Audio Block firmasının DAC-100 modelini mercek altına alacağımız yazımıza hoş geldiniz. Sitemizde geçen yayın dönemlerimizde firmanın Audio Block V220 amplifikatör ve Audio Block C220 CD çaları mercek altına almıştık. Bu ürünler giriş seviyesinde müzik seti satın almak isteyen meraklıların ilgisini çekebilecek ürünlerdi. Zaten Audio Block firmasının üretim mantığı makul fiyatlara kaliteli ürünler sunmak olarak özetlenebilir.
Audio Block DAC-100 elime geçince yine bu mantıkta üretilmiş fazla iddialı olmayan bir ürün olduğunu düşünüyordum. Ancak kutuyu açıp DAC-100’ü görünce çok şaşırdım. Son dönemlerde Stereo Mecmuası karargahına gelen DAC’lar içerisinde böylesine özenli bir şasiye sahip olan bir ürün daha hatırlamıyorum. Tam boy bir ürün olan Audio Block DAC-100’ın arkasında giriş ve çıkış anlamında tam anlamı ile bir bolluk var. Daha cihazı sisteme bağlamadan ilginç bir deneyim olacağı belli gibiydi…
Audio Block DAC-100 aluminyumdan üretilmiş son derece özenli bir şasiye sahip. Şasinin yan tarafları katman katman tasarlanmış. Bu soğutmanın daha performanslı yapılması amacı ile Audio Block’un tüm “100” seris ürünlerinde standart hale getirilmiş. Dışarıdan bakıldığında çok şık bir tasarım yapılmış. Cihazın ön yüzünde solda ekran bulunuyor, ortada girişler kumanda ettiğiniz bir düğme eklenmiş. Bu düğmeye basıldığında ise cihaz uyku konumuna geçiyor. Sağ tarafta ise uyku ışığı, hata göstergesi ve kaynak girişlerini işaret eden küçük ışıklar var. Şasinin üst tarafında heybetli Audio Block logosu alüminyum gövde üzerine kabartmalı şekilde basılmış. Ön yüz gerçekten çok etkileyici.
Cihazın arka bölümünde ihtiyaç duyulabilecek hemen her girişe yer verilmiş. Hatta ihtiyaçtan daha fazlası var diyebilirim. Sol taraftan sağ tarafa doğru açma kapama düğmesi, elektrik girişi, USB girişi, 3 adet koaksiyel giriş, 2 adet optik giriş bulunuyor. Üründe XLR dengelenmiş çıkış ve klasik RCA çıkışlarda unutulmamış.
Konektörlerin genel olarak oldukça kaliteli ve hatta standart konektörlerden farklı gözüktüğünü olduğunu söyleyebilirim. Açıkçası DAC-100 üzerinde bir evde veya müzik sisteminde ihtiyaç duyulabilecek kadar giriş var. 3 adet koaksiyel ve 2 adet optik giriş sayesinde evde ne var ne yok DAC-100’e bağlayabilirsiniz.
Cihazın bilgisayar bağlantısı da son derece problemsiz. Tek yapacağınız USB kablonuzu bağlamak ve işletim sisteminizin Audio Block DAC-100’ü tanımasını beklemek. Tüm bu süreç sadece saniyeler sürüyor ve sonunda DAC kullanıma hazır oluyor. Ben ilk adımda DAC’ı biraz pişirmek için bilgisayar sistemime bağladım. Şu an ister optik girişi ister USB girişi kullanarak bilgisayar sistemimi DAC’a bağlayabiliyorum. Bu sayede DAC’ların farklı girişlere farklı tepkilerini ölçmek mümkün oluyor.
Audio Block DAC-100 tam boy cihaz olduğu için masaüstü bilgisayar sistemleri için biraz heybetli ve dolayısıyla yer ihtiyacı oluyor. Ancak bu bence sorun değil. Genelde benim şikayetçi olduğum bir konu DAC’ların uzaktan kumanda konusudur. Audio Block tasarımcıları gayet küçük boyutlarda bir uzaktan kumandayı paket içerisine dahil etmişler.
Uzaktan kumanda ile cihazı açıp kapatıp, kaynaklar arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Küçük boyutlardaki kumanda gayet kaliteli gözüküyor. Tasarımcılar küçük ayrıntılara bile dikkat etmişler ve bu durum tüketici açısından sevindirici. Az veya çok insan bir para ödeyince karşılığında işlevinin yanında güzel bir şeyler almış olmayı isteriz hepimiz. Açık konuşmak gerekirse Audio Block DAC-100 bunu tam anlamı ile sağlıyor.
Audio Block DAC-100, 16 ila 24 bit müziği 32KHz ila 192KHz çözünürlüğe kadar çalabiliyor. DAC içerisinde yongaseti olarak eski dostumuz Burr-Brown 1749’u görüyoruz. Bu yongasetini bir çok büyük tüketici elektroniği firmasının ürünlerinde görmek mümkün. Tabii ki bir DAC’ın performansında yongaseti mühim olsa da, bütün iş firmaların ürünlerin içlerinde ve özellikle çıkış katında yaptıkları tasarımla nihayetleniyor.
Ben testlerimi ikiye böldüm. İlk tur testlerde masaüstü sistemimi kullanarak denemeler yaptım akabinde ana sistemime bağladım. Ana sistemime bağlantı sırasında hem kendi CD çalarımı hemde ilerleyen günlerde incelemesini okuyacağınız yine Audio Block firmasının C-100 CD çalarını denedim. Bu denemeler sırasında bilgisayar sistemimi de devreye soktum ve koaksiyel girişe bağlı şekilde ana sistemimde denemeler yaptım.
Bir yorum ekleyin