Omicron Magic Dream Ürünleri

Dergimizde incelediğimiz ürünleri anlatmak her zaman kolay olmuyor. Aslında sırf dergilerde değil, bloglar, forumlar ve benzeri tüm platformlarda aynı durum söz konusu. Kendi sistemlerimizde incelediğimiz ürünlerin farklılıklarını kelimelerin yettiği kadarı ile sizlere aktarmaya çalışıyoruz. Zaman zaman bazı ürünler denk geliyor ki, etkilerini anlatmak gerçekten diğerlerinden daha zor oluyor.

Pikap kullanıcıları bilirler, bir iğnenin “tracking force” adı verilen ayarının her zaman belli bir tolerans değeri olur. O değer içerisinde bir gramın onda biri seste farklılıklara yol açar. Bazen sahnede farklılık oluşturur bazende genel ses renginde. Sizlere bu yazımda anlatacağım ürünlerde tıpkı o küçücük değerin sese etki etmesi gibi ilginç etkilere sahip.

Son 2 sayıdır oldukça zorlu ürünleri inceliyoruz. Frank Tchang’in Acoustic rezonatörlerini etkilerini anlatmanın oldukça zor olduğu ürünlerdendi, şimdi yeni sayımızda yine anlatılması güç etkilere sahip bir ürün ailesi ile birlikteyiz. Hazır daha incelemeye başlayamamışken benim için önemli bir dönüm noktasından bahsedeceğim. Tabii aynı şekilde Stereo Mecmuası içinde önemli bir aşama olduğuna inanıyorum. Şöyle ki;

Bu incelememizde sizlere tanıtacağımız ürünler İstanbul’da yerleşik Timpani Elektronik firması tarafından Stereo Mecmuası testi için özel olarak gönderildi. Aynı şekilde bu incelemeden hemen sonra okuyacağınız Shunyata Research firmasının ürünü Hydra Model 6 ise yine bir İstanbul firması olan Lotus Concept tarafından Stereo Mecmuası testi için kullanıldı.

Sizlere geçen sayılarda zaman içerisinde ürün zenginliğini sağlayacağımızı söylemiştik, firmalarında Stereo Mecmuası’na güvenmeleri ile dergimizin kapsamı gün geçtikçe zenginleşiyor. Sanırım sizlerde bu
durumun farkındasınızdır. Zaman içerisinde bu zenginlik artmaya devam edecek diye umuyoruz. Neyse lafı yine bayağı uzattık galiba, konuya girelim :)

Ürünleri sizlere anlatmaya başlamadan önce isterseniz, firmadan bahsedeyim. Bu artık Stereo Mecmuası incelemelerinin değişmez bir parçası.

Omicron Group bir İtalyan firması ve Mauri Mauro tarafından 1998 yılında kurulmuş. Göreceli olarak çok eskiye dayanmayan firma olsa da, firma sahibi olan Mauri Mauro’nun 20 yılın üzerinde hassas mekanik üretimi konusunda deneyimi var. Zaten ürünlerin -en azından benim incelediklerim- genel işçilik kalitesi gerçekten övgüye değer.

Firma Omicron Group adı altında bir seri elektronik üretirken, Magic Dream adı altında oldukça ilginç aksesuarlar üretiyor. Omicron markası altında bir güç amplisi, bir pre amplifikatör, bir CD player firmanın elektronik ürün gamını oluşturuyor. Bunların yanısıra çeşitli ekipman rack’ları ve bir dizi hoparlörde İtalyan firmanın ürün yelpazesini tamamlayan ürünler.

Bu yazımız aslında birden fazla ürünün incelemesini içeriyor. Bu ürünler, Harmonik Stabilizatör, Güç Kablosu Stabilizatörü ve Titreşim Stabilizatörü.

Ben incelemelerime Harmonik Stabilizatör ile başladım. Harmonik Stabilizatör, aslında 2 farklı katmandan oluşuyor. Bu her iki parça bakalit veya benzeri malzemeden üretilmiş. Her 2 parçanın arasına 3 adet bilye eklenerek ortalarından geçen bir vida vasıtası ile birleştirilmiş. Bu iki parça her ne kadar bir arada bulunsa da, parçalar hareketli. Anlatmak çok güç ama, alt taraftaki parça sabit durumda iken, üst parça bilyelerin üzerinde yatay yönde dairesel bir hareket yapabiliyor. Bu harekete bir şekilde salınım demek daha doğru olacaktır. Konulduğu cihazın üzerindeki titreşim Harmonik Stabilizatör’ün salınımı ile nötralize edilmeye çalışılıyor.

Harmonik Stabilizatör’ün kullanım alanı aslında çok geniş. Özellikle sistemlerimizde CD çalar, amplifikatörler ve pre amplilerin üzerinde kullanımı öneriliyor. Bu sadece bir öneri, bu tarz cihazların kullanımında bence kurallar yoktur. Kendi kulağınızın güdümünde değişik konumlar deneyebilirsiniz. Benim ilk işim Harmonik Stabilizatör’ü pikabımın akrilik şasisi üzerinde kullanmak oldu. Daha sonra CD çalar, pre-amplifikatör ve sistemimin hemen her yerinde denemeler yaptım. Bu denemelerde ilk dikkatimi çeken şey, Harmonik Stabilizatör’ün aynı cihaz üzerinde farklı noktalarda gösterdiği farklı etkiler. Söz gelimi, ben lambalı amplifikatörümde ana trafo üzerinde, solid-state amplifikatörümde toroid trafo üzerinde en belirgin etkileri hissettim. İş CD okuyucuya geldiğinde zevkler yerleşimde daha belirgin hale gelebilir. En ilginç etki CD okuyucunun mekanizması üzerinde veya trafo bölgesinde elde edilebiliyor. Denemek size kalmış. Ben mekanizma üzerindeki etkiyi daha çok sevdim. Bu arada tüm paragraf boyunca etki deyip duruyorum. Sanırım etkileri biraz  açmalıyım.

Bence Harmonik Stabilizatör’ü denediğim tüm cihazlardaki ortak etki, bas kontrolü ve sahnede oluşan farklılıklar. Bas kontrolü, biliyorsunuz sadece bas seslerin farklılaşması etkisini oluşturmaz. Daha kontrollü bas yanında detaylarda artış getiriyor. Konumlandırdığınız cihazlarda yerleşim detay artışı, sahnede farklılaşma, dinamizm artışı sağlıyor. Harmonik Stabilizatör’ün bence gerçekten en etkili olduğu 2 cihaz pre-amplifikatörüm ve CD çalarım oldu. CD çalarda çok ciddi bir detay artışı ve sahne büyümesi söz konusu iken, pre-amplifikatörde oluşan bas kontrolü ve sahnede bir miktar daha genişleme hissettim. Pikap kullanımında da dinamizmde artış olsa da, ürün pikaplarda kullanılmak için birazcık büyük. Zaten Harmonik Stabilizatör için benim tek eleştirim, benim gibi gayet dolu ekipman rack’leri sahibi olanlar için boyutunun birazcık büyükçe olması. Etkisini gözönüne alınca gözardı edilebilecek bir durum.

Şimdi gelelim bu ürünün asıl ilginç noktasına. Harmonik Stabilizatör’e ince ayar yapılıyor. Nasıl mı, yukarıdaki resimde görünen sarı kısım çevrilerek stabilizatörün etkilerinde farklılık yaratılabiliyor. Birkaç derece sağa veya sola çevirmek, söz gelimi, sahneyi öne getirirken, bas performansını artırabiliyor. Tüm bu ayar seçenekleri istenilen etkinin elde edilmesini sağlıyor. Bu sayede bir cihazın belli bir yerine çeşitli sebeplerden dolayı stabilizatörü koyamıyorsanız farklı bir yere koyup üst kısımdaki sarı parçayı çevirerek o koyamadığınız yerdeki etkiye benzer bir etki elde edebiliyorsunuz. Tabii bu etkilerin cihazdan cihaza, markadan markaya değiştiğini söylememe gerek yok sanırım.

