ProJect 9, 9C ve 12C ailesi

ProJect şu an Avusturya kökenli, üretimine Çek Cumhuriyetinde devam eden benim çok başarılı bulduğum bir pikap üreticisidir. Özellikle ismini Debut modelleri ile duyuran firma daha sonraki dönemlerde çıkarttığı daha yüksek kaliteli pikapları ile pazarını sağlamlaştırmıştır. Firmanın kendi ürettiği bir kaç kol serisi bulunmaktadır. Daha ucuz pikaplarında kullandığı 8 serisi kollar, daha yüksek modellerde kullandığı 9 ve 12 serisi kollar. Burada 9 ve 12 serisi kolları ele alacağım. Bunlar genel özellikleri aynı olmakla birlikte model numaralarından rahatlıkla anlaşılabileceği gibi uzunluk olarak farklıdırlar. 9 inc ve 12 inc olmak üzere. C ise, kompozit yapıyı belirtir. Standart 9 modeli kol aluminyum arm tube’e sahipken, C serileri kompozit yapıdadır.

Öncelikle şahsi görüşüm, bu kolların fiyat ve performans oranlarının ciddi anlamda yüksek olduğu ve kaliteli bir işçiliğe sahip olduklarıdır. Her ne kadar firma yeni olsa da, sağlam adımlarla giriş ve orta seviye pikap kullanıcılarına hitap eder hale gelmiştir. Kol tasarımları yekpare üretilmiş, unipivot yapıdır. Bias yani anti skating mekanizmasını öncel SME ve türevi firmalardan alarak kullanmaktalar. Fazla ayar gerektirmeyen, hızlı şekilde kurulup kullanıma hazır hale gelen bu kolların ayarı diğer başlıklardaki kollara göre muhtemelen çok daha basittir.

Öncelikle kolumuza, iğnemizi takıp kablo bağlantımızı yapıyoruz. Bunun akabinde arka ağırlığımızı kullanarak iğne ve kolu dengeye getireliyiz. Bunu yaptıktan sonra ağırlığın ön tarafındaki rakamlı siyah kısmı sıfır noktasına getiriyoruz. Her zaman olduğu gibi bunu yapar kenağırlığı yerinden oynatmamaya özen göstermeliyiz. Siz ne olur olmaz sıfırlamayı yapınca tekrar kol ve iğne dengesini kontrol ediniz. Bu etabı düzgün bir şekilde yaptıktan sonra, iğne üreticimizin verdiği değere göre ağırlığımızı istediğimiz rakama gelene kadar çevirmeliyiz. Buradaki her bir işaret 1 Nw yani 1 grama eşdeğerdir. Bu şekilde kolaylıkla ağırlık ayarımızı bitirmiş oluyoruz.

Bunun akabinde azimut dediğimiz yani iğnenin izlere ve plağa tam açı ile oturması durumunu gözle kontrol ederek eğer bir sorun var ise, ProJect’in kendine özgü çift halkalı mekanizmasınınarkasında bulunan vida ile gerekli ayarı yapıyoruz. Bu ayar esnasında permanent kalemle düz çizgi çizebileceğiniz bir ayna kullanırsanız, bu işlemi çok daha rahat bir şekilde yaparsınız. Tabi bu noktada protractorumuzu kullanarak ayarlarımızı okeyleyip, tekrar bir ince ayar çekmeyi unutmamalıyız. Bu aşamadan sonra biasımızı ayarlıyoruz. Kolun arka kısmında 3 adet çentik bulunan parçanın uygun çentiğine misinanın ucunu takıp, vinç mekanizmasına taktığımızda ayarlarımız sona erniş olacak. Vinç mekanizmasının yerleşimi için bir şema olsa da, pikabınızla kaynaştıktan sonra bununla istediğiniz gibi oynayarak farklı tadlarda alabilmeniz mümkün. Ufak bir not, 9 ve 9C modellerinin armtube ve headshell kısımlarında kullanılan materyel farklı olduğundan özgül ağırlık da farklı hale gelmektedir. Bu sebeple modeller arası bias ayarlarında farklılık oluyor. Son aşamada lütfen kullanıcı kılavuzuna bakınız…

Hakan Cezayirli

Tags: