Ortofon Rondo Bronze iğneyi mercek altına aldığımız yazımıza hoş geldiniz. Hemen her Ortofon iğne için söyleyebileceğim gibi Rondo serisi de oldukça tanıdık benim için. Bu seri toplam 3 iğneden oluşuyor; Red, Blue ve Bronze. Daha önceden Red modelini uzun uzun dinleme fırsatım olmuştu. Blue modeline kısa bir süre kurcalamıştım ancak serinin en üst modeli olan Bronze benim için yepyeni bir deneyim olacak.
Ortofon firmasını ben çok severim. Giriş seviyesi OM serisinden en yukarıdaki serilerine kadar hiçbir zaman sürprizler özellikle de kötü sürprizler ile karşılaşmazsınız. Zaman içerisinden elimden hemen her seriden ürünler geçmiş olduğu için bunu çok rahatlıkla söyleyebiliyorum. Ortofon’u benim için en özel kılan seriler ise SPU serisidir ki, bu seri tüm diğer Ortofon’lardan ayrılan bambaşka bir dünyanın iğneleridir. Geçmişe selam duran ve son derece müzikal bir tonları vardır. Ayrıntı, sahne umurunuzda olmaz sadece keyifle plaklarınız dinlersiniz. Neyse konumuz SPU’lar değil tabii ki Rondo Bronze ile devam edelim. Ama bir bakarsınız bir gün SPU’lar ile de kesişir yolumuz ;)
Ortofon Rondo Bronze’un pakedi ile başlamak istiyorum. Firma paket içeriğini öyle bir hazırlamış ki, sırf bunun için ayakta alkışlanmayı hak ediyor. Paket içeriğinde iğne haricinde ihtiyaç duyabileceğiniz her şey var. Kullanım ve teknik bilgiler kılavuzu, iğneyi monte etmek için kullanabileceğiniz 2 farklı uzunlukta vida seti, bir adet tornavida, iğne temizleyebileceğiniz özel fırça, ağırlık ölçmek için kullanılacak bir adet terazi ve 4 adet headshell kablosu ile karşılaşıyorsunuz. Terazi eski dönemlerden bu yana görmeye alıştığımız klasik bir tasarım. Gerçekten işe yarıyor. Bunun düşünülmesi iyi olmuş. Ayrıca headshell’inizde kullanacağınız 4 adet kabloyu hemen kenara atmayın. Bu Ortofon’un perakende pazarda sattığı gayet kaliteli özel kablolar. Bakır yapılı kablolar gayet iyi bir dış korumaya sahip konektörler de gayet kaliteli. Gördüğümde ağzımın suyu aktı. Özellikle SME kol kullanıcıları eski veya fark etmez bu headshell’i kullanarak denemeler yapabilirler. Benim geçmişten gelen deneyimime göre yeni serilerde stok olarak gelen Van Den Hul kablolardan daha başarılılar. Eski kollar kullanan dostlarımız -örneğin 3009 gibi- bu kabloları gönül rahatlığı ile kullanabilirler. Kutu içeriğini çok beğendim…
İğne, Ortofon firmasının patentli kolay montaj sistemine de sahip. Montaj vidaları ek somuna gerek olmadan gövde içerisine saklanmış yuvaların içerisine giriyor. Bu sayede montaj gerçekten basitleşiyor. Özellikle somunların elinizden düşmesi gibi kabuslar yaşamaktan kurtarıyor olması hayatı kolaylaştıran bir ayrıntı. Ayrıca Rondo serisi üzerinde akrilik bir koruma bölümü var. Bu minik kapakçık diyebileceğimiz parça sabit yapıda dolayısıyla ayrılmıyor. Müzik dinleyeceğiniz zaman yukarıya doğru kaldırıyorsunuz. Diğer zamanlarda aşağıya doğru çeviriyorsunuz ve iğnenizi koruyor. Hemen bir hatırlatma yapayım kolunuzun ağırlık ayarlarını yaparken bu koruma bölümünü plak dinleyeceğiniz konumda tutarak ayar yapın. Böylelikle daha doğru ve hassas bir ayar yapmış olursunuz.
İğne, Rondo serisinin tamamında olduğu gibi oldukça şık duruyor. Gövde ağaç ve reçine karışımından üretilmiş. Lake bir cila yapılmış gibi göz kamaştırıcı duruyor. İğne çok ağır değil 10,5 gram ancak iyi performans için güzel bir kolla kullanmanızda fayda var. İğnenin istediği ağırlık 2 ila 2,5 gram aralığında ancak fabrika 2,3 gram ağırlığı öneriyor. Benim tavsiyem kendi zevkinize göre verilen değerler arasında oynamalar yapmanız. Özellikle biraz daha fazla bas isteyenler 2,3 gram ve üzerini deneyebilirler. Fabrika değerlerine bakarsak 10-200 Ohm giriş empedansı öneriliyor. Diğer tüm değerlere baktığımızda standart bir MC pikap katı ile kullanabileceğiniz bir iğne olduğunu görüyoruz. Elinde imkanı olanlar farklı denemeler tabii ki yapabilirler. Ben Ortofon marka bir step-up transformer kullandığımdan MM pikap katı ve step up transformer kullanacağım. Tabii ki MC pikap katlarımı da denedim. Söz konusu pikaplar ve yan aksesuarlar olunca elimde geniş seçenekler var.
Denemelerimizde geleneksel olduğu şekliyle Michell Gyrodeck Mk.II pikap ve SME Series V kol kombinasyonunu kullanacağım. Her zaman yazdığım gibi tutarı ne olursa olsun iğnelerimizi takarken mümkün olduğunca dikkatli olmalı ve optimal ayarları yapmalıyız. İğnemizin okuma sırasında optimal şekilde konumlandırılması hem ses açısından hemde -tabii en önemli olarak- plaklarımızın sağlığı açısından çok çok önemli. İster ucuz isterse pahalı hiç ayrım yapmadan iğnelerimizi takarken maksimum hassasiyeti göstermeye çalışalım. Bu ayarlar ile vakit harcamanız size daha yüksek ses kalitesi ve plaklarınızın sağlığı açısından olumlu şekilde geri dönecektir. Hassas bir ayar sürecinin ardından artık dinletiye hazırız.
Yazının ikinci bölümüne geçmek için olan linkte ilk sayfaya ulaşmak için tıklayınız yazıyor :)
Teşekkürler düzelttim…