SVS Prime Bookshelf

SVS benim ilk kez dinleyeceğim bir hoparlör markası. Aslında SVS ilk bakışta ev sineması sistemlerine odaklanmış bir firma gibi gözükse de, stereo tarafında da ürünleri ilgi çekiyor. Firma iki ana seriyi meraklılara sunuyor, Prime ve Ultra serileri. Ben bu yazımda firmanın Prime serisinden raf tipi hoparlörüne bakış atacağım. Hoparlörün ismi; SVS Prime Bookshelf olarak geçiyor ve firmanın hemen her ürünü gibi fiyat performans odaklı bir hoparlör.

SVS Prime yaklaşık 335 x 238 x 203mm boyutlarındaki bir hoparlör. Klasik siyah dişbudak kaplamaya sahip olan ürünü 100 Euro fiyat farkı ile piyano lake kaplama ile satın alabilmekte mümkün. Klasik 2 yollu tasarıma sahip olan hoparlörün tiz sürücüsü 1″ çapında alüminyum kubbe tipi iken mid/bas sürücüsü ise 6.5” çapında ve kağıttan üretilmiş. Hafif yuvartılmış kabin yapısı ve yukarı doğru daralan bir hatta sahip olan ön bölüm, SVS hoparlörlerin genel karakteristik kabin yapısını oluşturuyor. Ürünün kutu içeriğinde klasik tipte bir koruma kapağı da bulunuyor. Derli toplu ve geleneksel bir tasarım.

Hoparlörün arka bölümünde üst kısımda bas refleks portu bulunurken, alt bölümde standart konektörlerle donatılmış giriş terminali bulunuyor. Üreticinin verdiği teknik verilere göre frekans aralığı 48 Hz ila 25 kHz aralığında iken, nominal empedansı 8ohm, hassasiyeti 87dB ve tavsiye edilen güç ise 20 ila 150W aralığında. Tabii ki, hemen her raf tipi hoparlörde olduğu gibi yerleşim konusuna dikkat etmek gerekiyor. Tercihan bir stand üzerine yerleştirebileceğiniz hoparlörü makul fiyat etiketlerine sahip bir amplifikatör ile kolaylıkla sürebilirsiniz. Tercihinizi solid state ve push-pull yapıdaki bir lambalı ampliden yana kullanabilirsiniz.

SVS Prime ile denemelerime farklı rock albümleri ile başladım. Hoparlörleri belirli bir süre kullandıktan sonra 2 şey dikkatimi çekti. Benim sistemimde kullandığım tarz gümüş bir kablo ile tizler fazlası ile parlak hale geliyor. Standart bir bakır kablo çok daha iyi sonuç veriyor, ki, ben eski bir QED kullanmaya karar verdim. İkinci konu ise hoparlörün yerleşimi. Özellikle arka duvar ile mesafe, alt frekansların durumunu ciddi şekilde etkiliyor. Tabii ki iyi bir stand her zaman faydalı olacaktır hoparlörün kontrolü anlamında. Jefferson Airplane’in “Volunteers” albümü ile genel atmosfere tonlara baktıktan sonra farklı albümler ile yoluma devam ediyorum. Bu albüm vokaller, geri vokaller ve zaman zaman piyanonun da işin içine girmesi ile klasik bir rock albümünden daha farklı bir deneyim sunuyor. Jefferson Airplane işte. Daha sert albümlerde yerleşim sonrası alt frekanslar kendisini buluyor. Tizlerin açıklığı ise çok başarılı. Orta frekanslar ne çok önde ne çok geride. Sahne de gayet iyi. SVS Prime Bookshelf kendi fiyat kategorisinde başarılı bir performans sunuyor.

Klasik müzik tarafında detay seviyesi özellikle de üst frekanslar çok etkileyici. Orta frekanslar tizlere eşlik ediyor ve göze batmıyor. Alt frekanslarda bir miktar daha fazla vurgu ve detay beklenebilir özellikle de büyük orkestra eserlerinde. Piyano albümleri açısından örneğin Erik Satie – Socrate‘ta Reinbert de Leeuw’ın piyanosu ve Barbara Hannigan’ın vokalleri giriş seviyesi Amerikalı bir hoparlörden beklenmeyecek kadar başarılı. Sahne ve atmosfer başarılı. Giriş seviyesi bir çok hoparlörde tüketiciler bir hataya düşüyorlar. Alt frekanslar ilk adımda sizi etkiliyor ancak zaman içerisinde bu durumun dinleme zevkinizde olması gereken bir çok şeyi perdelediğini görebiliyorsunuz. SVS tasarımcıları bu hataya düşmemişler. Matthias Pintscher’ten En sourdine, Tenebrae & Reflections on Narcissus albümünü dinlerken bu durumu doğruluyorum. Genel atmosfer çok başarılı. Yerleşim ve birlikte kullanılacak ekipmana gösterilecek birazcık daha fazla dikkat ile bu minik hoparlörler bayağı ilgi çekici bir performansa ulaşabiliyorlar.

Vokaller konusunda Van Morrison ve Joey DeFrancesco ikilisinden You’re Driving Me Crazy albümüne bir bakalım. Albümün dinamizmi gayet güzel yansıtılabiliyor. Kullanılan amplifikatöre göre ben şahsen vokallerin ağırlığından da mutluyum. Orta frekansların üstleri gerçekten alkışlanacak kadar başarılı. Yine üst frekanslara söylenecek bir şey yok. Alt frekanslar ise albümün genelinde göze batmadığı gibi bana sorarsanız yeterli şekilde sunulabiliyor. Diana Krall’dan Turn Up The Quiet albümünü dinlerken oldukça ekonomik fiyatlı Çinli bir lambalı tercih ettiğimde mid’lerin amplifikatöre göre nasıl değişim gösterdiğini görebiliyorum. Daha güncel tarzlardaki hatta elektronik albümlerde bile bir şekilde günü kurtarıyor bu raf tipi hoparlörler.

SVS Prime Bookshelf, benim için ilginç bir deneyim oldu. Biliyorsunuz bookshelf hoparlörleri severim  ve her türlü sıkıntılarına rağmen kullanmayı da özellikle tercih ederim. Yerleşim, stand kullanmak gibi konular hemen her hoparlör için üzerinde kafa patlatılması gereken konulardır. SVS’nin hoparlörleri de farklı değil. Duvara yakınlık hoparlörlerin alt frekans tarafındaki başarımını tamamen değiştirebilirken, kullandığınız elektronikler tabii ki hoparlörün genel performansını etkiliyor. Üst frekanslar ve sahne konusu ise hemen her kombinasyonda başarılı. Ben olsam SVS Prime’larımı alt frekansları biraz dominant ve mid’ler konusunda başarılı olduğunu düşündüğünüz bir sistem içerisinde kullanırdım. Ki bu tanıma uygun makul fiyatlı ve bilindik markalardan bol bol ürün bulabilirsiniz. Gelelim fiyat noktasına Mayıs 2018 itibarı ile 549 Euro karşılığı yaklaşık 3.000TL seviyelerindeki fiyatı, giriş seviyesinin bir tık üzerinde bir fiyata sahip ancak hala rekabetçi olduğunu söyleyebilirim. Göreceli makul fiyatlara kurulacak bir sistemde kendisine yer bulabilecek ilginç bir hoparlör olmuş SVS Prime…

SVS Prime Bookshelf
2-way crossover with premium-grade capacitors, air-core inductors and heavy-trace printed circuit boards Crossover network delivers outstanding phase coherency and time domain behavior Tweeter-to-woofer crossover: 2.3 kHz (12 dB/octave slopes) Rated bandwidth: 48 Hz-25 kHz (±3 dB) Nominal impedance: 8 ohms. Sensitivity: 87 dB (2.83V @ 1 meter full-space, 300-3kHz) Recommended amplifier power: 20-150 watts.
Fiyat: 549 Euro, 3,038.11TL (KDV Dahil Mayıs 2018 itibarı ile) / online satın almak için tıklayınız
Temsilci: Mavi Hifi / www.mavihifi.com

Tags: