Müzik dinlemek hiç bir dönemde bu kadar ucuz olmamıştı

Geçtiğimiz günlerde Sevgili Reha Arcan ile bir telefon sohbetimizde ilginç bir ortak tespitimiz oldu; hifi standartlarında müzik dinlemek hiç bir dönemde bu kadar ucuz olmamıştı. Bu oldukça iddialı bir söylem aslında. Ancak üzerinde düşünülmeye değer.

Dijital kaynak pazarı son bir kaç senedir büyük bir hareketlilik içinde. Bu hareketliliğin en önemli sebebi çeşitliliğin artmış olması. Bilgisayar sistemlerini müzik dinleme kaynağı olarak kullanma fikri hiç şüphesiz 90’ların sonundan beri üzerinde kafa yorulan bir olay. 2000’li yıllarda ise gerek yeni formatların ortaya çıkması gerekse de teknoloji konusunda yaşanan gelişmeler bilgisayarlarımızı müzik sistemlerimizin bir parçası haline getirdi. Bu sene tıpkı geçen sene olduğu gibi yılın ilk iki çeyreğinde CD satışları düşmeye devam ederken yasal internet müzik satışları çok ciddi şekilde arttı. Son yıllarda kablosuz iletişim konusunda yaşanan gelişmeleri de göz önüne alan firmalar fiyat yönünden avantajlı, çok ciddi performans sunan ve müzik seti anlayışımızı tamamen değiştiren cihazlar üretmeye başladılar. Bu cihazların hepsinin ortak özelliği veri kaynağı olarak bilgisayarlarımızı kullanmaları. Ülkemizde iki farklı yaklaşım dikkat çekici. Birincisi tamamen transport olarak şekillendirilmiş veya üzerinde ciddi optimizasyonlar yapılmış bilgisayarların kullanımı.

Transport PC projesi bunlardan bence en ilginci. Hem yazılımsal hemde donanımsal olarak sıfırdan şekillendirilen Transport PC projesi çok sayıda meraklı tarafından uygulanmakta. Bu proje ile ilgili en kapsamlı bilgiler Stereo Mecmuası Forumlarında Sn Ionian adlı kullanıcımız tarafından meraklılara sunuldu. Önümüzdeki sayılarımızda bu proje ile ilgili bir rehberi bir Stereo Mecmuası Dijital Özel sayısı yayınlayarak sizlere sunmayı planlıyoruz. O zamana kadar tartışmaları ve ayrıntılı rehber niteliğindeki yazışmaları buradan takip edebilirsiniz.

Bilgisayar konusuna ikinci popüler yaklaşım ise müzik çalma yazılımının optimize edildiği bir bilgisayarı veri kaynağı olarak kullanarak bir DAC üzerinden müzik sistemine aktarmak. Bu konuda çok sayıda bilişim sektörü firması da ürünlerini piyasaya sunmuş durumda. Ancak bu pazarda bir ürün var ki, şimdiden klasik olmuş durumda; Timpani tarafından ithal edilen Chordette Gem. Stereo Mecmuasında da çok ayrıntılı incelediğimiz bu ilginç cihazın ülkemizde yeni dijital akıma şüpheli bakan bazı odyofillerin sistemlerinin bile bir parçası olmuş durumda. Açık konuşmak gerekirse ülkemiz pazarında bulunan bilişim sektörü tarafından ithal ürünler de dahil olmak üzere fiyatına bakarak böylesine performans gösteren bir cihaz mevcut değil. Tabii gelecekte neler olur bunu öngörmek mümkün değil.

Bir şekilde DAC veya bilgisayar tabanlı müzik kaynak sistemini seçen kullanıcılar, sistemlerine bir de aktif monitör ekledikleri anda müzik sistemleri tamamlanıyor. Ülkemizde Audioengine gibi fiyat performans oranı son derece yüksek aktif monitörler bulunabiliyor. Mavi Hifi tarafından ithal edilen ürünü Stereo Mecmuası okuyucuları için ilerleyen dönemlerde mercek altına almak istiyoruz. Aktif monitör alanında bir diğer ilginç ürün Stereo Mecmuasında da incelediğimiz Quad L11 Studio Active. Bu tarz ürünleri tercih ettiğinizde amplifikatör gereksinimiz kalmıyor ve böylelikle daha ekonomik bir sistem kurma şansınız artıyor. Şunu da ekleyelim bahsettiğim her iki aktif monitörün performansları dikkat çekici.

Amplifikatörlere baktığımızda son yıllarda dünyada giriş seviyesi amplifikatör pazarında D ve Tripath yonga setlerini kullanan T sınıfı tasarıma sahip ürünler meraklılara ucuz ama şaşırtıcı deneyimler sunmaya adaylar. Ülkemizde bu ürünlerin ithalatı gümrük yasalarımız nedeni ile oldukça zor ve bildiğim kadarı ile Actuel Power tarafından ithal edilen ProJect ampliler haricinde şu an için resmi olarak ithal edilen bir ürün yok. Bir dönem Trends Audio ürünleri de BL Müzik tarafından ülkemize getirilmişti ancak şu an ki durum nedir bilemiyorum.

Türkiye pazarında 1.000 Euro seviyesinde (biraz altı biraz üzeri) çok sayıda amplifikatör markası bulunabiliyor. İthalatçıların kendi strateji, beğenileri ve müşterilerden talep görmesi gibi çok sayıda faktörün bir sonucu olarak ülkemizde bazı markaların ön plana çıktığını görüyoruz. Firmaların pazarlanması için iyi odaklandığı ve gerçekten belli bir standardın üzerindeki ürünler ülkemizdeki odyofiller tarafından da kabul görüyor. Bu noktada bir tespitimin altını çizmek isterim. Özellikle çeşitli dergilerin ve onların Türkiye versiyonlarında alış-veriş rehberi adı altında yayınlanan listelerle ülkemizdeki gerçek durum arasında oldukça büyük bir fark var. Ülkemizdeki firmaları düşünerek pazarda odaklandıkları markaları gözünüzün önünden geçirdiğinizde bu durumu çok rahatlıkla fark edebilirsiniz. Önümüzdeki aylarda giriş seviyesindeki ampliler konusunda daha fazla inceleme yayınlamayı düşünüyoruz.

Benzer bir durum CD çalarlar içinde geçerli. Geçmişte hayal edemeyeceğimiz özelliklerle donatılmış ürünler 1.000 Euro’nun altında veya birazcık üzerindeki fiyat etiketleri ile ülkemizde de raflarda yerlerini almış durumda. Bu pazarda ülkemizdeki bir çok dağıtımcı firmanın desteklediği ve iyi odaklandığı ayrıca kullanıcılar tarafından sevilen ürünler var. Geniş tüketici pazarlarına hitap eden firmalar yerine hifi üreticisinin bu sınıf ürünleri genel anlamda meraklılardan daha iyi talep görüyor. Benzer bir durum hoparlör pazarında da mevcut. Son dönemlerde giriş seviyesi pazarımıza nispeten yeni giren ürünler sayesinde rekabet daha da artmış durumda. Bu sayımızda bir modelini mercek altına aldığımız Paradigm, gelecek sayımızda inceleyeceğimiz Mission öne çıkan iki marka. Ayrıca ülkemizde zaten yerleşmiş markalarda da yine 750-1.500 Euro üst düzey fiyat performans oranlarına sahip hoparlörler bulmak mümkün.

Gördüğünüz gibi parça başına 1.000 Euro civarlarında harcama yaparak bir on sene önce hayal edemediğimiz sistemlere sahip olmak artık mümkün. Durum böyle olunca hifi standartlarında müzik dinlemek hiç bir dönemde bu kadar ucuz olmamıştı tespitimiz bir şekilde güncellik kazanıyor.

Pikap meraklıları içinde benzer bir durum söz konusu. Giriş seviyesindeki bir Thorens 190/2 (gelecek sayımızda inceleme yazımızı sizlere sunacağız) bir meraklının ihtiyaç duyabileceği tüm önemli fonksiyonları sunabiliyor. 1.000 – 1.500 Euro aralığındaki pikapların performans çıtaları da oldukça yükselmiş durumda.

Evet hifi sistem sahibi olmak geçmişe göre ucuzladı ancak şunu unutmamak gerekir ki, imkanları daha geniş meraklılar için çok iyi cihazlarda bulunuyor. Hifi, paranın seçimlerde dominant faktörlerden birisi olduğu bir hobi. İmkanlar arttıkça daha “iyi” sistemlere sahip olabilmek mümkün.

Örneğin dijital stream çalarlar alanında daha üst düzey ürünler arayan hardcore odyofiller için farklı seçeneklere bir göz atalım. Chordette Gem haricinde ilk akla gelen ürün Stereo Mecmuasında çok ayrıntılı şekilde incelediğimiz Linn Akurate olabilir. Yine imkanı olan meraklılar için Chord QBD-76 ve Linn Klimax ülkemizde bulunabilen ve yüksek performansa sahip hi-end sınıfındaki ürünler. Muhtemelen bu pazara siz şu satırları okurken Bluenote DSS’lerde dahil olacak. Gelecek sayımızda DSS’in ilk incelemesini yapacağımızı umuyoruz. Ayrıca birazcık farklı bir konsepti olsa da Naim firmasının Uniti isimli ürünü de bu grupta meraklılar için ilginç bir seçenek olabilir. Naim Uniti şahsen benim çok merak ettiğim ve okuduklarımızdan anladığımız kadarı ile oldukça başarılı bir ürün. Görüyorsunuz dijital stream çalarlar çok fazla seçenek olmadığını düşünülen bir alan. Tüm saydığımız ürünleri gözden geçirdiğimizde ucuzundan pahalısına her fiyat etiketinde seçenekler mevcut. Amplifikatörler, analog ve dijital kaynaklar, hoparlörler ve diğer tüm bileşenlerde çok daha büyük bir renklilik ve marka model anlamında çeşitlilik söz konusu.

Böylesine bir zamanda yaşadığımız için şansıyız galiba. Yeniden basılan binlerce plak, ucuzlayan CD fiyatları, yepyeni ve heyecan verici dijital formatlar, giriş seviyesinden hi-end’e kadar yüzlerce markadan yüzlerce farklı ürün.

Eğer ekonomik imkanlarınız yeterli ise bir müzik sistemine sahip olun ve keyifle müzik dinlemeye başlayın!

Hakan