Davis Acoustics Dufy HD

Davis Acoustics firmasının minik raf tipi hoparlörü Dufy HD modelini inceleyeceğim bu yazımda. Uzun senelerden beri bildiğim bir firma olan Davis Acoustics neden Türkiye’ye gelmiyor diye merak ederken Batur Hifi tarafından ithal edilmeye başlandı geçtiğimiz senelerde. Firmanın orta segmentinde yer alan “Lifestyle” serisinden Dufy HD modeli ile incelemelerimize başlamaya karar verdik. İlerleyen aylarda farklı modellere de yer vermeye çalışacağız Stereo Mecmuası’nda…

Davis Acoustics tam anlamı işle bir aile şirketi. Fransa’da Paris yakınlarında kurulan firma ilk kurulduğunda toplam 3 çalışanı varmış. Seneler içerisinde büyüyen firma sonunda Troyes kentine taşınmış. Firmanın önemli özelliklerinden bir tanesi kendi finansmanını kendisinin karşılıyor oluşu. Bu sayede kontrollü şekilde büyüyen firma, araştırma ve geliştirmeye çalışmalarını da kendi bünyesinde yapıyor. 1986 yılında kurulan firmanın ilk önemli başarısı 2006 yılında Matisse modeli ile geliyor ve uluslararası pazarda da ilgi çekiyor. Dufy HD ile meşhur Matisse modeli aynı seride yer alıyor.

Dufy HD’yi kutusundan çıkarttığımda karşıma oldukça minik boyutlu ancak buna karşın oldukça ağır bir hoparlör çıktı. Kaplaması ceviz olarak seçilen model daha kutudan çıkar çıkmaz pek hoş görünüyor. Formu müzik enstrümanlarına benziyor. Arkadan öne doğru bir açı verilmiş. Bu son yıllarda bir çok firmanın uyguladığı bir yöntem. Bu sayede klasik bir hoparlör kabinin yansımaları yerine daha farklı etkiler elde edilebiliyor.

Davis Acoustics Dufy HD, 90dB hassasiyeti sahip 2 yollu bir hoparlör. Tiz sürücü ipek dome yapıda, mid/bas sürücü ise kevlar. Daha önce kevlar sürücülere sahip hoparlörler dinlemiştim hatta uzun seneler kullanmıştım. Yanma süreçleri birazcık uzun. Hoparlörün dış görünüşü ise gerçekten başarılı. Toz kapakları mıknatıslı. Zaten son dönemlerde tüm hoparlör markaları bu tarz korucular kullanıyor. Ben bunları genelde hiç kullanmıyorum ve paketin içerisinde muhafaza ediyorum. Sese bir miktar etkisi oluyor bu kapakların. Kullanımı bence ihtiyaca ve kişisel zevke kalmış bir konu. Ama ne olursa olsun, bir hoparlörün olmaz ise olmaz aksesuarlarından. Hoparlörün bas refleks portu arkada. Bi-wiring bağlantıya olanak sağlayan konektörleri gayet kaliteli görünüyor. Konektörlerin üzerinde yine çok şık bir levha üzerinde hoparlörün modeli ve bilgilendirici bir yazı yazılmış. Hoparlör, daha ses sistemine takılmadan insanın kalbini çalıyor. Gerçekten son derece sevimli gözüküyor.

Davis Acoustics tasarımcıları hoparlörün yanma sürecini yaklaşık 30 saat olarak vermişler. Ben bu sürenin biraz daha fazlasını ayırdım. Aslında testler sırasında kendi SET yapılı amplifikatörümü de kullandım ama asıl ağırlığı Exposure Model VIII amplime verdim. Bu amplifikatörün sesini tarif etmek gerekirse erken dönem İngiliz amplifikatörlerine çok benzeyen bir sesi var. Hatta erken dönem Naim ürünlerini dinleyenler var ise çok benzediğini söyleyebilirim. Bunlar stereo güç amplifikatörleri ve Audio Analogue pre-amplifikatörümle birlikte kullanıyorum. Kaynak cihazlarım yine her zamanki gibi aynı. Tabii ki tüm sistem kablolaması her zamanki ile aynı… Stand olarak içi kum doldurulmuş MDF standlarımı kullanıyorum. Raf tipi hoparlör kullanacak meraklıların stand konusuna dikkat etmesi ve bir miktar para harcayarak iyi bir stand almalarını tavsiye ederim. Özellikle bas performansında belirleyici bir faktör stand konusu. Ayrıca oturduğunuz koltukta kulaklarınız ile hoparlörün tiz sürücülerinin aynı hizada olmasını da stand ile sağlıyoruz.

Bu hoparlörlerin bas refleks portunun arkada olması, yerleşimine biraz dikkat etmenizi gerektiriyor. İleri geri konumlandırma yaparak en çok hoşunuza giden pozisyonu bulabilirsiniz. Ayrıca hoparlörü biraz içeri doğru eğimle kullanırsanız daha keyifli bir ses elde etmeniz olasılık dahilinde. Kim ne derse desin, raf tipi hoparlörlerin yerleşimi kule tipi hoparlörlere göre daha kolaydır ve eğer mekanınız ile uyumlu bir seçim yaparsanız bas eksikliği de yaşamazsınız. Ben şahsi zevkim açısından her zaman raf tipi hoparlörleri çok sevdim ve uzun seneler keyifle kullandım. Hala elimde bir kaç raf tipi hoparlör tutuyorum. Bakalım Davis Acoustics Dufy HD ile keyifle yaşayabilecek miyim?

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız