Stereo Mecmuası Okuyucu Anketi Bölüm 2

SM Notu: Bilgisayarların artık birer kaynak olarak kullanılması alıştığımız bir durum. Okuyucularımızın yarıdan fazlası bilgisayarlarını kaynak cihaz olarak kullanmakta. Burada ilgi çekici bir durum olarak bilgisayarlarını kaynak olarak kullananların yaklaşık %6’lık bir kısmının DAC kullanmaması. Bu %6’lık kitlenin potansiyel DAC müşterileri olarak görülebileceğini söyleyebiliriz.

Daha önce sorulan sorularla paralel şekilde Stereo Mecmuası okuyucularının neredeyse %44’lük kısmı iyi fırsatlar çıktığında alışveriş yapabileceğini, %45’lik kısmı ise her halükarda alışveriş yapacağını belirtmiş. Farklı sektörlerde yapılan anketlere göre, Stereo Mecmuası’nın  alışveriş yapma potansiyelinin %90’lara yaklaşmasının sektörün son derece hareketli olduğunu göstermektedir.

Yukarıdaki grafikte koyu renkler ilgili seçeneğin ne kadar dinlediğini temsil etmektedir. Örneğin Stereo Mecmuası okuyucuları büyük oranda caz müziğini sıklıkla dinlemektedir. Arkasından fanatik caz dinleyicileri gelmekte ve  sonrasında “arada sırada dinlerim” seçeneği ön plana çıkmaktadır. Çok nadiren dinlerim ve hiç dinlemem seçenekleri ise neredeyse hiç ilgi görmemiştir. Yayına konu olan her müzik türü için verilen cevaplardan ağırlıklı ortalamalar yukarıda kolaylıkla görülebilir.


Stereo Mecmuası almak istediğiniz albüme karar verirken etkili oluyor mu sorusuna verilen yanıt ile Stereo Mecmuası almak istediğiniz ürüne karar verirken etkili oluyor mu sorusuna verilen yanıtların oranı birbirine oldukça benzemektedir. Ancak müziğin kişisel beğeninin daha ön plana çıkması göz önüne alınırsa, “bazen” cevabının yoğunluğu daha rahat anlaşılabilir.

SM Notu: Okuyucularımızın arşivlerini bir bütün olarak ele alırsak en önemli medya olarak CD/SACD karşımıza çıkıyor. Arkasından az bir fark ile plak ve diğer dijital formatlar geliyor. Aslında biz dijital formatların daha yüksek bir orana sahip olacağını düşünüyorduk ancak plağın küçük bir farkla bile olsa önde çıkması bizleri şaşırttı. İlerleyen yıllarda dijital formatların daha da yüksek oranlara ulaşacağını düşünüyoruz.

SM Notu: Albüm Sayınız kısmında lütfen para vererek satın aldığınız albüm sayısını seçin diye bir not düşmüştük. Yukarıdaki sayılar teorik olarak farklı yöntemlerle elde edilen albümler hariç rakamlardır. Okuyucularımızın yaklaşık yarısının 250 üzerindeki albüm sayısına sahip olduğunu görüyoruz. Kıyaslama açısından yayın olarak Stereo Mecmuası ile aynı kitleyi hedef alan İngiltere kökenli anketlerde ortalama albüm sayısı 400 civarlarında dolaşmaktadır.

Albümlerinizi satın alırken tercih edilen kanallar noktasında müzik marketler ve Türkiye’de yerleşik online satış kanallarının sıklıkla kullanıldığını görüyoruz. Yurtdışı online siteler konusunda ise son derece dengeli bir dağılım hemen dikkat çekiyor. Göze çarpan en ilginç nokta ise yurt dışında müzik endüstrisinin çehresini değiştiren “iTunes” ve benzeri sitelerin Stereo Mecmuası okuyucuları tarafından çok kullanılmadığı ve diğer başlığı altında dikkat edilebileceği üzere dijital müziğin bir şekilde alternatif yollarla edinilmesinin tercih edildiği gözleniyor.


Hifi Konularına Özel Yazılarımızın Yoğunluğu sorusuna verilen cevaplara göre Stereo Mecmuası okuyucuları sırasıyla şu alanlarda daha fazla yayın yapılması gerektiği düşünmektedirler. Hoparlör İncelemeleri (%50) Ampli İncelemeleri (%48) DIY Konuları (%42) Teknik Makaleler (%38)

Albüm İncelemelerimizin Yoğunluğu Konusundaki Görüşleriniz sorusuna verilen cevaplardan en ilgi çekeni Türkçe Albüm İncelemelerine daha fazla yer verilmesi olmuştur. Farklı müzik tarzlarına göre ağırlıklı ortalamalar yukarıda görülebilir.

SM Notu: Allah göstermesin ama yayın yapmak için kaynaklarımız yeterli gelmez ise paralı üyeliğimiz olsa katılır mısınız sorusunu tamamen meraktan sizlere yönelttik. Laf aramızda “Evet” oranını biraz daha yüksek bekliyorduk ancak canınız sağ olsun. Paralı üyelik vesaire bir sisteme geçmeyi kesinlikle düşünmüyoruz!

SM Notu: Yeni yayın dönemimizde bloglarımızı daha cazip hale getirmemiz gerektiğine dair mesaj alınmıştır :)

SM Notu: 2014 yılı içerisinde server’larımızı daha iyi hale getirmek üzere yaptığımız çalışmaların sonucunu almış olmamıza çok sevindik. Neredeyse %98’lik olumlu görüş çalışmaların doğru yapıldığını gösteriyor.

Üçüncü Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız