Stax SRS-3170 (SR-307 ve SRM-323S)

Merhabalar, Stereo Mecmuası’nın yeni yayın dönemini açmanın zamanı geldi. Bu yayın döneminin ilk konuğu Stax SRS-3170. Okuyucularımız geçtiğimiz yayın döneminde kulaklıklar konusunda bayağı soru yönelttiler bizlere. Stax, kulaklıklar arasında en merak edilen markalardan bir tanesi. Durum böyle olunca göreceli ekonomik bir fiyat etiketi bulunan Stax SRS-3170 kombinasyonuna göz atmak istedim. Ancak yeni yayın döneminde en alttan en üste kadar tüm Stax kulaklar üzerinde bol bol sohbet edeceğiz. Tüm yaz aylarını bu kulaklıklar ile geçirdim ve tatile giderken bile yanımda bir Stax vardı ayıptır söylemesi..

Stax SRS-3170 aslında bir paket. Bu paket içerisinde SR-307 elektrostatik kulak hoparlörü ve SRM-323S amplifikatör bulunuyor. Bu kombinasyon Stax ailesi içerisinde makul fiyat etiketine sahip bir kombinasyon olarak değerlendirilebilir. İsterseniz ilk önce tek tek bileşenlere bir göz atalım…

Stax SR-307 elektrostatik kulak hoparlörü veya alışılageldik ismiyle, kulaklık, firmanın geleneksel tasarımını yansıtan yapıda bir ürün. Stereo Mecmuası’nda geçtiğimiz senelerde bahsettiğim Stax SR-Lambda Signature kulaklık ile tasarımları hemen hemen aynı çizgide.  Bahsettiğim ürün neredeyse 20 yaşında ve aradan geçen yıllarda Stax köklerini kaybetmeden tasarıma devam etmiş. Zaten kulaklığın bağlı bulunduğu ürün ailesi Lambda serisi olarak geçiyor. Uzun yıllardır bu seri devam ediyor ve geçmişten gelen tasarım çizgisi günümüzde de aynı.

Kulaklık firmanın kendine özgü kahverengi renginde. Elektrostatik sürücüyü koruyan kısım ızgara şeklinde her zaman ki gibi. Bu kısmın hemen önünde son derece yumuşak bir yastık bölümü hemen dikkat çekiyor. Bu yastık bölümü yine her zaman olduğu gibi deri. İnsanın kafasını rahatsız etmiyor ve kulaklarınızı sarıyor. Stax tasarımlarının en sevdiğim yönü insanı çok sıkmaması ve kulaklarınızı büyük ölçüde kaplamasıdır. Stax SR-307 modelinde de bu bakış açısı değişmemiş. Hoparlörleri koruyan bölüm sürücünün kulağınıza belirli bir açı ile konumlanması amacıyla hafif eğimli şekilde tasarlanmış. Benzer bir tasarım anlayışını hemen her yeni nesil tüm Stax modelinde görüyoruz.

Kulaklığı üzerindeki bağlantı bölümü sert plastikten üretilmiş. Haki tonlardaki bu bölüm Kulaklığın geneli ile uyum halinde. Üst kısmında geniş bir açı, yanlarda ise daha sert bir açı ile hoparlörlerin kulağınıza çok fazla baskı yapmasını önleyecek bir tasarıma sahip. Kafamıza denk gelen bölüm ise yine kulaklık yastıklarının renginde deri bir tasarıma sahip. Son derece yumuşak ve neredeyse varlığı yokluğu bir. Kulaklığın yüksekliğini ayarlamak için her iki tarafta da yeterli mesafe sunan uzayıp kısalabilir bir bölüm bulunuyor. Hemen her yaştan meraklı bu sayede kulaklığı kendi istediği gibi ayarlayabiliyor. Kulaklığın her iki tarafından Stax’ın geleneksel kablosu çıkıyor ve yaklaşık 30cm sonra bu iki kablo birleşip firmanın kendi amplifikatörlerine takılacak uçlarla sonlanacak yassı yapılı kabloyu oluşturuyor.

Stax SRM-323S ise yine uzaktan gördüğünüzde çok rahatlıkla tanıyabileceğiniz geleneksel yapıdaki bir kulaklık pre-amplifikatörü. Stax cephesinde ampliler aslında enerji sağlayıcı olarak isimlendiriyor. Kulaklıkların elektrostatik sürücüleri klasik sürücülerden farklı elektriksel yapıya sahip ve çalışmaları için belirli bir akım gerekiyor. Stax’ın kablolarının diğer markalardan farklı olmasının sebebi de bu kabloların aynı zamanda gerekli akımı taşıması.

Stax SRM-323S tasarımında ön yüz alüminyumdan üretilmiş. Solda açma kapama düğmesi tam ortada ses açma kapama düğmesi ve sağ tarafta iki adet kulaklık çıkışına yer verilmiş. Sesi kontrol eden düğme geleneksel olduğu gibi iki bölümden ulaşıyor. Bu sayede sağ ve sol kanalların sesleri birbirinden bağımsız olarak ayarlanabiliyor. Bu tasarım çok uzun zamandır Stax amplifikatörlerde görmeye alıştığımız bir ayrıntı.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: