Bir kaç satır bir diğer özellik olan radyo için yazayım. Cihazın aksesuar paketi içerisinden çıkan FM antenini takıp kanalları kurcalamaya başladığınızda gayet başarılı bir performans elde edebiliyorsunuz. Klasik bir radyo üzerinde hangi fonksiyon var ise T+A E-Series Music Receiver üzerine hepsi eksiksiz eklenmiş. Favori listesi oluşturmaktan, kanallara isim vermeye kadar temel tüm işlemleri kolaylıkla yapabiliyorsunuz. Bunun haricinde RDS özelliği de unutulmamış. Radyo, bizim evde Seçil Hanımın olmazsa olmazıdır. Dolayısıyla radyo kurcalama görevini eşime verdim. Ses performansının gayet iyi olduğunu ve özellikle kullanımın çok basit olduğunu söyledi. Özellikle evinde internet bağlantısı sıkıntılı olup internet radyolarını takip etmeyenler ve eşim gibi klasik radyo tutkunları açısından cihaz üzerinde radyonun olması bence önemli bir artı. Görünüşe göre performansı da gayet başarılı.
Cihazın üzerinde sunulan bir diğer özellik yazdığım üzere CD çalar. Ekranın altına eklenmiş ve onun devamı gibi gözüken zarif çekmece, cihaz üzerinde ilk bakışta CD çalar var izlenimi vermiyor ancak tam fonksiyonlu bir CD çalar elinizin altında. CD çalar standart bir CD çaların üzerindeki tüm fonksiyonları içermesinin yanında ses kalitesi ile alakalı bir artıya sahip. T+A E-Series Music Receiver’ın üzerindeki DAC’ı kullanan CD çalar son derece başarılı performans gösteriyor. Geniş ekran üzerinde CD içeriğini -albüm adı, şarkı adı vs- gösterebilen cihazın CD çaları ile bayağı haşır neşir oldum. Bana sorarsanız CD çalar olması sayesinde cihaz tam anlamı ile bir “all-in-one” haline gelmiş. Dinleti notlarında ayrıntılardan bahsedeceğim..
Bahsetmediğim ne özellik kaldı diye notlarıma bakarken dijital girişlerden bahsetmediğimi fark ettim. Bu dijital girişleri kullanarak bilgisayarımızı T+A E-Series Music Receiver’a bağlayacağız. Öncelikle cihaz üzerinde ne yazık ki bu amaca yönelik bir USB girişe yer verilmemiş. Ancak çeşitli yöntemler ile bilgisayarımızı bağlayabiliriz. Ben kendi dizüstü bilgisayarımda optik ses çıkışı olduğu için optik girişi kullanarak bilgisayarımı bağladım. Böylelikle T+A üzerindeki 24 bit 192kHz DAC’ı kullanmak mümkün oldu. Eğer sizin bilgisayarınızda bu tarz bir çözüm yok ise USB’den koaksiyel veya optik çıkışa dönüştürücüler vasıtası ile bu tarz bir bağlantıyı yapabilirsiniz. Gerek var mı diye sorarsanız eğer ALAC formatı sizin için önemliyse veya FLAC dosyalarımı 24/192 çözünürlükle çalmak istiyorum ama LAN kablosu ile uğraşmak istemiyorum diyorsanız bilgisayar bağlantısı iyi bir seçenek.
Tabii bu girişleri kullanarak örneğin benimki gibi eski bir CD çalarınız var ise onu hayata döndürmekte mümkün. Hoş zaten cihaz üzerinde CD çalar var ne uğraşacağım diyebilirsiniz. Ancak seçenek çok, ister dijital uydu alıcınızı, isterseniz oyun konsolunuzu bağlayabilirsiniz. Yazının ilk bölümlerinde yazdığım gibi T+A E-Series Music Receiver üzerindeki girişlerin tamamını dolduracak kadar ekipman olan bir ev olduğunu zannetmiyorum.
