Kablosuz müzik ağını kullanırken Streamline2 üzerinden ileri ve geri tuşları ile albümdeki şarkılar arasında seçim yapabiliyorsunuz. Menü tuşuna bir kez bastığınızda albüm içeriğine geri dönüyorsunuz. Menu tuşu sizi her defasında bir üst menüye götürüyor. Bir şarkıyı dinlerken durdurmak isterseniz aynı zamanda duraklatma tuşu olan play tuşuna basmanız yeterli. Streamline2 kablosuz ağ üzerinden Apple Lossless (ALAC), FLAC, WAV ve MP3 dosyalarını okuyabiliyor ve çalabiliyor. Kablosuz ağ üzerinden işlem sırasında herhangi bir yavaşlık yaşamamak sevindirici. Menüler ve işlemler gayet akıcı. Keşke diyeceğiniz şey sanırım sadece ekran daha büyük olsa olacaktır. Ama sorun yok, sebebi ilerleyen paragraflarda…
Kablosuz müzik ağımızı kurduk şimdi cihazın farklı özelliklerini kurcalamaya başlayalım. Sırada USB girişi var. Bu USB girişi Streamline2’nin bir bilgisayar bağlantılı DAC gibi çalışması için değil farklı tarzlarda cihazları bağlamak için düşünülmüş. Bilgisayarımızdan müzik göndermek için zaten kablosuz ağa bağlamak yeterli. USB girişi standart “A” tipinde. Bu yuvaya USB bellekler ve hard diskleri bağlamak mümkün. Burada önemli bir kısıtlamamız var. 500GB’tan fazla kapasitedeki disklerin kullanımı önerilmiyor. Ayrıca bağlanacak USB belleğin veya hard disk’in FAT16 veya FAT32 standardında formatlanmış olması lazım. Ne yazık ki NTFS standardında formatlanmış diskleri göremiyor. Streamline2 üzerinde AUX tuşuna basarak USB girişi seçilerek disk veya bellek içeriğine ulaşılabiliyor. Dosyalarınız içerisinden müziklerinizin olduğu klasörü seçiyorsunuz. Bunun akabinde “Tüm müzikler” “Tarz” “Besteciler” gibi seçenekleri kullanarak müzik dosyalarımıza ulaşabiliyoruz. Kontrol tuşu ile albümler arasında gezinebilir, ileri/geri tuşları ile şarkı seçimi yapabilir çalma/duraklatma tuşu ile şarkılarınızı durdurabilirsiniz. Menu tuşu ile klasörler arası gezinebilirsiniz.
USB girişi ile işimiz daha bitmedi. Diyelim ki elinizde taşınabilir bir müzik çalar var. Aynı şekilde tablet, cep telefonu da olabilir. Tek olmaz ise olmaz, bağlayacağınız cihazın USB uyumlu olması. Ben farklı iPad’ler, eski nesil bir iPod Classic ve Shuffle, Android tabletler ile denemeler yaptım. Hiçbir sıkıntı olmadı. Hatta işi abartıp aktif olarak kullandığım 10 küsür yaşındaki antika Creative Zen Vision M 30GB müzik çalarımı bile bağladım. Hiç sıkıntı olmadan tüm dosyaları gördü Streamline2. Yine geleneksel olduğu üzere “Tüm müzikler” “Tarz” “Besteciler” gibi seçenekleri kullanarak müzik dosyalarımıza ulaşabiliyoruz. Kontrol tuşu ile albümler arasında gezinebilir, ileri/geri tuşları ile şarkı seçimi yapabilir çalma/duraklatma tuşu ile şarkılarınızı durdurabiliyorsunuz. Menu tuşu ile klasörler arası gezinebiliyorsunuz. Modern akıllı telefon, farklı işletim sistemine sahip tabletler ile hiç sorun yaşamazsınız.
Hemen bir uyarı eğer yapayım eğer cihazınızı bir rafa koymayı düşünüyor ve raf kolay ulaşılabilir değilse taşınabilir cihazınızın eğer dock sistemi varsa Streamline2’ye bağlayabilirsiniz. Ancak benim tavsiyem USB extension kablosu olarak geçen bir tarafı A tipi konektörlü diğer tarafı A tipi konektörün girebileceği dişi konektörle donatılmış bir kablo takın. Bu sayede canınızın istediği cihazı kolaylıkla bağlayabilir ve Streamline2’yi evirip çevirmek zorunda kalmazsınız. Çeşitli teknoloji marketlerden uygun fiyatlara bu kabloyu bulmak mümkün. Benim şahsi tavsiyem fiyat/performans açısından Belkin markasını seçmeniz…
Şimdi bir diğer seçeneğe doğru yol alalım. Radyo seçeneği üzerine yoğunlaşalım. Cyrus tasarımcıları bence akıllıca bir iş yapıp TuneIn ile anlaşmışlar. Hemen her akıllı telefon ve tablet üzerinde kullanılabilen mobil versiyonları da mevcut TuneIn yazılımının. Radyolar gayet güzel ayrılmış hayatı kolaylaştıran seçenekler var. Tavsiye edilen radyolar, müzik tarzlarına göre radyolar gibi çok sayıda seçenek var. Ayrıca en önemli şey lokal yani yerel radyolarda ayrı bir klasör altında bulunuyor. Bütün büyük radyo kanalları zaten mevcut hatta şehirlere özel radyolardan hayatımda duymadığım acayip yayınlar yapan absürd radyolara kadar seçenekler geniş. TuneIn seçimi gerçekten başarılı. Tabii bu özelliği kullanmak için ister kablosuz ister kablolu olarak internet ağına bağlı olmanız gerektiğini söylememem gerek yok sanırım. . Kontrol tuşu ile radyolar arasında gezinebiliyor, ileri/geri tuşları ile radyolar arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Menu tuşu ile hiyerarşik olarak seçenekler arasında gezinebiliyorsunuz. Burada tek sıkıntı olabilecek konu arama seçeneği olmaması. Aradığınız radyo istasyonunu kontrol tuşu ile arayıp bulmanız lazım. Dediğim gibi TuneIn ile anlaşılması sayesinde hayatımız zindan olmuyor. Normal koşullarda radyo istasyonları arasında kaybolmak mümkün iken, makul ve mantıklı ana klasörlere ayrılmış radyo istasyonları arasında çok kolaylıkla gezebiliyorsunuz. Bu arada yerel radyolarımızın sağı solu belli olmadığından ileri/geri tuşlarını kullanınca yayında olmayan radyolar yüzünden “server hatası” alabiliyorsunuz. Bu yüzden ana menüden istediğiniz radyoyu seçip dinlemenizi tavsiye ederim.
Bakayım listemde anlatmadığım ne kaldı. Diğer dijital girişlerden bahsedeyim. Cyrus cihaz üzerine toplam 2 adet optik giriş ve 3 adet koaksiyel giriş eklemiş. CD çalar, DVD çalar, Blu-ray çalar gibi aklınıza gelen hemen her tarz dijital cihazı bağlamak mümkün. Ben sizlere daha önce bahsettiğim Notebook’ta Optik Ses Açılımı! sayesinde bilgisayarımı da bağlayabiliyorum. Buna gerek var mı derseniz pek yok ama biliyorsunuz Stereo Mecmuası’nda cihazların tüm özelliklerini kullanmaya çalışıyoruz hep. Stereo Mecmuası’nın farkı bu, yarım sayfalık bir yazı yazıp cihazın özelliklerini yazıp, testlerimizin sonunda çok başarılı bulduk demek pek tarzımız değil. Neyse bu dijital giriş ve çıkışlar sayesinde Streamline2 içerisinde bulunan 24 bit 192kHz DAC’ı kullanmak mümkün oluyor. Açıkçası eski CD çalarlarımızı güncellemek için bir seçenek daha çıkıyor karşımıza.
Cihazın arkasında bulunan MC-BUS bağlantı seçenekleri ise Cyrus cihaz sahiplerini ilgilendiriyor. Bu bağlantılar ile örneğin Cyrus DAC, CD çalar gibi cihazları kendi arasında bir döngü şeklinde bağlayıp cihazların ortak özelliklerini kolay şekilde kullanabilmek gibi bir imkanınız var. Ancak değim gibi sadece diğer Cyrus cihazlar ile kullanabilmek mümkün diğer markalardaki cihazlar için kullanılacak bol bol bağlantı var nasıl olsa.
Listemizdeki bir sonraki özellik Streamline2’nin 3.5mm’lik kulaklık çıkışı. Bu çıkış nedense cihazın arasına konulmuş. Özellikle raf arasında kullanacaksanız bu bağlantı can sıkıcı olabilir. Ön panele yerleştirilse iyi olurdu. Ancak bir uzatma kablosu ekleyerek hayatı kolaylaştırmak mümkün. 3,5mm’lik kulaklık çıkışı tahminen ek bir özellik olarak düşünülmüş. Ana bir özellik olsa büyük bir çıkış konulması gerekirdi Ancak bu çıkış işini olması gerektiği gibi yapıyor, ne eksiği ne fazlası.
Pre-out çıkışlarını şimdilik bir kenara bırakarak Streamline2’nin en ilginç özelliklerinden bir tanesi olan amplifikatör bölümüne geçelim. Streamline2 bu kadar özelliğin yanında bir entegre amplifikatör olarak dikkat çekiyor. Kanal başı 30W gücündeki ampliye direkt hoparlörlerinizi bağlayarak hayatınıza devam edebilirsiniz. Yani Streamline2 bir yanı ile all-in-one tabir edebileceğimiz bir cihaz. Cihazın arkasında hoparlör çıkışlarına hoparlörlerinizi bağlayarak ek bir amplifikatöre gerek kalmadan müzik sisteminizi kurabilirsiniz. Cihazın arkasında bol bol giriş çıkış olunca hoparlör konektörlerine yer kalmamış ve tasarımcılar özgün bir çözüm bulmuş. Kutu içerisinde toplam 4 adet özel Cyrus konektör bulunuyor. Bu konektörlere kendi hoparlör kablolarınızı vidalayarak kullanabiliyorsunuz. Bu sistemin bir kaç dezavantajı var açık konuşalım. Öncelikle çok çok kalın bir kablo kullanamazsınız. Kablonuzun bir tarafının mutlaka konektörsüz olması lazım. Bulk bir kablo satın alıp uyarlamak en mantıklı çözüm olacaktır. Seçeneklerimizin kısıtlanması kötü ama arka kısım o kadar kalabalık ki, başka çözüm kalmamış olabilir ama keşke spade değil de en azından banana girişler konulabilseydi diyebilirim.
Bir yorum ekleyin