Bu tarz tüm cihazlarda olduğu gibi ses kalitesinin yanında kullanım kolaylığı da çok önemli. Roon Essential gerçekten çok başarılı bir yazılım olmuş. İlk önce Tidal servisi ile başlayalım. Günümüzdeki tüm önemli internet müzik servislerini bu tarz cihazlar ile kullanmak çocuk oyuncağı haline geldi. Bu müzik servislerinden Tidal ses kalitesi anlamında en iddialı servis olduğu için denemelerimi hemen buraya yoğunlaştırdım. Discovery’i kendi sistemime bağladım ve gerekli girişleri yaptıktan sonra kullanmaya başladım. Tidal üzerinden müzik dinlerken ilk fark ettiğim şey, ELAC Discovery’de ses kalitesi konusuna gerçekten kafa yorulmuş. Cihaz belki günümüzün en popüler ve gelişmiş analog-dijital çevirim yongasetlerine ev sahipliği yapmıyor ancak farklı müzik tarzlarını gayet keyifli tonlar ile çalmayı becerebiliyor. Müzik tarzından bağımsız olarak Tidal servisinin de yayın kalitesi ile ortaya çıkan tablo gayet keyifli.
Ancak asıl olay kendi müzik dosyalarımı çalınca ortaya çıkacağından bu konudaki denemelerime başlıyorum. İlk önce USB giriş ile network üzerinden müzik çalma konusunda herhangi bir farklılık olacak mı sorusuna cevap arayacağım. Aynı müzik dosyasını bir USB belleğe kopyalayıp aynı dosyayı bilgisayarım üzerinden çalarak farklılıklara bakıyorum. Benim görüşüm network üzerinden çaldığım aynı şarkıdaki tonlamanın bir miktar daha başarılı olduğu yönünde. Farklılık yok denecek kadar az ancak iyi bildiğiniz bir şarkıyı dikkatle dinlediğiniz zaman özellikle üst frekanslarda farklılığı görebiliyorsunuz. Aslına bu iyi bir haber. Günümüzde müzik dosyalarını hard disklere yükleyip cihazlara USB girişleri ile bağlayıp müzik dinleme işini büyük ölçüde aşmış durumdayız. Bu arada hemen ekleyeyim cihazın hard disk bağladığınızda müzik dosyalarını algılayıp listelemesi çok uzun sürmüyor. Ben solid-state bir disk kullandığım için bu süre daha da hızlandı. Ancak network üzerinde tüm müzik dosyalarına ulaşabilmek varken kimsenin USB bellek veya hard disk bağlamak ile uğraşacağını zannetmiyorum.
Eğer müzik dosyalarını içeren bilgisayar veya NAS sürücünüz ELAC Discovery ile aynı ağ üzerindeyse en keyifli kullanım senaryosu bu şekilde karşımıza çıkıyor. Yazılım ile dosyalar arasında gezinmek veya aradığınızı bulmak gayet kolay. Bu arada kullandığınız modem/router dolayısıyla hattınızın kalitesi veri transferini mutlaka etkileyecektir. Bu tarz ürünleri kullananlar özellikle network kablolarında ek konusuna dikkat etmeliler. Farklı albümler ile denemelerime hemen başlıyorum. İlk dikkat ettiğim konu ELAC Discovery’nin çok dengeli bir ses karakterine sahip olduğu. Çözünürlük ve detay seviyesi ön plana çıkartılarak soğuk bir ses elde etmek yerine, müziğin kendisine ve enstrümanların tonlarına daha fazla odaklanıldığı belli oluyor. Vokal ağırlıklı albümlerde ortaya çıkan manzara gerçekten etkileyici. Müziğin bir bilgisayardan stream edildiğini anlamak bile zaman zaman zorlaşıyor. Bu durum tabii ki çaldığınız medya ile doğru orantılı. Bas performansı etkileyici ancak abartılı değil. Sessiz arkaplan ve çözünürlük seviyesi bir çok meraklıyı mutlu edecek düzeyde….
Apple AirPlay özelliği de benzer bir çalışma mantığına sahip. Bu aslında tüm Apple cihazların ve uygun sertifikaya sahip üçüncü parti donanımların kendi arasında haberleşmesini sağlayan bu sistem ses kalitesini bir kenara bırakırsak bana sorarsanız günümüzün kullanımı en kolay ve kullanıcı dostu sistemi. Ses kalitesi noktasında birçok tartışma yaşanıyor olsa da, şahsım adına eğer yeni nesi 32 Bit müzik dosyaları ile işiniz yoksa AirPlay sistemini gayet tatmin edici buluyorum. Yaptığım denemelerde müzik dosyalarını network üzerinden çalmak ile Apple iPad üzerinden çalmak arasında fazla bir tespit ettiğimi söyleyemem. Hatta bazı müzik dosyalarında özellikle de Apple’ın kendi mağazasından satın aldıklarımda daha iyi sonuç elde ettiğimi bile söyleyebilirim. ELAC Discovery’nin iyi ayarlanmış dengesi burada da karşımıza çıkıyor. Dinlediğim çok farklı tarzlardaki müzik türlerinde aman bu hiç olmadığı dediğim bir albüm olmadı. ELAC tasarımcıları çözünürlük, detay seviyesi, ton ve müzikalite arasındaki dengeyi çok iyi kurmuşlar. Rock müzikten, klasiğe, pop albümlerinden blues albümlerine kadar bu durum hiç değişmiyor.
Gelelim işin fiyat performans boyutuna. Bu yazının yayınlandığı 20 Aralık 2016 günü itibarı ile KDV dahil 4.880TL’lik bir fiyat etiketi var. Cihazın kuvvetli olduğu yönler kesinlikle ses kalitesi, beraberinde kullanılan yazılım, Apple eko-sisteminde yaşayanlar için AirPlay desteği. Buna karşılık cihazın Wifi desteğinin olmaması ve müzik sisteminizin bulunduğu yere network kablosu olması gerekliliği bana sorarsanız en büyük eksi puanı. Bunun haricinde daha yüksek çözünürlük ve DSD* gibi günümüzün daha iddialı medyalarını çalmak isteyenler için ELAC Discovery muhtemelen en iyi seçenek olmayacaktır. Pikapları ile görmeye alıştığımız bir markadan başarılı bir dijital stream girişimi. Bu arada ELAC son dönemlerde hem ülkemizde hemde dünyada giriş seviyesindeki hoparlörlerinin başarılı performansı ile sıklıkla gündeme geliyor. Yeni yılda bu tarafa mutlaka el atacağım. Merak etmeyin..
ELAC Discovery DS-S101-G Music Server
Analog outputs (independent zones): 2 Coaxial output (independent zone): 1 (192kHz 24-Bit Max) Optical output: 1 (96kHz 24-Bit Max) USB port (mass storage class): 1 USB 2.0 Ethernet port: 1 Gigabit Ethernet END POINT SUPPORT Discovery AirPlay Roon End Point (Firmware update coming soon) CONTROL & USER INTERFACE ROON Essentials Control app: For iOS (64-bit Devices), Android (4.4 and higher), Windows (7, 8, and 10) and Apple OSX (10.8 and higher) FORMAT SUPPORT Supported Audio Formats: WAV, AIFF, FLAC, ALAC, OGG, MP3, AAC 192kHz 24-Bit Audio Formats: WAV, AIFF, FLAC, ALAC
Fiyat: 4.880TL 20 Aralık 2016 itibarı ile KDV dahil
Temsilci: Extreme Audio / www.extreme-audio.com
Bir yorum ekleyin