Bu arada DAC kısmında bahsederken unutmadan ayarlar üzerinden DAC’ınız üzerindeki “oversampling” konusuna da müdahale edebildiğinizi ekleyeyim. Ayar menüsünden girerek değiştirebileceğiniz iki seçenek bulunuyor. Bu seçenekler çok basit şekilde “finite impulse response” (FIR) değerine müdahale etmek aslında. İlk seçenekte klasik FIR filtresi kullanılarak linear bir frekans yanıtı elde ederken, ikinci seçenek ile daha dinamik bir ses elde etmek mümkün. Farklılıklar çok rahat şekilde duyulabiliyor. İsterseniz bir kez ayar yapın unutun, isterseniz her kayıtta değiştirin. Ben denemelerimin sonucunda en sevdiğimin ilk seçenek olduğuna karar verdim ve bir daha oynamadım. DAC demişken cihaz üzerinde 32-bit, 384 kHz Sigma Delta, double mono bir DAC’a yer verilmiş. Ancak koaksiyel, 24 bit 192kHz ve optik girişler 24 bit 96kHz girişe izin verebildikleri için 32Bit dosya okutmak konusu pek mümkün değil. Ancak teorik olarak USB girişini kullanarak işin rengini değiştirmek mümkün. Ancak dosya boyutlarından dolayı bu tarz cihazlarda olay eziyet haline gelebiliyor. 32Bit konusuna odaklanacak okuyucularımız mutlaka iyi bir bilgisayar, tercihen solid state hard diskler ve harici DAC konusuna önem versinler! Yani olay bu adımda deli işi haline geliyor. Zaten bu konuyu enine boyuna tartışmış forumlarımızda!
Artık son olarak amplifikatörden bahsedelim. T+A E-Series Music Receiver üzerinde 4Ohm’da kanal başı 160W veya 8Ohm’da kanal başı 100 Watt güç üreten bir amplifikatör bulunuyor. Hoparlör arka bağlantı noktalarının rahat yerleşimi sayesinde istediğiniz gibi bir kabloyu spade veya banana uçlar ile kullanarak kablolarınızı bağlayabilirsiniz.
Bu arada cihazın pre-amplifikatör katında bazı ayarlar yapabilme imkanı bulunuyor. İster ton kontrollerini aktif hale getirebilir, eğer subwoofer kullanacaksanız, ön hoparlörlerinizin yapısını yazılımsal olarak değiştirebileceğiniz hemen her türden dijital oyuncak elinizin altına sunulmuş. Yok ben ton kontrolü sevmiyorum derseniz bu ekranı hiç açmayın veya dinlediğiniz her albümde ayarları kurcalayın. Ayarlar emrinize amade…
Artık dinleti notlarına geçelim. Geçelim geçmesine de senaryolarımız bu defa çok fazla hemen maddeler halinde sıralayalım;
Senaryo 1- Amplifikatörü kendi sistemime entegre ederek pikabım ve CD çalarım ile dinliyorum. Bu sayede sistemin genel karakteri ile alakalı fikir sahibi olacağım.
Senaryo 2- T+A E-Series Music Receiver üzerindeki CD çalar ile AUX girişinden bağladığım kendi CD çalarımı dinliyorum. Bu sayede CD çalar performansı ile alakalı fikir sahibi olmanın yanında DAC kısmını da denemiş olacağım.
Senaryo 3- Network stream özelliğini kullanarak kablosuz ağdan dosyalar dinliyorum. Arkasından LAN kablosu ile daha yüksek çözünürlüklü dosyaları dinleyip farklara bakacağım. En son hard disk’imi bağlayarak duruma bakacağım
Senaryo 4- Bilgisayarımı optik girişi ve koaksiyel bağlantıları kullanarak DAC’a bağlayarak yazıyı sonlandıracağım.
Bir yorum ekleyin