Audio Block V220 ve C220 Bölüm 2

Kendi sistemime Audio Block entegre amplifikatör ve CD çaları bağladığımda bu testi nasıl yapmalıyım diye çok düşündüm. Normal zamanlarda kullandığım vakum tüplü amplifikatörün sadece 2 adet güç tüpü (bilgi için RCA 2A3 1940’ların başı) ayıptır söylemesi 1.000 Dolar seviyesindeyken neredeyse CD çalar ve amplifikatörün toplam tutarı bu fiyatın çok daha altında. Asıl sistemime göre test yapmak hiç adil olmayacağından genel fikirlerimi yazacağım.

İlk olarak dikkat çeken şey amplifikatör ile uygun bir hoparlörü eşleştirdiğiniz zaman ses seviyesinde de, baslarda da bir sıkıntı gözükmüyor.

İngiliz elektronik müzik ikilisi Chemical Brothers’ın Push the Button albümünü ele alalım. 2005 yılında yayınlanan albümün elimde hem CD’si hemde plağı mevcut. Albümün açılış parçası “Galvanize”da Amerikalı şarkıcı Q-Tip destek vermiş. Galvanize bize oldukça tanıdık melodiler ile örülmüş bir şarkı. Melodilerin menşei yanılmıyorsam Fas. Bu albümün basları çok sıkı ve elektronik müziğe benim bakış açımdan güzel bir örnek. Albümün plağı çok başarılıdır ancak CD çaları daha çok kullanıyorum farkları görebilmek için. Yüksek hassasiyetli hoparlör ve Audio Block kombinasyonunda bas performansı açısından sıkıntı yok. Ses seviyesi artsa bile tat yerli yerinde. Aslında kontrol paneline girip basları arttırmak mümkün ama şu hali benim için yeterli. Farklı tarzlarda elektronik müzik albümlerini de dinliyorum elimden geldiği kadar. Bana kalırsa baslar gayet başarılı. Genel olarak elektronik müzik deneyiminin altından başarı ile kalkıyor Audio Block cihazları.

Normal zamanlarda cihazlarınızı üst üste kullanacaksanız en üste ampliyi koymaya çalışın. Ben fotoğraf için böyle konumladım :)

Şimdi terazinin karşı tarafına geçelim. Metal müziğe doğru yol alalım. Aklıma uzun zamandır dinlemediğim Cradle Of Filth topluluğunun “Dusk… and Her Embrace” albümü geliyor. Bu albümü çok severim. Albüm 1996 yılında yayınlanmıştı. Yayınlanır yayınlanmaz hemen edinmiştim tabii ki. Albüm, Music For Nations plak şirketinden yayınlanmıştı. Dönemin en büyük plak firmalarından bir tanesi olan Music For Nations o yılların yükselen topluluğuna güzel bir yatırım yapmıştı. Albümün kapağından içerisine kadar her şey çok kaliteliydi. Bu yatırımın karşılığını veren Cradle Of Filth müthiş bir albüme imza atmıştı. Şarkıların yapısı bugün bile dikkat çekici öğelerle dolu. Birden bire değişen melodiler, dramatik bayan vokaller, orkestral bölümler derken albüm o yıllarda bir bomba etkisi yapmıştı. Albümün en dikkat çekici noktalarından bir tanesi ise “Haunted Shores” şarkısında insanın tüylerini ürperten vokalleriyle Venom topluluğunun efsanevi solisti Cronos’tu. Bu tarz müziğin en önemli özelliği kasırga gibi bas davullar, kulakları tırmalayan vokaller, neredeyse tüm enstrümanların limitlerde çalınması ancak herşeyin bir anda durup senfonik bölümlerin ve kadife sesli bayan vokalistlerin söylediği pasajlardır. Çoğu zaman hifi dünyasında çok üst düzey sistemler bu tarz müziklerde beklentileri karşılamaz. Dinleyici albümdeki kaosu yaşamak ister ve detaylar, sahne pek kimsenin umurunda değildir. En azından benim için böyle. Bu tarz müzik dinleyenler için ton kontrolleri günü kurtarabilir. Audio Block bu yönüyle parametrelere ufak dokunuşlar yapabildiğinden dolayı kendi zevkime göre bir ses elde edebiliyorum. Halimden mutluyum…

Cihazların ekranları iyi tasarlanmış. Loş ışıkta göz almıyor

Wollny, Kruse, Schaefer [em] Live At Jazzbaltica albümünden bahsedeyim sizlere. ACT plak firmasından konser albümleri görmeye pek alışkın değilizdir. Uzun zaman sonra elime geçen çok hoşuma giden bir albümü tanıtayım sizlere. Üç Alman müzisyenden oluşan [em] topluluğunun konser albümü olan “Live At Jazzbaltica” Piyanoda Michael Wollny, basta Eva Kruse ve davulda Eric Schaefer’den oluşan üçlünün canlı performansı son derece etkileyici. ACT’ın patronu Soggi Loch’un çok geniş olmayan topluluklara ve trio’lara özel bir ilgisi olduğunu biliyoruz. Özellikle müzik dünyasına EST’yi kazandıran Loch, JazzBaltica Festivaline özel olrak bu üçlünün kurulmasına öncülük ediyor. Bu dönemlerde sadece piyanist Michael Wollny’nin Nils Landgren vasıtası ile ACT ile alakası var. Diğer iki müzisyen ise bir şekilde bir araya geliyor. Topluluk 2005 yılında ilk CD’leri olan Call It [em] albümünü yayınlıyor. Bayağı ilgi çeken albümü [em] II] ve [em] 3 albümleri izliyor. “Live At Jazzbaltica” topluluğun dördüncü albümleri. İlk şarkıdan son şarkıya kadar oldukça dinamik bir şekilde ilerleyen albüm her dönemin cazına göz kırpıyor. Ancak EST gibi kuzeyin önemli isimlerine de sololarda bayağı bir atıf yapıldığı meraklı kulaklardan kaçmayacaktır. Albümdeki dinamizmi sağlamak için çok uzun ve kendini tekrar eden sololara yer verilmemiş. Ancak özellikle piyano ve bas atışmalarına kulak verdiğimizde Alman müzisyenlerin yeteneklerini anlayabiliyoruz. Topluluk kendi müziklerini kendisi bestelediği için hiçbir müzisyenin çok ön plana çıktığını söylemek güç. Sololar ve ritm bölümleri çok keyifli dağıtılmış. V220 ve C220 kombinasyonunda detaylar yeterli seviyede, bas performansı hiç fena değil. Tüm ayarlar standart halde ve ton kontrolleri devre dışı.

Bir çok büyük tüketici elektroniği firmasının ürünlerinde görmeye alıştığımız tiz ve bas seslerin domaninat olduğu yapı yok Audio Block kombinasyonunda, orta frekanslar çok daha belirgin. Büyük teknoloji marketlerinde satılan mikro ve biraz daha büyük müzik setlerinden daha az ödeyerek çok daha keyifli bir ses elde edebiliyor bu şık cihazlarla…

Fiyatı ucuz olabilir ama tasarımlar gayet güzel

Audio Block 220 serisinde cihaz başına 290 Euro’luk bir fiyat etiketine sahip. Hifi dünyasında giriş seviyesi olarak nitelendirdiğimiz fiyatlardan bile daha düşük fiyatlar. Bu fiyat karşılığında gayet donanımlı bir amplifikatör ve CD çalar alabiliyorsunuz. Küçük bir ofis sistemi olarak veya küçük bir dinleme ortamlarında arzu edeceğiniz bir hoparlörü kullanabilirsiniz. Dinleme odası büyük ise bu noktada hoparlör seçiminde yüksek hassasiyete dikkat ederek güzel bir kombinasyon ortaya çıkartabilirsiniz.

İlk müzik sistemini toplayacak ve bu konuya büyük bütçeler ayıramayacak okuyucularımıza, evlerine veya ofislerine minik ama şık bir ses sistemi isteyenlere ile önerebileceğim ürünler. Hifi dünyasına ilk adımları atmak için makul fiyat etiketine sahip farklı bir seçenek…

Audio Block V220 ve C220
Fiyat: Cihaz başına 290 Euro 
Temsilci: Batur Hifi / www.btrhifi.com

 

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız