Mehmet Uçar’ın Sistemi (2011)

Merhaba ben Mehmet Uçar. 1971 Kayseri doğumluyum. 1991 yılında İTÜ Sakarya Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği’nden mezun oldum. 2005 yılından beri Ankara’ da ikamet etmekteyim. Sevgi Proje Dizayn Mimarlık Mühendislik Ltd. Şti. isimli bir firmamız var ve burada Toki Projeleri hazırlıyoruz.

Sistem bileşenlerinizi yazınız. Lütfen yaptığınız iyileştirmeleri, odanızda veya sisteminizde kullandığınız tweak’lerden bahsetmeyi unutmayın.

Sistemim yakın zamana kadar Lambalı ağırlıklıydı. Özellikle Tektron 2A3 lambalı ampli kullanmaktaydım ancak yakın zamanda Solid State bir ampliye geçiş yaptım. Bakalım bu durakta ne kadar duracağız.

Sistem Kombinasyonum (12.Eylül.2011) itibariyle şu şekilde.

Sony TA-FA777ES Entegre Amplifikatör
Sony XA-7ES Cd Player
Thorens TD 295 Mk4 Pikap (Hedefte TD550 Var İnşallah  )
Grado Prestige Gold MM İğne
Thorens TEP 302 Pikap Ön Yükselteci (Nihayet )
Nakamichi DRAGON Kaset Çalar
Akai 1800D-SS Makara Teyp
Marantz ST-15S1 DAB Audiophile Radyo
PHY Full Range Hoparlör
Shunyata Diamond Back Power Kablo
Isotek Orion Filtre ve Çoklayıcı
Voodoo Mini PLF
Van Den Hul Integration XLR Interconnect
Yanxing 2 Ad. Gümüş, 1 Ad. Bakır Yağlı Interconnectler
Avalon-MS Ayaklar
Magic Dream Stabilizer Of Vibrations

Ayrıca bazen bilgisayar takviyesi de yapmaktayım.
Kaynak olarak Laptop
Chordette Gem DAC ve ALAC formatında kayıtlarımı kullanmaktayım

Sisteminizi oluştururken nelere dikkat ettiniz, sisteminizi oluşturmanızın hikayesini okuyucularımıza biraz anlatın.

Elektronik, Müzik ve Ses Sistemleri benim her zaman en çok ilgimi çeken bir Hobi olmuştur.

Çocukluğumdan beri bu hobinin mutlaka bir yerlerinde bulundum.

İmkanım oldukça bir çok cihaz aldım, kullandım, değiştirdim. Sistemim, daha önce midi setler ve Avr – Dvd kombinasyonlu idi. 300’lü cd changer kullanıyordum. Ankara’ya taşındıktan sonra (2005’de) Sistemim Avr kombinasyonlarından, Stereo’ya doğru epeyce bir değişim geçirdi. Müzik ve Ses Sistemleri ile ilgili arayışım bir türlü sonuçlanmıyordu. Forumlara girdikçe, yeni yeni arkadaşlar, dostlar edindikçe Sistem anlayışım, Müzik anlayışım, Ses sistemlerine yaklaşımım değişti, halen de değişmeye devam ediyor.

Turkeyforum’un Ses Sistemleri bölümü benim bu işi hobiden daha da öteye taşımama neden oldu. Burada bu işlerle meşgul, bir çok arkadaşla tanışmam neticesinde, hi-fi maceram ciddi anlamda ivme kazandı. Bu arada tabi tecrübesizlik ve acemilik nedeniyle bir sürü eski, yeni cihaz aldım, sattım. Ancak kafamda oluşturduğum standarda doğru yolculuk yavaş yavaş oluşmaya başladı. Şu anda sistemim beni fazlasıyla memnun ediyor. Tabii gelişim ve yenilikler her zaman olacak. Bu nedenle benim bölümümün adını Sevgili Halit Abi (Vintage) “hifici’nin Gelişen ve Değişen Sistemi” olarak belirlemişti.

Bakalım bu gelişim ve değişim beni nerelere kadar götürecek.

Sisteminizde gelecekte nasıl değişiklikler planlıyorsunuz.

Birkaç gün önce uzun zamandır almak istediğim Pikap Ön yükselteci olan Thorens TEP 302’yi almak nasip oldu. Şu an Thorens TD 295 Mk4 Pikap ve Grado Prestige Gold iğne-kafa kullanmaktayım. Ancak Thorens TD550 tarzı bir pikap sistemimde hiç fena olmazdı.

İlerleyen zamanlarda kaliteli ve multi fonksiyonlu bir DAC’ın mesela Chord QBD76, Chord QBD76HD, Weiss DAC 202, Benchmark DAC1 HDR ‘den birisinin sistemime katılmasını isterim.

Yine ilerleyen zamanlarda 3 yollu, güçlü bir floorstand hoparlör düşünebilirim.

Ne tarz müzikler dinlemekten hoşlanırsınız, arşiviniz müzik türlerine göre nasıl bir dağılım gösteriyor. Arşivinizi hangi formatlarda topluyorsunuz.

Hem Yerli, hem de yabancı müzik dinlemeyi seviyorum.

Sanat ve Halk müziği çok sevdiğim tarzlar. Özellikle Zeki Müren, Mediha Şen Sancakoğlu, v.b. Assolist diye tabir edilen sanatçılarımızın eski albümleri çok hoşuma gidiyor.

Yabancı olarak Jazz, Trio, Latin, Folk çok hoşuma gidiyor. En çok dinlediğim sanatçılar Grover Washington, Norah Jones, Stacey Kent, Tord Gustavsen, Melody Gardot, Umi, Lhasa, Ayo, ..

Yeni yeni, Klasik Müziğe de merak sarmaya başladım. Bu yönde 100 plak civarında güzel bir arşivim oluştu. Bu konuda Sigma Ses’ten Asım Abimin çok desteği oldu. Kendisine teşekkür ediyorum. Beethoven, Mozart, Bach, Schumann v.b. en iyi, arşivlik plaklarından toplamaya ve dinlemeye başladım. Plak dinletilerim Thorens TEP 302 ’den sonra daha da keyifli hale geldi.

Arşivim plak, cd ve kasetlerden oluşuyor. Çok yakın zamanda makara teyp sistemime dahil oldu ancak makara teyp kaydı, v.s.’de daha çok yeniyim. Bilgisayar içinde Apple ALAC formatında ve FLAC formatında kayıtlarım var. Özellikle zaman buldukça cd ve plak arşivimi ALAC formatında (kayıpsız) bilgisayarıma aktarmaya çalışıyorum.

Son olarak en sevdiğiniz 5 albümü okuyucularımızla paylaşmanızı rica edelim.

Ayo – Down On My Kness
Lhasa – The Living Road ve La LLorona
Norah Jones – Come Away With Me
Madeleine Peyroux – Half The Perfect World
Tord Gustavsen Trio (3 Albüm)
Grover Washington, Jr./Soul Box

İletişim
www.mehmetucar.com
mehmetucar38(at)gmail.com  veya hifici(at)gmail.com
www.sevgiproje.com