Geçtiğimiz günlerde Auralic firmasının Vega Dijital Audio Processor‘ü ile alakalı son derece kapsamlı bir inceleme yazısı yayınlamıştık. Markanın ülkemizdeki temsilcisi Extreme Audio, bir sürpriz yapıp Vega ile beraber bana firmanın Aries adını verilen tasarım harikası cihazını da göndermiş. Aries en basit anlatımla bir streamer! Aries, evinizde müzik dosyalarınız ve DAC arasında köprü olmak üzere tasarlanmış ve hemen her müzik dosyasını çok kolaylıkla taşıyabiliyor. Burada ön plana çıkan ise DSD ve DXD dosyalarını bile taşıyabilmesi ki, bu alanda Auralic Aries bir öncü!
İlk önce tasarım ile başlayayım. Tam anlamı ile bir kozmetik harikası ürün. Modern çizgilere sahip akıcı formlar kullanılmış. Auralic Vega ne kadar klasik hifi tasarımlarına benziyor ise Aries o kadar benzemiyor. Açıkçası tasarım o kadar hoşuma gitti ki, kullanmayacak olsam bile sistemimde bir köşede dursun, gözüksün isterdim. Son dönemlerde gördüğüm en güzel elektronik cihaz diyebilirim.
Aries içerisinde çift bant yüksek hızlı Wifi bağlantısı ve Gigabit Ethernet seçeneği var. Diyelim ki evinizde bir NAS sürücünüz var. Eğer cihazınızın uPnP veya DLNA desteği var ise Aries ile veri bağlantısını kurmak çocuk oyuncağı. Benim yaptığım gibi özel bir bilgisayarı bilgisayar üzerinden albümlernizi ev içerisinde dağıtım amacı ile kullanıyorsanız bu da sıkıntı değil. Aradaki bağlantıyı kurmak yine çok kolay. Auralic firması bu dünyanın ihtiyaçlarını çok akıllıca tespit etmiş, Windows, Mac, Linux üzerinde kullanılabilecek hemen her medya dağıtıcı yazılıma destek verilmiş. Hatta işi abartıp Raspberry Pi üzerinde kullanılabilecek MinimServer yazılım desteği bile mevcut. Asset UPnP, J. River gibi tüm yazılımlarla uyumlu olarak çalışabiliyor Auralic Aries. NAS tarafında bu önemli bir kolaylık!
Eğer DSD ve DXD dosyalarını kablosuz olarak taşımak istiyorsanız standart bir Wifi ağı veri iletişimi için yeterli gelmiyor. Bu durumda 802.11n standardında bir router kullanmanız şart. Bu router’lar 2014 yılı itibarı ile yavaş yavaş standartlaşmaya başladı. Ülkemizde Asus, Linkys gibi markaların 802.11n router’ları bulunabiliyor. Ancak fiyatlar daha çok düşmüş değil belki sene sonunu beklemek akıllıca olacaktır. Bu durumda eğer imkan var ise DSD ve DXD formatlarındaki medya dosyalarınızı Gigabit Ethernet üzerinden taşıyabilirsiniz. Auralic firması, router için farklı markalardan öneriler yapmış Ben benim de deneme fırsatı bulduğum Asus RT-AC68U modelini tercih etmenizi öneririm. Bahsi geçen ürünün fiyatı Ekim 2014 itibarı ile yaklaşık 600TL idi.
Vega‘da anlattığım firmanın patentli “ActiveUSB” teknolojisi ile donattığı USB girişi Aries’te de kullanılmış. Aries uygun bir DAC ile beraber kullanıldığında DXD formatı (352.8KS/s ve 384KS/s 32bit PCM sinyalleri) ile beraber DSD formatını da 2.8224MHz ve 5.6448MHz oranları ile native mod’da “DoP V1.1″ aktarım standardında işleyebiliyor. Diğer 16, 24 ve 32 bit bilinen tüm çözünürlüklerdeki tüm diğer formatlara da destek var.
Ürünün arkasında bir adet TOS optik, koaksiyel ve AES digital çıkış var. 2 adet USB portundan sağdaki DAC’a bağlantı, sol taraftaki ise NAS benzeri cihazların bağlanması amacı ile kullanılıyor. Hemen yanda LAN portu ve elektrik girişi bulunuyor. Cihaz için oldukça kalitesi bir harici güç kaynağı kutu içeriğine eklenmiş.
Auralic firması Aries ile kullanılmak üzere bir yazılım hazırlamış. Lightning DS isimli bu minik yazılım Ekim 2014 itibarı ile sadece iOS cihazlar için indirilebilir durumda. Çok basit bir şekilde hem Aries’in fonksiyonlarını, hem NAS veya kendi server’ınızdaki müzik dosyalarını yönetebilen yazılım meraklılara ücretsiz şekilde sunulmuş. Yılın ilerleyen aylarında yazılım Android cihazlar içinde sunulacak(mış) Ben iPad ile deneme yaptım ve cihazlarınızdaki müzik arşivini hızlı şekilde tarayıp kullanımınıza sunabiliyor. Ayrıca playlist oluşturma vesaire kolaylıklarda mevcut. Bu arada Auralic Aries, Apple AirPlay desteğine de sahip. Eğri oturup doğru konuşmak gerekirse dijital dünyada iOS cihazlara destek daha fazla. Bu dünyanın içerisindeyseniz veya girmeyi düşünüyorsanız mutlaka bir iOS cihaza sahip olmaya çalışın. Eski veya yeni jenerasyon bir iPad bu işler için biçilmiş bir kaftan. Hatta bana sorarsanız iPad Mini makul mantıklı boyutu ile harika bir çözüm.
Aslına bakarsanız Auralic Aries kutu içeriğinde bir uzaktan kumanda var. Bu uzaktan kumanda daha önce incelediğimiz Vega Dijital Audio Processor ile birebir aynı. Ancak elinizde Apple bir cihaz varsa kumandayı kutusuna kaldırabilirsiniz. Lightning DS yazılımı ile aklınıza gelebilecek hemen her türlü ayarı yapabilmeniz mümkün. İlk önce Aries ayarlarını yapmakla başlamak gerekiyor. Eğer istiyorsanız kablosuz erişim ayarlarını hızlı bir şekilde yapmakla başlayın. Bu işlemler sadece yazılım üzerinden yapılabiliyor. Arkasından diğer ayarları yapabilmek mümkün.
Yazılım ağınıza bağlı tüm cihazlardaki müzikleri gayet hızlı şekilde emrinize hazır hale getirebiliyor. Bu tarz yazılımlarda geleneksel olduğu üzere tarza göre, albüme göre, müzisyene göre gibi sıralamalar yapabilir, çalma listelerinizi oluşturabilirsiniz. Yazılımın bazı ekran görüntülerini sizlerle paylaşayım. Gayet sade, hızlı çalışan başarılı bir arayüz yazılmış. Müzik server yazılımları, internet radyosu ayarları gibi her seçenek son derece kolay şekilde ayarlanabiliyor. AirPlay desteği ise gerekten hayatı konforlu hale getiriyor.
Auralic Aries nasıl senaryolarda evimizde kendisine yer bulur. Açıkçası olayı en basit şekilde şöyle anlatabilmek mümkün. Sisteminize bir DAC eklediniz. Bu DAC’ı bilgisayar sisteminiz ile kullanmak istiyorsunuz ancak ortalıkta bilgisayarınız gözükmesin istiyorsunuz. İşte Aries tam bu noktada devreye giriyor. Bilgisayar veya NAS tarzı sistemlerinizdeki müzik dosyalarını kablosuz olarak DAC’ınıza aktarıyor. Evinizin farklı noktalarına yerleştirebileceğiniz Auralic Aries’ler ile daha geniş kapsamlı bir ağ kurabilmek ve farklı odalarda müzik dinlemek mümkün. Ancak şunu unutmayın Aries sadece bir veri taşıyıcı ve harici bir DAC ile kullanmak gerekiyor. Açıkçası kulağa bir lüks geldiğinin farkındayım ancak yüksek çözünürlükteki dosyaları kablosuz veya kablolu şekilde aktarmanın fazlaca bir seçeneği de yok doğrusu.
Auralic Aries konforuna düşkün orta segmentin üzerinde sistemlere sahip olan okuyucularımız açısından ilginç bir seçenek olacaktır. Kablosuz kullanımda ortalamanın üzerinde bir router kullanmak gerekmesi, tam anlamı ile kontrol edebilmek için iPhone, iPad tarzı iOS tabanlı bir cihaza sahip olmanız gerekliliği var. Bunun karşılığında ortalıkta bilgisayarınız olmadan DXD formatı (352.8KS/s ve 384KS/s 32bit PCM sinyalleri) ile beraber DSD formatını da 2.8224MHz ve 5.6448MHz dahil olmak üzere tüm dijital medyanızı DAC’ınıza aktarabiliyorsunuz. Tasarım gerçekten çok başarılı, yazılım da aynı şekilde. Bu noktada bu ürüne fiyatı ile yorum yapmak pek mümkün değil, tamamen ihtiyaca daha doğrusu özel ihtiyaca yönelik bir ürün!
Ülkemizde Ekim 2014 itibarı ile 2.325 Dolar (KDV Dahil) fiyat etiketine sahip olan ürünü örneğin Vega gibi ortalamnın üzerinde bir DAC ile kullanmaya karar verdiğiniz zaman fatura bayağı yüksek hale geliyor bunun farkındayım. Burada en önemli nokta böyle bir konforu arıyor musunuz? Cevabınız evet ise ve DXD ve DSD gibi yüksek hacimli müzik dosyaları sisteminize aktarabileceğiniz pek fazla seçeneğiniz yok. Açıkçası ben denemelerimi yaparken Aries hayatımı çok kolaylaştırdı diyebilirim. Böyle bir alana yatırım yapma gibi bir düşüncem olsaydı aldığım lükse göre ödediğim paranın bir önemi kalmazdı. Dediğim gibi çok özel bir ihtiyacı karşılıyor Aries. İmkanı olup bu tarz bir çözüm arayanlara şiddetle tavsiye edilir…
Auralic Aries
Streaming Services Local uPnP/DLNA library content Qobuz and WiMP online streaming Internet Radio AirPlay and Songcast USB hard drive files Supported File Types AAC, AIFF, ALAC, APE, DIFF, DSF, FLAC, MP3, OGG, WAV, WV and WMA Sampling Rates PCM in 44.1Khz – 384Khz at 16 – 32bits DSD 2.8224MHz and 5.6448MHz Media Server Compatibility Minimserver, Twonky, Asset UPnP, JRiver DLNA/uPNP compatible server software Output USB 2.0 High-Speed for compatible DAC** AES/EBU, Coaxial, TOSLINK*** Power Consumption
Fiyat: 2.325 Dolar (KDV Dahil) Ekim 2014 itibarı ile
Temsilci: Extreme Audio / www.extreme-audio.com
player olarak ne kullanıyor acaba?
soru biraz saçma olmuş.
Estafurullah, bu bir Streamer olduğu için player kullanmaya gerek yok…
Icinden power cord ve kumandanin pilleri hala cikmiyor mu? yoksa dahil edilmis mi?
Bana test için gelende özel bir PSU ünitesi vardı. Sanırım power cord çıkmıştı ama piller yoktu diye hatırlıyorum. Korhan Bey, tam da emin olamadım çünkü gelen ürünlerin power cord larını açmıyorum direkt olarak elimdeki kullanıyorum.
Selamlar
aslında bence çok yanlış bir tutum, cihazın temel fonksiyonunu yerine getirecek bileşen ile teslim edilmesi gerekir. aries ve psu arası kablo çıkıyor ama psu duvar arası kablo yok, kumanda da pil yok. bir de ben denerken cihaz sadece kumanda ile açılabiliyordu halen aynı mı?
Evet kumanda ile açılma hala aynı… Ancak iPad veya telefonda da açılabiliyor…
harici psu ve aries arasi kablo cikti ancak psu duvar kablosu cikmamisti, arastirdim koymuyorlarmis. oldukca sasirtti bu konu beni, temel calisma durumuna gecirecek kablo ve pil cikmiyor. bir de kumandadan acma tusuna basmadan cihaz acilmiyordu yazilim guncellemesi ile birsey degismis mi?
tesekkurler
Özel bir ihtiyaç olduğu görüşünüze katılmıyorum. Zaten bu cihazın amacı sesi dijital olarak kaynağından DAC’a kadar temiz yani gürültü ve jitter minimal bir şekilde ulaştırmak. Yoksa aynı görevi kolayca saklanabilecek Intel NUC, hatta daha ucuzundan RasberryPI ile bile yapmak mümkün. Bence cihazın püf noktası ve insanların bilmek istediği iki kullanım şekli arasında ne kadar ses kalitesi farkı ortaya çıktığı. Yazınızda bu önemli noktaya değinmemişsiniz. Kendi sisteminizde müzik nasıl DAC’a ulaşıyor, bunun kalitesi nedir ve o yöntem yerine Aries’i kullanınca ne değişiklik gözlemlediniz?