğümüz kulaklık çıkışına bile yer verilmemiş. Ürünün yine gümüş ve siyah renk seçenekleri mevcut.

Minik ekran cihazın modu (örneğin cihaz uykuda gibi) hakkında bilgi verirken bir tanesi teyp girişi olmak üzere 6 adet girişten seçili olanın altında minik kırmızı bir ışık yanıyor. Daha önceki Roksan tasarımlarında da benzer çizgileri görüyorduk, firma aynı çizgileri yeni Caspian M2 modelinde de kullanmış.

Roksan Caspian M2 entegre amplifikatörün açma ve kapama düğmesi yine cihazın sol alt tarafına yerleştirilmiş. Cihazın altında kullanılan ayakların boyutu ve yan tarafın eğimli yapısı sayesinde bu düğmeye ulaşmak son derece kolay. Düğmesine bastığınız zaman Roksan Caspian M2 entegre amplifikatör 8Ohm’da kanal başı 85W güç üretebiliyor.

Tıpkı CD çalarda olduğu gibi yan ve üst bölümler yekpare metalden. Parlak metal üzerinde yine Roksan ve M2 Series logoları dikkat çekiyor. Amplifikatörde hava alma kanalları da dikkat çekiyor. Amplifikatörü uzun saatler açık tutmama rağmen aşırı ısınma gibi bir durum ile karşılaşmadım. Zaten mühendisler aşırı ısınma durumunda ampliyi koruyacak fan dahil tüm tedbirleri de almışlar. Cihaz içerisinde iki ayrı güç besleme birimi bulunuyor. Büyük olan amplifikatörün güç katına güç verme görevini üstlenirken, daha küçük bir trafo ise sadece pre-amplifikatörü besliyor.

Amplifikatörün arkasında ise solda CD girişi bulunuyor. CD girişi diğer girişlere göre daha farklı. Dengelenmiş yapıda XLR ve hemen yanında klasik RCA girişlere yer verilmiş. Kullanacağınız CD çaların çıkışına göre bir siviç vasıtası ile hangi giriş türünün aktive edileceğine karar veriyorsunuz. CD girişi dahil olmak üzere toplamda 6 adet giriş bulunuyor. Bunlardan bir tanesi teyp girişi ve kayıt amaçlı kullanılabilecek “loop” amplifikatöre eklenmiş. Ek olarak 2 adet pre çıkışı da amplifikatöre eklenmiş. Bunların yanında güç amplisi girişi bulunuyor. Bu girişler vasıtası ile eğer arzu ederseniz birden fazla Caspian M2’yi birlikte kullanarak kanal başı daha fazla güç elde edebilmeniz mümkün. Sağa doğru ise hoparlör çıkışları ve elektrik girişi bulunuyor. Genel olarak konektörlerin düzeni rahat. Sadece aşırı kalın ve ucu yengeç tip konektörle sonlandırılmış hoparlör kabloları ile biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Giriş ve çıkışlara baktığımızda tabii ki bir eksiklik göze çarpıyor; tabii ki pikap katı. Roksan firmasının giriş seviyesi entegre amplifikatörü olan Kandy K2 üzerinde bulunan MM pikap katı bile son derece başarılı iken Caspian modelinde bir pikap katı olmaması bence eksiklik. En azından MM yapılı bir pikap katına yer verilseymiş bence iyi olurmuş. Pikap katını ille Roksan marka isteyenler firmanın Reference pikap katına yönlenmek zorundalar tabii ki bu da ek bir masraf demek.

Ürün ile beraber gelen uzaktan kumanda bir önceki sayfada detaylarını anlatmaya çalıştığım kumanda. Eğer hem CD çalar, hemde amplifikatörü satın alacaksanız kumandalardan bir tanesini yedek olarak saklayabilirsiniz.

Artık dinleme notlarına geçelim. Dinletilerimde ilk önce CD çaları kendi sisteme entegre ederek kullandım. Arkasından sadece amplifikatörü denedim ve son olarak her iki cihazı da birlikte dinledim. Bu arada her iki cihazı birlikte satın alacak meraklılar için ortaya çıkan manzara yukarıdaki fotoğrafta görülebilir. CD çalar ve entegre ampli birbirini tamamlayan bir tasarım diline sahip.

Üçüncü Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız