İlk Melody amplifikatörle karşılaştığım zaman aklıma hemen “Steinway” piyanolar gelmişti..Aslında “Steinway” amplifikatör yapsa ancak bu kadar eşleşmiş bir kalite ve güzellikte piyasaya sürülebilirdi. Mükemmel ambalaj içerisinden amplifikatörü dikkatle çıkarırken ürünle birlikte verilen beyaz eldivenler bir amplifikatörden ziyade mücevher çıkaracaksınız izlenimini uyandırıyordu. Masamın üzerinde ışıklar altında acı siyah lake boyanın altında MELODY ASTRO BLACK 50 gerçekten muhteşem duruyordu. Amplifikatörün lambalarını örten kapağı açıldığında klasik Push-pull dizaynı bir amplifikatörle karşılaşılıyor.
Klasik dizaynı iki unsur farklılaştırıyordu; Bunlardan birincisi ortaya yerleşmiş bizim tüketicimizin çok alışık olmadığı ama özellikle Japon tasarımcıların bolca kullandıkları 101D triod lamba kullanılarak oluşan PSU’deki değişik yapılanma. (Western Electric firmasının ünlü tüpü bugünlerde Tianjin ve Shuguang firmaları tarafından da piyasaya sürülmeye başlandı) Diğer farklılık ise KT 88 sürücüleri olarak kullanılan son dönemlerde çok alışık olmadığımız 6SL7 ve 6SN7 ikizlerin topolojideki yerlerini almalarıydı. Neden bu ikili derseniz sanırım en büyük nedeni ECC serisine nazaran daha müzikal ve derinlik sağlayan özellikleriydi. Tüplerin tümü uzak doğu piyasasının ürünüydü.
Shuguang üretimlerinin boy gösterdiği bu yapıları Melody çok yakın ilişkiler içinde olduğu Mr. Liu Zhensheng’in tüpleri, bildiğimiz diğer adıyla Tianjin ya da dünya piyasalarında boy gösteren adı ile Full Music tüpleri ile destekliyordu.
Melody firmasının sahibi üstat Mr Allen S. H. Wang fabrikayı önce Melbourne varoşlarına kurmuş, sonra bu fikrin iyi olmadığını düşünerek fabrikayı Çin’e, Şhenzhen kentine taşımış. Bu hareketi ona Avustralyada biraz prestij kaybettirse de Melody’nin hala Avustralya kökenli olduğunun dünyada vurgulanması ona kaybettiği itibari geri sağlamış.
Malzemeye ulaşım imkanları geniş ve ucuz teknik donanım çeşitliliği, özgün üretim tarzı ile Mr Wang kısa sürede dünyanın önde gelen Audio gurularından birisi haline getirmiş. Bir süre önce Mystere ürünlerinin tasarımcısı H.V.Dungen firmasının yeni seri amplifikatör imalatını Melody fabrikasına yönlendirmesi bu başarının getirdiği en büyük güvenirlik sembolü olmuş.
Gelelim amplifikatöre : Astro Black 50’yi alır almaz Mystere amplifikatörü de yanına koyma ihtiyacı hissettim ve firmanın IA 21 modelini hemen getirttim. Tüm dünyada övgüler alan Mystere ve Melody firmalarının kendi ürünleri ile ses ve yapım kalitesi farkını görmeyi arzu ediyordum. Aynı kutu, aynı paketleme tekniği ve aynı itinalı donanım ile kutudan çıkan iki kara böceği standa koyarken müthiş ağırlıklarının etkisi ile sertleştirilmiş cam için kırılır mı korkusunu yaşadım.
Bir süre direğe bağlanmış, beyaz adamın etrafında dönen kızılderililer gibi amplifikatörlerin etrafında tur attım. İlk görülen farklılıklar Astro Black 50’de yanlarda yer alan bias ayar yuvalarıydı. Beslemedeki farklı anlayış Mystere’de kendini gösteriyordu. Hollandalılar beslemede lamba kullanmamıştı ve cihaz auto-bias özelliğine sahipti.
Ayrıca Mystere’de EL34 ve KT88 lambalar arasında geçiş bir switch vasıtası ile yapılabiliyordu. Bu işlemi yapan switch ile yan tarafa konulmuş diğer yanda On- Off anahtarı yerleştirilmişti. Melody’de açma kapama düğmesi ortada yer alıyordu. Voltaj girişleri arkada Mystere’den tamamen farklı bölgeye yerleşmişti. Bu iç topolojinin farklılığının da belirtisiydi. Bu farklı yerleşimin yanında yine arkada dikkati çeken XLR girişlerin mevcudiyeti idi. Bu Melody’nin önemli artı puanlarından biriydi.
Her iki amplifikatörde ses tüpleri Shuguang kökenliydi. Çok kaliteli ve özellikle müzikalitesi ile tanınan yeni nesil KT 88 ve 6SN7 ve 6SL7 tüplerini kullanılmıştı…
Bir yorum ekleyin