Stabilizatör ile ilgili incelemelerde pek yazılıp çizilmeyen 2 ilginç etkide gözlemledik. Öncelikle sisteminizde televizyonunuza bağlı DVD cihazınızda deneme yaptığımızda görüntüde farklılıklar olabildiği. Bu durumu eşim farketti. Benim bu tarz cihazlarla haşır neşirliğim çok sınırlı olduğundan bu tarz sistemlerin müdavimlerinin denemesinde fayda olacaktır. Bir diğer ilginç etki ise akla gelemeyecek bir cihazda yaşandı. Makara teypler içerisinde mekanik titreşimin yoğun şekilde bulunduğunu düşünerek Revox B-77 ile stabilizatörü denedim ve sonuçlar çok şaşırtıcı oldu. Bu tarz spesifik cihazlar kullanan okuyuculara denemelerini tavsiye ederim.

Gelelim ikinci ürüne, ismi; Cereyan Kablosu Stabilizatörü. Ben bu ürünü ilk önceleri birden fazla kullanmak gerekliliği ortaya çıkartacak bir kablo yükseltici zannettim. Fakat ürünün işlevi kabloyu yükseltmekten biraz hatta daha fazlası :)

Ürünün kutusunun içeriği yukarıdaki resimde görülebilir. Ürün Harmonik Stabilizatörün alt parçasına benzeyen yine bakalit veya benzeri bir malzemeden üretilmiş alt tabla. Eşimin deyimiyle ruja benzeyen ince uzun parça bu alt tablaya monte ediliyor. İnce uzun parçanın yapısını inceleyince asıl şasi içerisine gömülmüş o-ring benzeri kauçuk parçalar ilgi çekiyor. Resimdeki son parçayı ise yazının sonlarında inceleyeceğiz.

Ürünün kullanımı gayet basit, ince uzun silindirik parçayı alt tablaya, vida vasıtası ile çevirerek monte ettikten sonra silindirik yapının üst kısmını çekip çıkartıyorsunuz. Elektrik kablosu bu parça çıkartıldıktan sonra ortaya çıkan oyuğun içerisine oturtularak üst kısmı tekrar yerine takıyoruz. Yazarken karışık gelen bu montaj sadece saniyeler sürüyor.

Timpani firması bu ürünü sisteminizde -eğer var ise- bulunan çoklu priz, elektrik filtresi ve benzeri ekipmana elektriği getiren kablo ile kullanılmasını öneriyor. Bu ürün hakkında Timpani web sitesinde ilginç bir not var.

“Cereyan kablosunun bu şekilde bir cihazın içinden geçirildiğinde sese herhangi bir etki yapmasını bugün bilinen fizik kuralları ile açıklamak pek mümkün değil (en azından bizim için). Olsa olsa kuantum fiziği bu işin altından kalkabilir. Bununla birlikte sese etkisi hiç bir şekilde yadsınabilecek türden bir etki değil. “

Bu yazı tamda katıldığım türden bir yazı. Cereyan Kablosu Stabilizatörü olması gerektiği yere takıldığında benim sistemime yaptığı etki kesinlikle tarifi güç bir zenginlik idi. Ayrıntıya girmeden önce kendi elektrik sistemim hakkında bilgi vermeliyim. Ben evimi yaptırtırken, kaynaklara ve pre-amplifikasyona giden elektriği, amplifikasyonu besleyen elektriği ve analog sistem elektriğini birbirinden ayrı hatlara böldüm. Her hat kendi topraklamasına sahip. Amplifikasyonda herhangi bir filtreleme yok, dijital kaynaklarda kendi yaptığım filtrelemeyi hemde Dumbo isimli filtreyi kullanıyorum. Analog katında da kendi özgün çözümlerim var.

Cereyan Kablosu Stabilizatörünü özellikle dijital ve analog kaynaklara giden elektrik üzerinde denedim. Yaptığım denemelerde karşıma çıkan etki zenginleşme. Özellikle dijital kaynaklarımda bariz şekilde ortaya çıkan harmoni artışı ve dinamizm beni fazlası ile şaşırttı. Analog sistemimde de benzer etkiler daha minimal olarak hissettim.

Yan tarafta resmini gördüğünüz Titreşim Stabilizatörünün Cereyan Stabilizatörü ile birlikte kullanımında bu etkiler logaritmik olarak artıyor. Hazır bu kadar uğraşmışken, elektrik sistemi yerine sistemdeki sinyal kablolarını ve hoparlör kablolarını da bu ürünle birlikte denedim. Zaten Magic Dream ürünlerinin en büyük ilginçliği bu esneklik. Bir çok farklı parçayı hiç olmadık şekillerde kullanmak gayet mümkün. Titreşim Stabilizatörü aslında Cereyan Stabilizatörü için ikinci kat olarak kullanılabiliyor ama isterseniz elektrik filtrenizin altına da koyabiliyorsunuz. Mesela ben yan tarafta bulunan bilyalı üç parçayı CD okuyucumun altına koyup denedim. Standart kullanımın dışında, değişik kombinasyonlar ile değişik tatlar alınabiliyor. Lafı uzatmadan söyleye-bileceğim, Titreşim Stabilizatörünü ben en çok Cereyan Stabilizatörünün ikinci katı olarak kullanmayı beğendim.

Gelelim son parça olan helezonik şekilli ürüne. Bu ürün hem Titreşim Stabilizatörünün hem de Cereyan Kablosu Stabilizatörünün paketlerinde mevcut, dolayısıyla elimde test için bu üründen 2 adet vardı. Normalde bu ürünleri stabilizatör

ile birlikte kullanmak gerekiyor. Tavsiye edilen kullanım şekli Harmonik Stabilizatör ile birlikte kullanım olsa da, Harmonik Stabilizatörü CD çalar üzerinde almaya içim el vermeyince dur bakalım tek başına işe yarayacak mı diyerek aklıma gelen her yere koydum. Bu ürün benim şahsi gözlemim olarak hoparlörün sürücülerinin karşısına bakan yerlerde ilginç bir etki yapabiliyor. Muhtemelen bu etkiyi bir nevi difüzör etkisi olarak adlandırmak mümkün. Omicron firması ileride bu ürünün bir metre yüksekliğinde ve kendi başına kullanılabilir bir versiyonunu yaparsa hiç şaşırmam doğrusu. Hatta dergi çıktığında yazının ufak bir çevirisini gönderirken yazının sonuna bu düşünceyi eklemeyi düşünüyorum. Bir bakarsınız Hakanic Difüzör diye bir ürün çıkartırlar. Zaten Mecmua olarak çıkmadık bir ürünümüz kalmıştı ya :)

Şaka bir yana bu ilginç ürünler farklı ve gerçekten sisteme eklenir eklenmez yaptıkları değişiklikler ile insanı şaşırtıyorlar. Özenli işçilikleri, siyah ve sarının kullanıldığı şık tasarımları ile verdiğiniz paranın karşılığını görsel olarak da veriyorlar. Her birinin size uygun etkisini bulmak biraz uğraş gerektiriyor ama sonuçta hoşunuza gidecek etkiyi elde edebilmek tüm bu uğraşıya değiyor ki, ürünlerin esnek kullanım olanakları ayrıca bir avantaj. Bir diğer keyifli durum, Omicron ailesi ürünlerin etkilerini göstermek için pişme ve yanma süresne ihtiyad uymaması. Cihaz almadan, cihaz almış gibi sistemlerinde değişiklik yaratmak isteyenlerin denemelerini öneririm.

Omicron Magic Dream Ürünleri
Üretici: Omicron Group
Dağıtıcı: Timpani
Ürün Fiyatları: (tüm fiyatlar KDV dahildir)
-Harmonik Stabilizatör 120 Euro
-Güç Kablosu Stabilizatörü 130 Euro
-2. Kat (Güç Kablosu İçin) 55 Euro
-Ayar Elemanı 20 Euro

Ayrıntılı bilgi için:
www.timpani.com.tr

Hakancez

Tags: