HRT Music Streamer HD Bölüm 2

HRT Music Streamer HD′yi asıl sistemime bağlarken modifiye edilmiş ancak oldukça basit atom işlemcili bir netbook ve asıl bilgisayar sistemimi dönüşümlü olarak kullandım. Yazılım olarak genelde Foobar’ı  tercih ettim. Bilgisayarımı uzaktan kontrol amacı ile TeamViewer yazılımı kurulmuş bir iPad kullandım. Sistemin diğer bileşenleri ise her zamanki gibi aynı.

Cihazı ilk olarak kendi içerisinde gelen USB kablo ile sisteme bağladım. Arkasından daha kaliteli USB kabloları denedim. Şu sıralar DAC ve USB incelemelerimiz tam gaz gittiğinden elimde bayağı sayıda kablo var. Giriş seviyesinden üst uç sınıfa kadar bir çok modeli kullanma şansım var. Bu kablolar ile alakalı yazılar peyderpey yayınlanacak.

Son DAC incelememizde medyanın önemini şaşkınlıkla görmüş ve yazmıştım. Stereo Mecmuası Forumlarında senelerdir bilgisayar ve müzik dinleme konusu ile haşır neşir olan meraklıların deneyimlerinden yararlanarak dijital arşivimi yeniden düzenledim. Ancak asıl ağırlıklı deneme yöntemim kendi CD’lerimden RIP’lediğim medyayı kullanarak yapıyorum. Ancak bunu yaparken kullanılan yazılım çok önemli ve bazı püf noktaları var. Deneye yanıla bir noktaya geldiğimi düşünüyorum. Merak etmeyin ilerleyen günlerde bu konuda bayağı rehber yayınlayacağız.

Tim Berne, Jim Black, Nels Cline üçlüsünün The Veil albümünün kendi elimdeki CD’den hazırladığım WAV klonu ile başlayayım. Albüm “Railroaded” şarkısı ile fırtına gibi açılıyor. Bu noktada her üç müzisyenin geçmişte kurdukları veya parçası oldukları son derece az bilinir topluluklar insanın aklına geliyor hemen. Özellikle Nels Cline’In gitar tonları ölümcül. Aslında Wilco topluluğunun kurucularından olan Cline’ın çok enteresan projelerde de parmağı olduğundan deneysel hemen her tarzda çalabilme yeteneğine sahip. Saksafoncu Tim Berne ve davulcu Jim Black’in geçmişlerinde de acayip deneysel topluluklar var. Bu üçlünün bir araya gelmesiyle ortaya ne çıkar derseniz, cevabı “Railroaded” şarkısı. Çok fena! Impairment Posse şarkısında -ki ikinci şarkı- kontrolü Tim Berne alıyor ve işler bir anda değişiyor. Albümde hemen her şarkıda saniye saniye izlenen yol değişebiliyor. New York avant jazz sahnesinin üç önemli figürü Jim Black, Nels Cline ve Tim Berne’den gerçekten çok farklı bir albüm. HRT’nin detay seviyesi ve dinamizm gayet yerinde. Ancak bir adım ileriye gidebilmek için USB kablosunu stoktan daha kaliteli bir modele doğru değiştiriyorum. Elimde Goldnote, Cardas, DH Labs, Wireworld, Acoustic Revive, Oyaide gibi firmalardan USB kablolar var. Bir kaç referans albümü mercek altına alıp aralarından bir tanesini seçtim. Stok kablodan kaliteli kabloya geçiş özellikle bas performansında şahlanmaya sebep oluyor. Böyle çok daha iyi.

Bill Evans’ın çok sevdiğim “Waltz For Debby” albümünde başıma gelenleri size daha önce anlatmıştım. Her hi-rez studio master ibaresi olan kayıt mükemmel değil. Önemli bir web sitesinden satın aldığım 192kHz/24bit çözünürlükteki dosya ne yazık ki harcanan 27 Dolar ile beraber çöpe gitmişti. 192kHz olan edisyonda oldukça parlatılmış kayıt yoğun detay seviyesine rağmen insanı müziğin içerisine sokmuyordu. Sonunda kendi elimdeki CD’leri dijital ortama aktardım ve malum ortamlardan bir kaç farklı edisyon buldum. Hoşuma gidenleri albümün plağı ile karşılaştırıp test amacı ile kullanıyorum. Kendi hazırladığım medya da sahne son derece başarılı. Tizler özellikle mercek altında. Standart kablodan kaliteli kabloya geçildiği an her şey daha güzel. Bas performansı abartıdan uzak.  Yüksek çözünürlükten vazgeçince sesler doğallaşıyor bazı albümler. Huzur içerisinde müziğimi dinliyorum. Sesler metalik değil. Gerçekten DAC’lar bir kaç sene içerisinde iyi bir gelişme sağladılar.

Klasik müziğe el atalım biraz. Son dönemlerde İngiliz dostumuz Mike Valentine’ın bazı kayıtlarını kullanıyorum testlerimde. Kayıtların yapı aşamaları ile alakalı yazılar yayınlamıştık sitemizde. Venedik kayıtları, Barok kayıtları ve eski bir kilise de yaptığı kayıtlar ile yazılara ulaşmak için koyu ile işaretlenmiş bölümlere tıklayabilirsiniz. Mike bir de “Chasing The Dragon” isimli bir CD yayınladı. Aslında yukarıdaki kayıtlardan bölümler var CD içerisinde. Bu konuda bazı sürprizlerimiz olacak sizlere yakında. Özel kayıtlarda işin rengi hemen değişiyor. Katman katman sahne hemen fark ediliyor. Detaylar yerli yerinde. HRT Music Streamer HD bu kayıtla coştu dersem yanlış olmaz. Dijital dünyada da kayıtlar en az analog dünyası kadar önemli. DAC denemelerinizde mutlaka kendinize kendi referans albümlerinizden oluşan bir seçki kullanın. Bu sayede karşılaştırmalarınız çok daha sağlıklı olacaktır.

HRT Music Streamer HD, gerçekten iyi bir DAC. Günümüzün DAC’larında görmeye alıştığımız bir çok girişe yer verilmemiş ve sadece USB girişe odaklanmış bir ürün. Modern çağın ihtiyaçlarına uygun özellikler ile donatılmış. Son derece sade ve küçük formlu bir cihaz. Kurulumu ve kullanımı gayet basit. Ben sevdiğim bir diğer yönü neredeyse hiç ısınmaması oldu. Bu sayede cihazı müzik sisteminizin arkalarında bir yerlere bile koymak hatta saklamak mümkün. Ben genel olarak fotoğraflarda cihazı gösterebilmek için ön plana çıkarttım. Normal zamanlarda kullanırken rafların en arkasında bir yerlerde çalışmaya devam etti. bu ufak DAC :)

Test ettiğim albümlerdeki detay seviyesi ile gayet hoşuma gitti. Sahnesi,  tonları gayet başarılı. İşin parasal yönüne gelince fiyatına göre son derece başarılı bir ürün olduğunu söylemek mümkün. İnceleme yayınlandığında 450+KDV’lik fiyatı performansına göre ucuz demek yanlış olmaz. Denediğimiz bütün DAC’larda yazdığımız üzere kaliteli bir USB kabloyu da alışveriş listenize eklemeyi unutmayın. Velhasıl kelam HRT Music Streamer HD becerikli bir DAC arayanların kısa alışveriş listesinde yer verebilecekleri bir ürün…

Bu arada deneye deneye DAC’lara iyice alışmaya başladım. Ciddi bir analog meraklısı olarak bu halime şaşırmıyorum dersem yalan olmaz. Ancak belirttiğim gibi bu alanda yaşanan gelişmeler gayet olumlu…

HRT Music Streamer HD
USB asenkron DAC  örnekleme oranları 44k1, 48k, 88k2, 96k, 176k4 ve 192k, bit derinliği: 16 ve 24bit. 
Fiyat: 450 Dolar + KDV
Temsilci: Audio AVM / www.audioavm.com

 

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

 

Tags: