TEAC CR-H500NT Bölüm I

Stereo Mecmuası’nda bu sayımızda ilk kez TEAC firmasından bir ürünü konuk ediyoruz. TEAC bir çok kişinin yakından tanıdığı bir firma. Firma 4 ana grubu bünyesinde toplamış. Profesyonel pazara yönelik ürünler üreten TASCAM’ın yanında, tüketici elektroniği pazarına yönelik ürünler TEAC markası altında, üst uç sınıf hifi ürünleri Esoteric markası altında pazarlanıyor. TEAC’ın bir kolu da havacılık konusunda faaliyetlerini sürdürüyor. TEAC markasını ben yaşlardaki hemen herkes çok yakından tanıyacaktır. 1990’larda özellikle VRDS CD çalarları ile ortalığın tozunu atmışlardı. O dönemlerde Esoteric ayrı bir marka olarak kullanılmıyordu. Üst sınıf TEAC cihazlarında logosunu görüyorduk. Ayrıca bilgisayar dünyasında firmanın ürettiği CD yazıcılar çok ünlüydü. İlerleyen yıllarda TEAC içerisinde yeni bir yapılanma yapıldı ve Esoteric ayrı bir marka olarak pazara tanıtıldı. Bugün üst uç sınıf CD çalarların yanında amplifikatörler, DAC’lar ve hatta odyofil kayıtlar Esoteric markası altında meraklılara sunuluyor. TEAC markası ise tüketici pazarına odaklandı.

Firmanın tüketici pazarını hedefleyen en önemli ürün gruplarının bir üyesini sizler için mercek altına aldım; CR-H500NT.

TEAC’ın Reference serisinin bir parçası olan CR-H500NT benim çok sevdiğim konseptte bir cihaz. Uzun yıllardır hi-fi sistemine sahip bir insan olsam da, bu tarz hepsi bir arada cihazları pek seviyorum. Hatta çalışma odamda geçmişte (1990’ların başında) satın aldığım hepsi bir arada bir müzik sistemim var. Bu cihazların en önemli avantajı yer kaplamamaları. Belirli bir fiyat avantajı sunarak müzik dinlemek için bir basamak oluşturmaları da ayrıca bu tarz cihazları ilginç kılıyor.

Gelelim TEAC CR-H500NT modeline. Forum Audio tarafından Stereo Mecmuası’na gönderilen CR-H500NT sıfır ambalajında olduğundan kurulum süreci benim açımdan pek keyifli oldu. Uzun zamandır tüketici elektroniği ürünü olarak bir şeyler satın almadım ancak yeni kutu açmayı çok severim. Test bitince bu sempatik cihaz geri gidecek dahi olsa, yine de büyük keyif aldım.

Kutuyu açtığınızda oldukça kalın bir kullanım kılavuzu, elektrik kablosu, uzaktan kumanda, piller ve radyo anteninden oluşan bir paket sizi karşılıyor. Bunların altında özenle paketlenen CR-H500NT’ye ulaşıyoruz. Hızlı bir şekilde sevimli cihazımız müzik seti kabinimdeki yerini alıyor.

TEAC pazarda duyulan ihtiyaçları çok iyi özümseyerek gerçekten çok fonksiyonlu bir ürün hazırlamış. Kutusundan çıkarttığınızda hemen seveceğiniz türden bir cihaz bu. Son derece kompakt yapılı, ancak hoş tasarıma sahip sempatik çizgiler göze çarpıyor. Dış kenarları yuvarlatılmış parlak cila atılmış metal panellerden oluşturulmuş şasi hoş bir ön panel ile tamamlanmış. TEAC’ın sade ve kolay anlaşılır tasarım anlayışı hemen dikkat çekiyor. Cihazın boyutları yaklaşık 30 cm genişlik ve 29 cm boy yükseklik ise 11,5cm civarlarında. Ancak yuvarlatılmış yan paneller sayesinde cihaz gözünüze daha küçük görünüyor.

Cihazın arka panelinde ilk olarak hoparlör konektörleri dikkatimi çekti. Normal kablonun yanında banana konektörlerinizi de kullanabileceğiniz ve hiç fena gözükmeyen bağlantı noktaları tercih edilmiş. Bu konektörlerin yan tarafında subwoofer bağlayabilmek için kullanabileceğiniz konektör bulunuyor. TEAC cihazın arkasında bir adet ek cihaz için RCA giriş çıkışa yer vermiş, bunun yanında pikap girişi de mevcut. Pikap için topraklama noktası da unutulmamış. Cihazın radyosu için eklenen FM ve AM anten girişlerinin yanında ethernet girişine de yer verilmiş. Bunun üzerinde kablosuz bağlantı (wifi) anteni bulunuyor. Bunların yanında ise elektrik girişine yer verilmiş. Ben bağlantı sırasında Lookab Optirius kablomu kullandım. Hızlı bir bağlantı yapma çalışmasının ardından cihaz kullanıma hazır. Cihazın yapısı kompakt olsa bile bağlantı noktalarına ulaşmak gayet basit. Bazı kompakt cihazlarda arka panel öyle karışık oluyor ki, ilk kez bu tarz bir cihaz alan insanın kafası karışıyor. TEAC son derece sade bir tasarım ile hayatı kolaylaştırmış.

CR-H500NT’ye ilk olarak Triangle Comete monitörlerimi bağladım. Test amacı ile Michell Gyrodec pikabımla da TEAC’ın pikap katını kullanmaya karar verdim. Daha sonra Tannoy’un minik monitörleri ve Ereshkigal/Dynavector kombinasyonunu kullandım.

Cihazın ön paneli ise çok hoş tasarlanmış. Gayet rahat okunan bir ekranı var. Ekranla alakalı çok beğendim bir özellik istendiğinde parlaklığının azaltılabilmesi. Ekrandaki yazılar mavi renk. Cihazın üzerinde iki büyük düğme var. Sağ taraftaki düğme ses kontrolü sol taraftaki ise menüler arasında gezmek ve şarkı ileri geri sarmak gibi görevlere sahip.

İkinci Bölüme Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: