Stax SRS-3170 (SR-307 ve SRM-323S) Bölüm 2

Arka kısımda ise birer adet giriş ve çıkış bulunuyor. Giriş ve çıkış paralel yapıda. Bunların hemen yanında topraklama bağlantısı ve elektrik girişi bulunuyor. SRM-323S solid state yapıda bir ürün. Bende ilk kez çıkış katında tüp olmayan bir tasarım kullanma fırsatı buldum. Stax tasarımcıları çıkışta FET kullanmış ve tasarım tamamen dengelenmiş yapıda. Stax meraklılara her iki tipte de amplifikatörler sunuyor. Tüplü ve solid state yapılı ampliler en üst modellerden en alt modellere kadar bir seçenek. Yani firmanın amiral gemisi Stax SR-009 modelini eğer isterseniz solid state yapılı bir ampli ile sürebileceğiniz gibi Stax SR-307 kulaklığı da vakum tüplü bir Stax amplifikatör ile sürebilirsiniz. Bu iki farklı seçenek üzerinde bayağı denemeler yaptım yaz boyunca. Onları ilerleyen haftalarda sizlerle paylaşırım.

SR-307 ve SRM-323S kombinasyonu nasıl çalıyor. Öncelikle üzülerek belirtmek isterim ki, benim kullandığım eski Stax SRM-T1 ve SR-Lambda Signature kombinasyonunda daha iyi çalıyor bu göreceli ekonomik Stax kombinasyonu. Bu kombinasyon geçmişin referans serisi idi ama aradan geçen yıllarda gelişen teknoloji, malzemeler ve tasarım anlayışı ile göreceli ekonomik fiyat etiketi bulunan bir model, çok daha iyi çalıyor. Stax SR-009 ile günümüzün referans noktasının nerelere gittiğini kendi kulaklarımla dinlemiş olan bendeniz SR-307 ve SRM-323S kombinasyonunu çok başarılı buldum. Hele fiyat etiketine baktığınızda çok çok başarılı demek mümkün. Stax kulaklılar hemen her tarz müzikte meraklılara muhteşem deneyimler sunuyorlar. En absürd ve sert tarzlardan klasik müziğe kadar yaz boyunca hemen her tarzı dinledim.

Beethoven Symphony No.6 Pastorale Tacet 180Gr baskısına bakalım. Polonya Oda Filarmoni Orkestrası şef Wojciech Rajski yönetiminde Ludwig van Beethoven’in (1770-1827) meşhur 6. senfonisini yorumluyor. Wojciech Rajski, 1948 yılında doğmuş Polonyalı bir şef. Uzun yıllar Varşova’da müzik eğitimi almış ve 1972 yılında ilk kez bir orkestra yönetmiş. Uzun yıllar Poznan Filarmoni Orkestrası yönettikten sonra yeni bir orkestra kurması için görevlendirilmiş. Bu orkestranın özellikle yurt dışında Polonya’yı temsil etmesi amacıyla kurulduğu için Polonya Klasik Müziğinde önemli bir yere sahip. O yıllarda gelecek vadeden genç yetenekleri orkestra bünyesine alan Wojciech Rajski, ilerleyen yıllarda başka Polonya orkestralarının başına geçmiş. Beethoven, 6. senfonisi veya tanınan ismiyle “Pastoral Senfoni” bildiğiniz gibi standart senfonilerin aksine 4 değil 5 bölümden oluşuyor. Tacet firması hemen her zaman olduğu gibi tamamen vakum tüple donatılmış ekipmanla yaptığı master çalışmasını 180gr’lık plağa aktarmış. Performans belki tarihe geçen bir performans değil ancak kayıt çok başarılı. Eser doğanın kollarında kendisini rahat ve huzurlu hissettiren bir eserdir. Stax kombinasyonu bu duyguları başarı ile bize yansıtıyor.

Bambaşka bir tarza doğru yol alalım. Glenn Branca – Symphony No.1 (Tonal Plexus) DanceTeria DANCD081 CD Glenn Branca, Amerikalı gitarist, besteci ve aranjör. Özellikle farklı akord edilmiş gitar tonları, bol tekrarlamalı ana hatlar üzerine sololarla süslenmiş ilginç bir tarzı var. Albüme hemen her yerde avant-garde etiketi vurulsa da, bir şekilde heavy metal’e, caza ve klasik müziğe kayıyor. Durum böyle olunca avant-garde demek daha doğru galiba. Symphony No.1, 4 hareketten oluşuyor ve son derece gürültü ve kirli tonlu gitar tonlarının ardından şimşek gibi davullar, arka hatlarda bakır sazlar ve klavyeler ile zenginleştirilmiş bir eser. Özellikle ilk bölüm ve sonuncusu mükemmel. Dördüncü bölümde NY punk etkisinin yanında öyle ilginç tonlar ve akorlar var ki, insanı müzik setinin başına kilitliyor. Senfoninin adı; Tonal Plexus. Albümün tamamı adına uygun şekilde bestelenmiş. Sert pasajlardan, yumuşak pasajlara Stax kombinasyonu olaya tamamen hakim. Tonlar sert olması gerektiğinde sert, her şey olması gerektiği gibi.

Detay seviyesi, kendisine özgü sahnesi ile Stax SRS-3170 etkileyici bir tablo çiziyor. Neredeyse hiçbirimizin sahip olmayacağı akustik olarak olarak düzenlenmiş bir oda içerisinde kaynak cihazlarımız nasıl çalar konusundaki meraklılarımızı bir nebze azaltacak bir performans söz konusu. Eğri oturup doğru konuşmak gerekirse kulaklık dünyasının en başarılı olduğun nokta bu kesinlikle. Ve tabii ki bunun yanında müziğe odaklanma konusunda avantajları çok kulaklıkların….

Stax SR-307 ve SRM-323S kombinasyonu 1.650 Dolar + KDV şeklinde fiyatlanıyor ülkemizde. Aslında bir kulaklık için pahalı diyebilecek okuyucularımız olabileceği gibi makul diyen okuyucularımızda olacaktır. Bu bir kulaklık sistemine ayırmayı planladığınız bütçe ile alakalı. Öncelikle bu kulaklık sistemini evladiyelik olarak nitelendirmek lazım. Eminim uzun seneler keyifle dinleyip hiç arkanıza bakmayacağınız bir sistem almış olacaksınız. Performans son derece başarılı hatta fiyatına bakınca müthiş. Yanma süresi çok uzun ve gerçek performansını elde etmeniz için biraz uğraşmanız gerecek. Bu sürecin sonunda iyi bir kaynak cihaz ile elde edeceğiniz sonuçlar heyecan verici olacaktır. Müzik dinlemenin kişiselleştiği kulaklık dünyasında çok cezbedici bir seçenek.

Stax SRS-3170 (SR-307 ve SRM-323S)
Elektrostatik kulak hoparlörü ve pre-amplifikatörden oluşan kombinasyon
Fiyat: 1.650 USD + KDV
Temsilci: Lotus Concept / www.lotusconcept.com
Online Satış: Audio AVM / www.audioavm.com

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: