Wharfedale 75 yıllık geçmişi olan hoparlör sektörünün en köklü firmalarından biridir, zaman içinde ürettikleri üst seri modellerinin mutlu kullanıcıları var. Özellikle Airdale ve Opus serileri markanın amiral gemileri niteliğinde. Wharfedale bir süredir Çin’deki IAG Grup fabrikalarında Quad, Audiolab ve Mission markalarıyla birlikte aynı tesislerde üretim yapıyor. Bu markaların kendine has İngiliz sound’u her kesime hitap etmese de bu tarzı sevenler içinde tutulan markalar.
Bazı uygulamalarda Airdale hoparlörlerin konser salonlarında orkestranın yerine konumlandırılıp, solistin önceden kaydedilmiş eser üzerine çaldığı olmuş, piyano canlı ama orkestra yerine hoparlörler çalıyor.
Wharfedale ailesinin Opus serisinin yenilenmiş versiyonunun M2 modelini inceleme ve dinleme fırsatını buldum. Bu model Opus serisinin iki bookshelf hoparlörünün daha büyük olanı. Hoparlör 3 yollu bir konfigürasyona sahip ve bi-wiring kablolamaya uygun. Sürücüler 25mm dome tekstil tiz ünitesi, 75mm dome tekstil mid sürücüsü ve 200mm karbon fiber bas sürücüsü. Sürücü kaliteleri bu fiyat aralığındaki modellerle kıyaslanınca işçilik ve malzeme kalitesiyle gerçekten inanılmaz. Özellikle dome mid sürücüsü pek yaygın olmayan bir teknoloji, bunu ancak bazı üst seviye fiyat aralığındaki markalarda görebiliyoruz. Bu sürücü devasa bir yüksek frekans sürücüsü gibi çalışıyor mid basları veremese de bu durum cross-over ağı yardımı ile bas sürücüsünden takviye ile aşılmış durumda. Bu takviye ile bu hoparlör oldukça hızlı bir orta banda ve inanılmaz bir dinamiğe sahip. Benim 30 metrekarelik dinleme odamda bas seviyesi parmak ısırtır cinstendi doğrusu.
Hoparlör yapısına tekrar dönecek olursak dökme alüminyum sürücü yatakları ve karbon fiber gibi ileri teknoloji materyallerin sürücülerde yer bulması takdire şayan. Frekans kesim devreleri ve iç kablolamasında kullanılan elemanlar bile üst sınıf, kondansatörler orta boy pil büyüklüğünde ve bilinen markalara OEM olarak üretilmişe benziyor ama üstlerine Wharfedale logosu eklenmiş. Hoparlörün iç kabloları, saf bakır ve Amerika menşeli bir kablo üreticisi tarafından üretilmiş. Finish kalitesi gerçek manada güzel bu iri kıyım bookself’lerin çeşitli renk alternatifleri mevcut ama ben lak finişli olanlara gerçekten bayıldım. Yaklaşık 16,5 kg (stand hariç) gelen bu hoparlörü taşımak için firma birde güzel görünümlü ve oldukça ağır bir ayağı opsiyonel olarak sunmuş sunmasına ama bu ebattaki bir hoparlörü bence sıradan bir ayak üzerine konumlandırmak denge ve rijitlik açısından oldukça zor bu yüzden bu opsiyon bir yerde mecburiyet gibi geldi bana.
Ürünün kutu içeriği; hoparlörler ve ayakları iki ayrı kutu olarak geliyor evinize, kurulumunun kutu ve hoparlör ebatları nedeniyle iki kişi ile yapılmasında fayda var derim. Kutudan çıkan 8 adet spike’ı ve spike pullarını yerlerine konumlandırdıktan sonra iş hoparlörü standa yerleştirmekten ibaret.
Dinleme notlarına geçmeden önce belirtmek istediğim birkaç noktaya daha değinmek isterim. Hoparlörün bas sürücüsünde kullanılan karbonfiber malzeme ve mid sürücüsünün dome tekstil yapısı sebebiyle hoparlörün pişme süresinin biraz uzun, hoparlörler gelen ilk sinyallerden itibaren dinamik ve akıcı çalsa da zaman içinde resmin çözünürlüğü ciddi bir şekilde artıp hoparlörün çevresini kuşatmaya, enine, boyuna ve derinliğine genişleyerek sahne imajını tam manasıyla oluşturmaya başlıyor.
Diğer bir hususta hoparlörün oda içindeki yerleşim konusu: hoparlörlerin bas portu kabinin arkasında yer alıyor, üretici ürün kataloğunda bu model için arka duvar mesafesini 20 cm olarak belirtse de, oda boyutuna göre oluşturacağınız stereo üçgeninde ben en iyi sonucu arka duvar kolon arasını 40cm, yan duvar kolon arası 40 cm, iki kolon arası 2,5 metre ve dinleme mesafesi 3 metre olarak elde ettim. Bu durum her odaya, akustik koşullara ve hoparlörü sürecek amplinin gücüne göre değişiklik gösterebilir.
DİNLEME NOTLARI
Bu modeli incelerken her zevke hitap edebilecek müzik türlerine ve elimden geldiğince iyi kayıtlar kullanmaya özen gösterdim. Ayrıca hoparlörü hem transistorlü hem de tüplü ampliyle sürdüm, kaynak olarak Roksan Kandy CD çaları ve NAD C542 CD çaları dönüşümlü olarak, ampli olarak da Shanling STP-80 entegre tüplü ampliyi ve Roksan Kandy solidstate ampliyi kullandım.
Hoparlörün 88dB’lik hassasiyet değeri ve 6 ohm’luk iç direncinin kağıt üzerinde bu hoparlörü sürmenin zor olacağı endişesini bende uyandırmıştı o yüzden gücü ve dinamikliği ile oldukça tutulmuş bir ampli olan Roksan’ı testte hazır bulundurdum ama gerçek hayatta her şey kağıt üstündeki gibi olmuyor ve Wharfedale 35watt’lık tüplü ampliyle gayet mutlu bir birliktelik oluşturdu. Bu hoparlörler sistemdeki her bileşen değişikliğine hemen tepki veriyor sert sevene sert huzur sevene huzur vaat ediyor.
Size zevkinize ve tarzınıza uygun bileşenlerle bir akort tutturmak kalıyor. Ben elimdeki komponentlerle en güzel akordu Roksan CD çalar ve Shanling amplifikatör ile tutturdum. Dinletilerime uzunca bir müddet bu kombinasyonla devam ettim. Diskteki kayıt ne kadar iyiyse hoparlörlerde o kadar iyiler, zaman içinde dinledikçe insanın çabuk alışıp kabullenebileceği tonlaması ve birlikte yaşaması keyifli bir ürün.
Stand üzeri hoparlör arasında en azından benim bugüne kadar dinlediklerim içinde heybetli klasik müzik pasajlarında ve sıkı rock ritimlerinde en başarılı olanı insana müziğin her notasını keyifle yaşatan bir model. 30-40 metre karelik odalarda bile kule tipini aratmayacak kadar sıkılar.
Bu fiyat aralığında rahatlıkla alış veriş listelerinde yer bulabilecek bir ürün .Bu ürünün kullanıcıları çeşitli forumlarda özellikle Quad marka bileşenlerle çok iyi bir sinerji yakaladıklarını paylaşmışlar. Dediğim gibi zevkler ve renkler her kese göre değişse de her kulağın tek bir doğrusu var bunu bulmakta bu hobinin amacı değil mi zaten. Lafın kısası bu hoparlörler iyi bir amplifikatör ve kaynağı hak ediyorlar, ben tercihimi lambadan yana kullandım ve oluşan tonlamadan memnun kaldım ama çeşitli alternatiflerle çeşitli tatlar yakalamak son kullanıcının zevkine kalmış durumda.
Son söz olarak mükemmellik zor ulaşılabilir ve maliyetli olabilir ve zevkler odyo dünyasında çok çeşitlilik gösterebilir her zevke uygun bir ürün her zaman var olabilir ama maliyet bazen bu olguya ulaşmayı imkansız kılabilir işte size hesaplı ve keyifli bir hoparlör hemde cep yakmıyor.
Nominal empedans: 6ohm
Frekans cevabı: +/-3dB 40Hz – 43kHz
Tavsiye edilen amp gücü: 50 – 200w
SPL (1w@1m)88dB
Boyutlar (mm) 505 x 255 x 450
Net ağırlık: 16.4kg
Aytaç Arda
Bir yorum ekleyin